Julkaisun etusivulle

2.3 Paikallinen analyysi: mitkä ovat omat haasteet, vahvuudet ja heikkoudet ja mitkä tulevat painopisteet

2.3 Paikallinen analyysi: mitkä ovat omat haasteet, vahvuudet ja heikkoudet ja mitkä tulevat painopisteet

Kuntastrategian valmisteluvaiheessa voidaan kunnassa tehdä omaa paikallista kestävän kehityksen analyysiä. Silloin pohditaan, mitkä ovat kunnan omat haasteet, vahvuudet ja heikkoudet sekä tärkeimmät painopisteet kestävän kehityksen edistämisessä.  

Työkaluja paikalliseen analyysiin:

Olennaisuusarvio

Kestävän kehityksen tavoitteiden vaikutusarviointi 

Donitsitalousmalli

Hyödyllinen työkalu paikallisten toimintamallien pohtimiseen on esimerkiksi ympäristöministeriön Kestävä kaupunki -ohjelman Vipinää kestävään kehitykseen - Agenda 2030 -työkirja kunnille -oppaassa esitetty olennaisuusarvio (2020). Olennaisuusarvion avulla kunnassa voidaan pohtia ja tunnistaa, mitkä ovat oman kunnan kannalta vaikuttavimmat toimintatavat kestävän kehityksen edistämiseksi.  Toimintatapojen olennaisuuden arvioinnissa kunnassa tarkastellaan poikkihallinnollisesti sitä, millä kunnan toiminnalla on eniten vaikutusta tavoitteiden saavuttamiseen, ja mitkä ovat muiden kunnassa toimivien sidosryhmien kannalta tärkeitä toimenpiteitä.

Kunnassa voidaan tehdä itsearviointia kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisten toimenpiteiden vaikuttavuudesta. SDG Impact Assessment Tool eli kestävän kehityksen tavoitteiden vaikutusarviointi on itsearviointityökalu toimenpiteiden vaikuttavuuden arviointiin (Sustainable Development Solutions Network, 2020). Itsearviointi on hyvin yksinkertainen työkalu SDG-tavoitteiden toteutumisen arviointiin kunnassa. Vaikutusarvioinnin kautta kunnassa voidaan lähestyä kestävää kehitystä strategisesti. Se on myös hyvä oppimismetodi ja kehittämistyökalu kestävyyteen kunnassa. 

Kuntien paikalliseen analyysiin toimiva työkalu on aiemmin Amsterdamin kaupunkikehityksessä hyödynnetty kestävän kehityksen donitsitalousmalli. Kestävän kehityksen donitsitalousmalli kuvastaa yhteiskunnan sosiaalisia ja planetaarisia kantokykyjä sekä niiden välistä tasapainoa (The Doughnut Economics Action Lab).

Donitsitalousmalli_VNK

 

Kuva 3. Kate Raworth, Doughnut Economics. Suomennos ja muokkaus: Valtioneuvoston kanslia.

Kunnassa voidaan donitsitalousmallin avulla pohtia, mitä toimenpiteitä kunnassa voitaisiin ottaa käyttöön, jotta kunta toimisi sekä paikallisesti että globaalisti sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen kestävyys huomioiden. Työkalu toimii yhteisen ajattelun ja keskustelun tukena strategian valmisteluprosessissa ja myös päätöksenteossa. Työkalu ei anna valmiita vastauksia, mutta se tarjoaa uuden tavan tarkastella asioita, jolloin se on hyvä analyysityökalu esimerkiksi työpajatyöskentelyyn luottamushenkilöiden, eri toimialojen työntekijöiden, asukkaiden, järjestöjen, yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa.

Kuva 4. Donitsitalousmalli kunnan kehittämisen työkaluna. (Kuntaliitto 2021)