Tämän luvun tavoitteena on opastaa toimivista kielellisistä palveluista vastaavia kaksikielisessä kunnassa. On toivottavaa, että kunta nimeää kansalliskielivastuuhenkilöt, jotka vastaava palvelusta toisella kansalliskielellä. Selkeä vastuunjako nimetyn vastuuhenkilön kanssa parantaa kaksikielisyyden onnistumisen edellytyksiä kunnassa.
Kansalliskielivastuuhenkilön tehtävänä on:
- Toimia kunnan johdon apuna ja tukena siten, että kansalliskieliä koskeva lainsäädäntö otetaan asianmukaisesti huomioon kunnan toiminnassa ja toiminnan seurannassa.
- Esitellä huomionsa kunnan johdolle sekä tarpeen mukaan ehdottaa parannuksia.
- Edistää kunnassa molempien kielten käyttömahdollisuuksia elinvoimaisen kaksikielisyyden saavuttamiseksi.
- Opastaa henkilökuntaa kielilainsäädännön noudattamisessa tai auttaa heitä löytämään tarvittavat asiantuntijat.
- Seurata kielilainsäädännön noudattamista ja kerätä tietoa siitä organisaation sisällä.
- Seurata ja kerätä tietoa kielilainsäädännön noudattamisesta kunnan hallinnonalalla.
- Tehdä aloitteita havaitsemiensa epäkohtien poistamiseksi sekä kielikoulutuksen ja hyvää virkakieltä koskevan koulutuksen järjestämiseksi.
- Osallistua muiden viranomaisten ja tahojen hankkeisiin, joissa oman sektorin toiminta ja kielelliset oikeudet on sovitettava yhteen.
- Nimetä edustajat Kuntaliiton kaksikielisten kuntien kansalliskieliverkostoon.
- Nimetä vastuuhenkilöt toisella kansalliskielellä annettavalle palvelulle eri sektoreilla. Nämä henkilöt muodostavat verkoston, joka edistää kyseisellä kielellä annettavaa palvelua kunnassa.
Verkoston tehtävät:
- Seurata kielilainsäädännön noudattamista ja kerätä tietoa siitä kunkin sektorin sisällä.
- Esitellä huomionsa sekä tarpeen mukaan ehdottaa parannuksia.
- Edistää toisella kansalliskielellä annettavaa palvelua kunnassa eri tavoin.
Kansalliskielivastuuhenkilön tehtävä edellyttää:
- Valmiutta oppia kansalliskieliä koskevan lainsäädännön ja valtioneuvoston antaman kansalliskielistrategian pääpiirteet.
- Valmiutta perehtyä oman kuntansa ja sen hallinnonalan toimintaan sekä tunnistaa ne toiminnot ja kohdat, joissa kielelliset oikeudet saattavat jäädä huomiotta.
- Suomen ja ruotsin taitoa vähintäänkin tyydyttävällä tasolla suullisten ja kirjallisten kyselyiden vastaanottamiseksi.
- Selkeää raportointisuhdetta kunnan johtoon, jolla on vastuu kielilainsäädännön ja kansalliskielistrategian noudattamisesta kunnassa.
- Riittävän ajan varaamista kansalliskieliyhdyshenkilön tehtävän hoitamista varten henkilön tehtävänkuvassa sekä esimiehen tukea tehtävän asianmukaisessa priorisoinnissa.
Kansalliskielivastuuhenkilön tehtävät voidaan jakaa useammalle henkilölle. Kansalliskielivastuuhenkilön tehtävänkuvaan voidaan sisällyttää myös muita kieliä koskeva seuranta, jos tälle varataan riittävästi aikaa.