
Kuntaliiton Kuntalaistutkimus selvitti
Erityisesti nuoret ja lapsiperheet arvostavat kuntien nuorisopalveluita

Uusimman Kuntalaistutkimuksen mukaan nuorisopalveluihin ollaan tyytyväisiä, ja pitkällä aikavälillä kehitys on ollut nousujohteista. Nuorisopalvelujen hoitoon kantaa ottaneista kuntalaisista 51 prosenttia pitää palvelua hyvin hoidettuna ja 56 prosenttia hyvin saatavana ja saavutettavana.
Viimeisimmän mittausvuoden 2024 keskiarvo oli asteikolla 1–5 mitattuna 3,51, mikä jatkaa aiempaa vakaata kehitystä. Vuonna 1996 keskiarvo oli vielä piirun verran kriittisen arvon 3,0 alapuolella, eli nuorisopalveluihin suhtauduttiin pikemmin hieman kriittisesti kuin myönteisesti. Vielä 2000-luvun alussakin lukema oli vain hieman yli 3,0, joten tyytyväisyys on selvästi kasvanut vuosien varrella.
Erityisesti nuorisopalveluista omakohtaista käyttökokemusta omaavat kuntalaiset arvioivat nuorisopalveluja myönteisesti. Vuoden 2024 kyselyssä käyttäjien antama arvosana oli 3,82, mikä on merkittävästi korkeampi kuin ei-käyttäjien arvio 3,39.
"On hienoa nähdä, että nuoret ja lapsiperheelliset arvostavat palveluita ja kokevat niiden tarjoavan tukea ja mahdollisuuksia arjessa. Tämä kertoo siitä, että palvelut vastaavat vähintään kohtuullisen hyvin kohderyhmänsä tarpeisiin", Kuntaliiton tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblom sanoo.
Tyytyväisyydessä on eroja erityisesti eri kotitaloustyyppien välillä. Erityisen myönteisesti nuorisopalvelut arvioivat yhden aikuisen kotitaloudet, joissa on vähintään yksi alaikäinen lapsi (3,81). Myös kahden aikuisen kotitaloudet, joissa on vähintään yksi alaikäinen lapsi, arvostavat palveluita. Lisäksi nähdään, että naiset ovat tyytyväisempiä nuorisopalvelujen hoitoon kuin miehet ja ruotsinkieliset hieman tyytyväisempiä kuin suomenkieliset.
Pienemmissä kunnissa nuorisopalveluiden hoitoon ollaan aiempaa tyytyväisempiä
Erikokoisten kuntien tulosten tarkastelusta selviää, että alle 10 000 asukkaan kunnissa ollaan aiempaa tyytyväisempiä nuorisopalveluiden hoitoon. Tyytyväisimpiä nuorisopalveluihin ollaan 5 000–10 000 asukkaan kunnissa, joissa tyytyväisyysarvio nousi 3,69:ään.
Kuntalaisten arviot nuorisopalvelujen saatavuudesta ja saavutettavuudesta ovat merkittävässä yhteydessä palvelujen hoitoa koskeviin arvioihin.
Suurimmissa, yli 100 000 asukkaan kaupungeissa tyytyväisyys on sen sijaan hieman laskenut.
Suurten kaupunkien muita kuntia kriittisemmät arviot voidaan katsoa ainakin osittain johtuvan nuorisopalveluihin kohdistuvista suuremmista odotuksista ja vaateista.
"Kuntien nuorisopalvelut ovat lähellä nuorten jokapäiväistä arkea ja mahdollistavat heidän kasvun ja kehityksen tukemisen. Nuorisopalvelut ovatkin tärkeä osa tätä työtä – hyvinvoivat nuoret ovat sijoitus tulevaisuuteen”, Kuntaliiton liikunnan ja nuorisoasioiden erityisasiantuntija Elsa Mantere.
Uusin Valtion nuorisoneuvoston Nuorisobarometri tukee Kuntalaistutkimuksen tuloksia ja osoittaa, että nuoret pitävät myös itse näitä palveluita arvossaan.
Kuntalaistutkimus pähkinänkuoressa
Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2024 -kyselytutkimuksesta, johon vastasi touko-kesäkuussa noin 10 500 suomalaista. Kyselytutkimus on toteutettu osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa ja siinä on mukana 46 erikokoista ja erityyppistä kuntaa eri puolilta Suomea.
Kuntalaistutkimuksen osajulkistuksia tehdään aina huhtikuussa 2025 pidettäviin kuntavaaleihin saakka. Kuntaliitto on toteuttanut vastaavanlaisia laajoja kuntalaiskyselyitä aina vuodesta 1996 alkaen. Lisätietoja tutkimuksesta ja sen tuloksista on saatavilla Kuntaliiton verkkosivuilta: www.kuntaliitto.fi/kuntalaistutkimus2024
Ennen vaaleja kerromme kuntapalvelukohtaisia tietoja
Ennen kuntavaaleja jaamme kuntapalvelukohtaisia kuntalaistutkimuksen tilastoja ja tarkkoja tietoja siitä, miten kuntalaiset kokevat arjen kuntapalvelut. Tästä voit lukea jo ilmestyneet tiedot kulttuuripalveluista, varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta, perusopetuksesta, lukiokoulutuksesta, liikuntapalveluista sekä ammatillisesta koulutuksesta. Sarjassa on tulossa vielä tietoa kansalaisopistoista.
Nuorisotyöstä myös Valtion nuorisoneuvoston Nuorisobarometrista
Juuri julkaistussa Valtion nuorisoneuvoston Nuorisobarometrissä (2024) on selvitetty myös nuorisotyötä. Nuorisobarometristä löytyy esimerkiksi tietoa siitä miten tärkeänä nuoret näkevät eri nuorisotyön palvelut.
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

+358 9 771 2504, +358 50 337 5634
Vastuualueet
- Kuntaliiton tutkimustoiminta ja tutkimusohjelmat
- kuntademokratia- ja johtamistutkimukset
- kuntavaalit
- kuntajohtajaverkosto Ryhmä44, koko- ja osa-aikaisten puheenjohtajien verkosto

Elsa Mantere
Liikunnan ja nuorisoasioiden erityisasiantuntija
+358 9 771 2226, +358 50 565 0306
Vastuualueet
- Nuorisotyö ja -politiikka, liikunta ja liikuntapolitiikka, harrastaminen.
Uutta Kuntaliitolta
7.4.2025
Blogiteksti
Digipalvelut kaikille edellyttävät rahoitusta paikallistoimijoille – kallein on sähköinen palvelu, jota ei käytetä
7.4.2025
Blogiteksti
Mitä seurauksia Trumpin tullipäätöksillä voi olla?
4.4.2025
Blogiteksti
Nuorten osallistuminen ei saa jäädä puheisiin – nyt on tekojen aika
2.4.2025
Blogiteksti
Ruotsinkielisten palvelujen saatavuus uusilla työllisyysalueilla

Tule kuulolle Vartteja vapaa-ajasta –webinaareihin
Webinaarisarjassa käsitellään vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyviä koskevia teemoja, kuten liikunta-, nuoriso-, kulttuuri-, ja kirjastopalveluita sekä hyvinvointiasioita.