Julkaisun etusivulle

10.1 Digitaaliset järjestelmät helpottavat ja sujuvoittavat työtä

10.1 Digitaaliset järjestelmät helpottavat ja sujuvoittavat työtä

Kajaanin Mamsellissa digitaaliset viestintävälineet ovat osa jokapäiväistä työtä. Teamsilla hoidetaan kokoukset ja yhteydenotot korvaavien ruokatuotteiden hankinnasta aina tuotannonohjausjärjestelmään liittyvien ongelmien korjaamiseen. Teams on tullut myös tavaksi järjestää koulutuksia eri toimijoiden ja yhteistyökumppaneiden, kuten perusopetuksen ja varhaiskasvatuksien yhteistoimintaryhmien kanssa.

Teams-työkalun lisäksi jokapäiväisessä käytössä on JAMIX-tuotannonohjausjärjestelmä, jossa ruokalistat suunnitellaan luokka-asteita ja päiväkoteja varten. Samassa järjestelmässä tehdään myös ruokaohjeita, laskutusta, raportointia sekä ostotilauksia ja tarveainelistoja. JAMIX MENU -järjestelmä mahdollistaa mobiilin ruokalistan, josta löytyvät esimerkiksi ruokien raaka-ainetiedot asiakkaiden tiedottamista varten.

”Digitaalisten viestintävälineiden kautta tietoa tulee jatkuvasti ja reaaliaikaisesti.” - Marika Jaakola, palvelusuunnittelija, Kajaanin Mamselli

Sähköinen omavalvontajärjestelmä Sensire on käytössä Mamsellin isoimmissa yksiköissä. Omavalvonnassa seurataan muun muassa ruokien lämpötiloja, vastaanottolämpötiloja ja valmistuslämpötiloja. Tarkoituksena on huolehtia ruuan tasaisesta laadusta ja tuoteturvallisuudesta. Kun esimerkiksi Mamsellin isoimmasta tuotantokeittiöstä lähtee 5000 cook & chill -annosta päivässä, ruoka on jäähdytetty kuljetusta varten ja se kuumennetaan uudelleen tarjoilun yhteydessä. Tätä prosessia seurataan Sensiren avulla.

Sensiren kautta saadaan reaaliaikaisia raportteja esimerkiksi terveystarkastajalle ja hälytyksiä omavalvonnan osalta. Omavalvontaan kuuluvat myös aterioiden kuljetuksiin säännöllisesti lisättävät mittapiikit, joiden avulla aterioiden lämpötilojen seuranta onnistuu läpi kuljetusmatkan sekä lähtö- ja vastaanottopäässä. Jos mittauksen raja-arvot ylittyvät, omavalvontajärjestelmän avulla saadaan tarkempaa tietoa tilanteesta.

Myös palvelukeittiöissä laitteet ovat pitkälti digitaalisia. Kypsennettävien tuotteiden lämpötilaa voidaan säädellä samoin kuin paistoaikaa, ja uunissa voidaan laittaa ruokia eri kerroksiin paistumaan digitaalisen säätämisen avulla. Sensoreita löytyy myös kylmiöistä, jääkaapeista, padoista ja astianpesukoneista. Astianpesukoneiden kohdalla esimerkiksi huuhteluvettä voidaan seurata oikean lämpötilan takaamiseksi.

”Annosten kuljetusprosessin on oltava aukoton, ja digivälineet auttavat sen seuraamisessa.”

- Tuija Vuorinen, johtaja, Kajaanin Mamselli

Puhtaanapitopalveluihin liittyviä lähtötietoja käsitellään digitaalisesti CleanNet-järjestelmässä, joka perustuu työn mitoitukseen. Järjestelmässä voidaan säilyttää myös talojen ja tilojen pohjapiirustuksia ja tehdä sähköistä viranomaisvalvontaa.

Siivousrobotteihinkin Mamsellissa on tutustuttu, mutta kalliit hankintahinnat ovat vielä rajoittaneet investointeja. Sen sijaan ”siivoustabletin” hyödyntäminen voi olla pian jo arkipäivää; sen myötä työntekijä saisi esimerkiksi älypuhelimen sovellukseen tietyn tilanumeron, tilassa suoritettavien tehtävien luettelon ja ohjeet niiden tekemiseen.

”Digitaaliset laitteet voivat myös lisätä kiinnostusta puhtaanapitopalvelualan työtä kohtaan.”

- Tuija Vuorinen, johtaja, Kajaanin Mamselli

Mamsellin toimintaan liittyvä tieto löytyy parhaillaan digitaalisessa muodossa. Mamsellin 160 työntekijää saavat tiedonkäsittelyyn jatkuvaa koulutusta, ja aika ajoin koulutusta pyritään tarjoamaan myös ”vaihe vaiheelta” -menetelmällä eli tietty prosessi käydään työntekijän kanssa läpi asteittaisesti. Tällä tavoin pyritään madaltamaan järjestelmien käyttöön liittyviä kynnyksiä.

”Sähköinen tiedonsiirto on ketjuuntuvaa tiedon käsittelyä ja siirtymiä paikasta toiseen.”

- Marika Jaakola, palvelusuunnittelija, Kajaanin Mamselli