
- yleiset kirjastot
- taiteen perusopetus
- taide- ja kulttuurilaitokset
- muu kulttuuritoiminta
Kuntaliitto kiittää mahdollisuudesta lausua työryhmän raportista.
Kuntaliitto oli mukana laatimassa nyt lausunnolle annettua raporttia. Näemme raportin keskeisenä tavoitteena pyrkimyksen vaikuttaa seuraavan hallituskauden kulttuuria koskeviin tavoitteisiin hallitusohjelmassa.
Raportti koskee erityisesti kansallista taide- ja kulttuuripolitiikkaa. Raportti ei tästä syystä sisällä kaikkea mahdollista, vaan työryhmä on ehdotuksissaan keskittynyt teemoihin ja ehdotuksiin, jotka nähdään kansallisesti kulttuurin turvaamisen kannalta ajankohtaisina ja tärkeinä. Näistä merkittävin lienee valtion talousarviossa olevan ns. kulttuuribudjetin korottaminen 1 prosenttiin. Valtion talousarvioon vaikuttavat ehdotukset on saatava hallitusohjelmaan, jotta substanssiin liittyviä tavoitteita voidaan ylipäätään toteuttaa seuraavalla hallituskaudella.
Kuntaliitto näkee tärkeänä, että kulttuurialan kehittämiseen liittyviä tavoitteita priorisoidaan raportissa esitetyllä tavalla. Näin on päästy maltilliseen määrään tavoitteita. Tavoitteet on myös konkretisoitu lyhyesti ongelmiin ja näiden ratkaisuihin. Koska raportilla pyritään ensisijaisesti vaikuttamaan valtion talousarvioon tulevina vuosina, on tärkeää ollut määritellä tavoitteille arvio tarvittavista määrärahoista.
Mahdolliset huomionne lukuun ja sen toimenpide-esityksiin.
Kuntaliitto kannattaa esityksiä.
Mahdolliset huomionne lukuun ja sen toimenpide-esityksiin.
Kuntaliitto kannattaa esityksiä.
Raportissa viitataan myös kuntien kulttuurin edistämistehtävään. Kulttuurin painoarvo kunnissa kasvaa, kun sivistystoimialasta tulee kunnan keskeinen toimiala. Jotta kunnat voivat kulttuuria edistää, tarvitaan raportissa esitettyjä toimenpiteitä, joilla voidaan lisätä taide- ja kulttuuritarjontaa eri puolilla maata eli lisätä myös kulttuuritoimijoiden liikkuvuutta, kiertueita, vierailuja ja etätarjontaa. Valtion kulttuuribudjetin korottamisen ohella tarvitaan valtion ja kuntien yhteisrahoitusta ja yhteistyötä sekä luovien alojen rahaston kaltaisia rahoitusinstrumentteja.
Mahdolliset huomionne lukuun ja sen toimenpide-esityksiin.
Kuntaliitto kannattaa esityksiä.
Mahdolliset huomionne lukuun ja sen toimenpide-esityksiin.
Kuntaliitto kannattaa esityksiä.
Mahdolliset huomionne lukuun ja sen toimenpide-esityksiin.
Kuntaliitto kannattaa esityksiä.
Tämän teeman kokonaisuus rakentuu paljolti sille, että opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuribudjettia korotetaan hallituskauden aikana, ja että lisämäärärahoja voidaan kohdentaa mm. kuntien kulttuuritoimintalain mukaisiin kehittämistehtäviin, kulttuurin tasa-arvorahaan, jolla lisätään tarjontaa ja osallistumista kulttuurista sekä kuntien kansallisen eKirjaston kehittämiseen.
Edellä mainittujen tavoitteiden ohella olisi tärkeää tukea myös tiloja. Sopivien harjoittelu- ja esiintymis- ja näyttelytilojen tarve on jatkuva. Kunnissa on tiloja, mutta näiden soveltuvuus suoraan kulttuuritoimintaan harvoin mahdollista. Valtion tukea tarvitaan kulttuuritilojen kunnostamiseen, uudistamiseen ja myös rakentamiseen, myös tulevina vuosina. Kirjastojen kohdalla tulisi palauttaa valtion tuki kirjastoautoille pysyvästi valtion talousarvioon.
Valtakunnallista ja paikallista kulttuuripolitiikkaa tukevissa toimissa (s.26) viitataan mm. kulttuuriperintöstrategiaan sekä Taide, kulttuuri ja moninainen Suomi -raporttiin ja näiden toteuttamiseen.
Nimittäin nykyisessä yhteiskunnallisessa tilanteessa tarvitsemme dialogisuutta eri väestöryhmien välillä, kulttuuritietoisuutta eri ammattiryhmissä ja kansalaisilla tietoisuutta omista juuristaan. Tästä syystä yhteistyötä kulttuuriperintöyhteisön sekä kasvatusta ja opetusta tekevien kanssa olisi tarpeen tukea kunnissa. Kohdennetuilla toimilla, jotka tukevat yhteisöllisyyttä ja integroitumista yhteiskuntaan tuetaan yleisesti ihmisten hyvinvointia ja yhteiskuntarauhaa. Eri kieli- ja kulttuuritaustaisten osallisuutta voitaisiin lisätä kulttuurin avulla jo kotoutumisprosessin aikana.
SUOMEN KUNTALIITTO
Johanna Selkee
erityisasiantuntija
Webinaarisarjassa käsitellään vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyviä koskevia teemoja, kuten liikunta-, nuoriso-, kulttuuri-, ja kirjastopalveluita sekä hyvinvointiasioita.
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.
Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää