Olenko lautakunnan jäsenenä esteellinen osallistumaan lausunnon käsittelyyn, kun olen itse tehnyt oikaisuvaatimuksen?
KYSYMYS: Lautakunta teki päätöksen asiasta. Tein ko. pykälää koskevan oikaisuvaatimuksen. Nyt lautakunta käsittelee lausunnon antamista tekemääni oikaisuvaatimukseen. Olenko lautakunnan jäsenenä esteellinen osallistumaan lausunnon käsittelyyn?
VASTAUS: Virkamies – ja luottamushenkilö – on hallintolain (434/2003) 28.1 § 1 kohdan mukaan esteellinen, jos hän tai hänen läheisensä on asianosainen. Asianosaisella tarkoitetaan henkilöä, jonka etua, oikeutta tai velvollisuutta asia koskee (hallintolaki 11 §). Koska olet tehnyt asiassa oikaisuvaatimuksen, olet asianosaisen asemassa ja siten esteellinen osallistumaan asian käsittelyyn hallintolain 28.1 § 1 kohdan mukaan.
Valtuuston kokoukset ovat julkisia. Tämän vuoksi esteellisenkään valtuutetun ei tarvitse poistua kokoustilasta. Riittää, että hän poistuu omalta paikaltaan yleisölle varattuihin tiloihin. Esteellisen valtuutetun tilalle kutsutaan varavaltuutettu.
Aiheesta lisää verkkopalvelussamme
Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä kysymykset
- Virkamiesyhdistyksen pääluottamusmies on paikallisneuvotteluissa ehdottanut eräiden viranhaltijoiden palkkojen tarkistamista. Voiko hän käsitellä tätä asiaa myös kunnanhallituksessa?
- Sivistyslautakunta käsittelee koulun lakkauttamista. Yhdellä lautakunnan jäsenellä on lapsi tässä lakkautusuhan alla olevassa koulussa. Onko päättäjä esteellinen käsittelemään tätä asiaa?
- Lautakunnan jäsen on tehnyt kuntalaisaloitteen oikeusministeriön palvelun kautta. Se sisältää aloitteen koulujen liikuntatuntien kehittämisestä kunnassa. Asia tulee nyt esille sivistyslautakunnassa. Onko kyseinen päättäjä esteellinen?