Tiedote, 

Jätehuollon ja muiden tärkeiden kuntapalvelujen kannalta merkittävä hankintalakiuudistus lähti lausuntokierrokselle – In house -sääntelyyn vaikuttamisen hetki on nyt

Hankintalain uudistamista koskeva työryhmän mietintö on julkaistu eilen 15. tammikuuta lausuntopalvelussa. Mietinnössä on mukana hallitusohjelman mukaisessa muodossa ehdotus kuntien omistamien sidosyksiköiden eli niin sanottujen in house -yhtiöiden omistamista mekaanisesti rajaava säädös, vaikka kuntakenttä ja Kuntaliitto ovat lainvalmistelun aikana ilmaisseet huolensa asiasta lukuisia kertoja.

Hallituksen suunnitelman mukaan kunnan tulisi omistaa vähintään kymmenen prosenttia yhtiön osakkeista voidakseen käyttää sen palveluja. Käytännössä se merkitsisi useiden ihmisille tärkeiden kuntapalvelujen, kuten jätehuollon, ateria- ja ICT-palvelujen sekä kunnossapitopalvelujen rakenteiden purkamista ja järjestämistä uudelleen.

Lausuntoaika on äärimmäisen tärkeä kunnille – Kuntaliitto tukena

Lakimuutosta on viety jääräpäisesti eteenpäin, vaikka sen vaikutustenarviointi puuttuu.

– Lausuntopyynnössä lausunnon antajia pyydetään arvioimaan lakimuutoksen aiheuttamia muutoksia palvelujen järjestämiseen sekä muutoksen kustannuksia. Näyttää siis siltä, että vaikutustenarviointi on jätetty lausujien arvioiden varaan, Kuntaliiton lakiasiainjohtaja Juha Myllymäki toteaa.

Kuntaliiton lisäksi muun muassa pienet kunnat sekä pääkaupunkiseutua ympäröivät KUUMA-seudun kunnat ja kaupungit ovat jo etukäteen vedonneet hallitukseen, että se ei veisi sääntelyä eteenpäin sen arvaamattomien vaikutusten vuoksi.

Kuntaliitto tukee kuntia asian ymmärryksen lisäämiseksi ja uudistuksen kuntavaikutusten hahmottamiseksi, jotta lausuminen kiireisellä aikataululla olisi helpompaa. Kuntaliitto lähettää kuntiin taustamuistion lakiuudistuksen kuntien kannalta tärkeistä huomioista. Kuntaliiton oma lausuntoluonnos valmistuu tammikuun lopulla.

Lakiuudistus aiheuttaisi kustannuksia mutta vain vähän hyötyjä

In house -yhtiöiden toiminnan mekaanisesta sääntelystä on käyty runsaasti julkista keskustelua koko hallituskauden ajan. Esimerkiksi markkinoiden toimivuutta valvova Kilpailu- ja kuluttajavirasto ei kannata mekaanisen omistusosuuden lisäämistä lakiin.

– On vaikeaa ymmärtää, miksi tässä taloustilanteessa julkiselle sektorille valmistellaan uudistusta, joka näyttäisi aiheuttavan lähinnä valtavia kustannuksia ja suhteellisesti vain vähäisiä hyötyjä, Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen totesi joulukuussa lakihankkeen edistämisestä.

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista