Julkaisun etusivulle

2.8 Kuntapäättäjän rooli kestävän kehityksen johtamisessa

2.8 Kuntapäättäjän rooli kestävän kehityksen johtamisessa

Kuntapäättäjällä on merkittävä tehtävä kestävän kehityksen edistämisessä. Kuntapäättäjä asettaa strategisia ja toiminnallisia tavoitteita kuntastrategiassa niin ekologisen, sosiaalisen taloudellisen kuin teknologisenkin kestävyyden osalta ja turvaa kunnan budjetissa työlle vaadittavat resurssit. Kuntapäättäjän tulee aktiivisesti seurata ja arvioida tavoitteiden toimeenpanoa. Kuntapäättäjän täytyy lisäksi seurata muutoksia toimintaympäristössä, kunnan toiminnassa ja asukaskunnassa, sekä tarpeen tullen päivittää ja uudistaa tavoitteita. Muita kuntapäättäjien keinoja kestävyyden edistämiseen kunnassa löytyy erilaisten kehittämistoimenpiteiden, innovaatioiden, kokeilujen, hankintojen, projektien, ohjelmien ja verkostotyön kautta.

Kunnissa on tarve siirtyä yksittäisten asioiden valmistelusta asiakokonaisuuksiin ja arvioida päätösten vaikutuksia etukäteen moninäkökulmaisesti. Myös tuloksissa huomio olisi siirrettävä yksittäisten päätösten ja toimenpiteiden vaikutuksien sijaan useiden päätösten yhteisvaikutukseen. Kuntapäättäjän tehtävänä kestävän kehityksen edistämisessä on ottaa samanaikaisesti huomioon ihmiset, ympäristö ja talous ja arvioida päätösvaihtoehtojen vaikutuksia näiden osalta pitkälle tulevaisuuteen. Tähän hyödyllinen työkalu on päätösten vaikutusten ennakkoarviointi, josta on kerrottu lisää luvussa 2.6.

Tulokset kestävyyden edistämisestä eivät tule esiin aina kuluvan, tai edes seuraavan valtuustokauden aikana, joten tuloksia tarkasteltaessa on syytä huomioida sekä lyhyen että pitkän aikavälin vaikutukset. Tuloksien vaikuttavuuden ja strategian toteutumisen arviointiin on saatavilla useita strategia- ja kestävän kehityksen indikaattoreita. Kestävän kehityksen edistäminen kunnassa vaatiikin kuntapäättäjältä pitkäjänteistä työskentelyä ja kestävän kehityksen osaamista.