- Kuntaliiton tutkimustoiminta ja tutkimusohjelmat
- kuntademokratia- ja johtamistutkimukset
- kuntavaalit
- kuntajohtajaverkosto Ryhmä44, koko- ja osa-aikaisten puheenjohtajien verkosto
Sivistyskunta ja koulupalvelut
Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä maakuntiin kuntien vastuu korostuu sivistyspalvelujen järjestämisestä ja hyvinvoinnin edistämisestä. Kirjasto-, kulttuuri-, liikunta-, nuoriso- ja kansalaisopistopalvelut lisäävät kuntien elinvoimaa ja asukkaiden viihtyvyyttä.
ARTTU2:n sivistyskunta -osaprojektin tavoitteena on:
- Tehdä näkyväksi sivistyspalvelujen nykytilaa kuntalaisten ja päättäjien näkökulmasta (mistä tilanteesta tulevaisuuden sivistyskuntaa lähdetään rakentamaan).
- Arvioida lähtökohtia ja toimintaedellytyksiä kunta- ja paikallistalouden näkökulmasta, fokuksena erityisesti lukiot.
- Arvioida henkilöstövoimavarojen ja henkilöstöjohtamisen tilaa sivistystoimen henkilöstön näkökulmasta. Miten pyritään säilyttämään vetovoimainen työnantajapolitiikka?
- Avata suuntia ja näkymiä siitä, miten kunnat aikovat vastata sivistyskunnan haasteisiin osana kunnan strategista ja verkostojohtamista sekä osallisuuden vahvistamista.
Sivistyskunta -tutkimus kytkeytyy Kuntaliiton Kunnat 2021 -ohjelmaanja Tulevaisuuden sivistyskunnan roolit ja tuki -projektiin.
Lisäksi ARTTU2-ohjelmassa on toteutettu selvitys kouluverkkomuutoksista ARTTU2-tutkimuskunnissa 2000-luvulla. Selvitys on toteutettu Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja maantieteen ja geologian laitoksen yhteistyönä. Vastuullisena tutkijana on toiminut Sami Tantarimäki.
Uutiset
- Lukiokoulutuksella on alueellisia ja paikallisia vaikutuksia (18.10.2018)
- Vahvaa yhteisöllisyyttä sivistystoimessa (6.3.2018)
- Kouluverkkoselvityksistä palveluverkkotarkasteluihin (16.12.2016)
- Koulujen oppilasmäärät kasvaneet etenkin alakouluissa (4.5.2016)
Julkaisut
Kunnat lukiokoulutuksen järjestäjinä kunta- ja paikallistalouden näkökulmasta. ARTTU2-tutkimusohjelman julkaisu nro 9/2018
Tutkimuksessa selvitetään ARTTU2-tutkimusohjelmaan kuuluvan 40 kunnan taloudellisia panostuksia järjestämäänsä lukiokoulutukseen ja sitä, millaisia laajempia vaikutuksia sillä voidaan nähdä olevan kunta- ja paikallistalouden näkökulmasta.
Vetovoimaiset sivistyskunnat. ARTTU2-tutkimusohjelman julkaisu nro 1/2018
Tutkimuksessa kartoitetaan henkilöstövoimavarojen ja henkilöstöjohtamisen tilaa ARTTU2-tutkimusohjelmaan kuuluvien kuntien sivistystoimen henkilöstön näkökulmasta.
Tutkimus perustuu Työterveyslaitoksen keväällä 2016 toteuttamaan laajaan henkilöstökyselyyn.
Kouluverkon, palveluverkon ja arjen suhde ARTTU2-kunnissa. ARTTU2-tutkimusohjelman julkaisusarja nro 11/2016
Tässä raportissa jatketaan aiemmassa "Kouluverkkomuutokset ARTTU2-kunnissa 2000-luvulla" -tutkimuksessa aloitettua pohdintaa kouluverkkomuutoksen vaikutuksista ja kouluverkkosuunnittelun mahdollisuuksista. Muutokseen sisältyy mahdollisuus, mitä halutaan myös tässä raportissa korostaa.
Kouluverkkomuutokset ARTTU2-kunnissa 2000-luvulla. ARTTU2-tutkimusohjelman julkaisusarja nro 2/2016
Raportissa tarkastellaan sitä, miten väestörakenteen, oppilasmäärien ja kouluverkon muutos näkyy tilastoissa, mikä poikkeamia sieltä nousee esille ja miten kouluverkkosuunnittelu ja kouluverkkokeskustelu selittävät sekä kouluverkkomuutosta että poikkeamia.