Joukkoliikenteen koronatukeen kaavaillut ehdot kummaksuttavat
Kuntatalous on jo ennen koronaepidemiaa ollut heikossa tilanteessa ja myös kaupunkien tilanne on ollut hälyttävä. Korona kurittaa eri kaupunkeja ja niiden joukkoliikennejärjestelmiä eri tavalla aiheuttaen vaihtelevia säästöpaineita.
Kaupunkiseuduilla joukkoliikenteen rahoitus on ollut valtaosin kaupunkien harteilla.
- Kunnat ja joukkoliikenneviranomaiset haluavat hakea yhteistyössä valtion kanssa tietä ulos koronan aiheuttamasta kriisistä. Kuntaliitto on tukena tässä työssä, toteaa Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina.
Koronan aiheuttama joukkoliikenteen rahoituskriisi on ennennäkemätön ja siihen tarvitaan valtion tukea. Valtio on tähän mennessä korvannut isojen ja keskisuurten kaupunkiseutujen lipputulomenetyksiä 47 %:n osuudella.
Seitsemäs lisätalousarvio sisältää 100 M€:n esityksen joukkoliikenteen koronatukeen kaupunkiseuduille ja ELY-keskuksille. Tuen jakamiselle kaavaillaan ehtoja, joilla halutaan estää lipunhintojen korotukset ja palvelujen karsinta.
Kaupunkiseutujen tahtotila ylläpitää palveluja ja edullisia lipun hintoja on hallituksen kanssa yhteinen. Kuntaliitto haluaa kiinnittää huomiota siihen, että kunta-valtio -suhteessa ja valtionavun jakamisen ehdoissa kunnallisten päättäjien käsiä ei tule sitoa kuntatalouden tasapainotuskeinojen suhteen.
Jos valtion korvaus lipputulomenetyksiin olisi kaupunkikohtaisesti täysimääräinen, sitovat ehdot olisivat ajateltavissa.
Valtionapu 50 % osuudella lipputulomenetyksiin auttaa merkittävästi, mutta ei vielä poista joukkoliikenteen rahoituskriisiä.
- Valtionavusta huolimatta kaupunkijoukkoliikenteelle jää edelleen iso aukko täytettäväksi toisen taloudellisesti epävarman vuoden edessä. Epävarmuus valtion koronatuen aikataulusta ja määrästä vaikeuttaa varautumista, sillä sitovien valtionavun ehtojen olisi myös tullut olla tiedossa, kun kunnat laativat ensi vuoden talousarvioitaan. Nehän ovat jo valtuustojen käsittelyssä, sanoo kuntatalouden kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen.
Joukkoliikenteen merkitys yhteiskunnan toimivuudelle ja työssäkäynnin ja eri toimintojen saavutettavuudelle on suuri myös korona-aikana. Samalla on huolehdittava siitä, että joukkoliikenne toipuu koronan aiheuttamista ongelmista ja on edelleen kehittyvä vahva perusta liikenteen ilmastotyölle.
Lisätietoja:
Varatoimitusjohtaja Timo Reina, +358 9 771 2700
Liikenneasiantuntija Johanna Vilkuna, +358 9 771 2104
Kehittämispäällikkö Sanna Lehtonen +358 9 771 2079
Kuntavaalit ovat suosituin tapa vaikuttaa, mutta kuntalaiset haluavat vaikuttaa myös vaalien välillä
NuoDon matkassa – mitä nuorisotyön tilastointi ja dokumentointijärjestelmän kehittäminen opetti?
Totta ja tarua tekoälyltä, toiveita Kuntaliitolta
Kalenterivuosi 2024 - kuntien verotulojen uusi alku
Vieraskielisten opiskelijoiden määrä kasvaa lukiokoulutuksessa
Kuntalaistutkimus 2024: Kuntapalveluja arvostetaan - kirjastot suomalaisten kestosuosikkeja
Minne harkkarit kilisevät?
Kunnat ja kaupungit aktiivisia EU-hanketoteuttajia
Kuntavaalit 13.4.2025
Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!
Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan
Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.