Terveydensuojelu nyt ja tulevaisuudessa -hankkeen työpajan tavoitteena on mm. selvittää, vastaako terveydensuojelun valvonta nykypäivän tarpeita. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa: tule työpajaan työstämään terveydensuojelun uudistamistarpeita.
Työpajan ohjelma:
11.00–12.00 Orientoidumme aiheeseen lounaan ääressä
12.00–12.20 Terveydensuojelu nyt ja tulevaisuudessa tutkimushanke
Johanna Mäkinen, projektipäällikkö, Kuntaliitto
12.20–12.35 Työpajojen tehtävänanto
Anniina Salmela, erikoistutkija, THL
12.35–14.25 Työpajatyöskentely
14.25–14.45 Kahvitauko
14.45–15.45 Työpajojen purku
Työryhmien puheenjohtajat/5–10 min per ryhmä
15.45–16.00 Yhteenvetoa päivän tuloksista ja tilaisuuden päättäminen
Kaisa Mäntynen, erityisasiantuntija, Kuntaliitto
Nyt on mahdollisuus vaikuttaa. Uudistustarpeiden tunnistamiseksi kartoitamme työpajassa ja erillisellä kyselyllä asiakkaiden, valvontahenkilöstön ja sidosryhmien näkemyksiä ja kokemuksia mm. seuraavista:
- Pitäisikö toimivallan jakoa eri viranomaisten esim. ympäristönsuojelu- ja terveydensuojeluviranomaisen välillä muuttaa? Haluamme kuulla eri viranomaisten ja asiakkaiden näkemyksiä mahdollisista toimivaltaan liittyvistä selkeyttämistarpeista.
- Mikä on näkemyksenne valvonnan kohdistumisesta ja valvonnan asiakkaiden kokonaisvalvontataakasta?
- Tehdäänkö päällekkäistä työtä, valvotaanko samoja asioita monen eri viranomaisen toimesta (esim. työsuojelu-, pelastus-, ympäristönsuojelu-, rakennusvalvonta-, alkoholivalvontaviranomainen, sosiaalitoimi)?
- Tehdäänkö jotain, josta voisimme luopua?
- Onko kohteita, joita tulisi saada valvonnan piiriin tai valvoa toisin?
Toivomme työpajaan osallistujia viranomaisista, joilla on kokemusta yhteistyöstä ja rajapintoja terveydensuojeluviranomaisen kanssa, erityisesti rakennus-, ympäristönsuojelu- ja työsuojeluviranomaisesta sekä hyvinvointialueilta. Lisäksi toivomme terveydensuojeluvalvonnan asiakkaiden edustusta.
Lisätietoja hankkeesta: https://www.kuntaliitto.fi/ajankohtaista/2023/tutkimushanke-kartoittaa-terveydensuojelulain-uudistamistarpeita
Ilmoittautuminen 16.10. mennessä projektipäällikkö Johanna Mäkiselle
050 306 9833, johanna.makinen@kuntaliitto.fi