- varhaiskasvatus
- esiopetus
- yleiset kasvatus- ja koulutusasiat
Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain 5 ja 8 §:n muuttamisesta
Yleistä
Kuntaliitto pitää lausuntoluonnosta kokonaisuutena selkeänä. Aikaisemman 1.3.2017 alkaen voimaan tulleen varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annetun lain muuttaminen jo nyt aiheuttaa kuitenkin epätietoisuutta asiakkaissa ja lisää kohtuuttomasti kunnan hallinnointityötä. Luonnoksen mukaan muutetaan asiakkaiden ja maksun määräämisen kannalta keskeisiä asioita, tulorajoja sekä sisarusalennusta. Maksuprosenttien muuttaminen muuttaa lähes kaikkien asiakkaiden asiakasmaksuja. Muutoksen vaikutukset ovat eri kuntien osalta hyvin erilaiset ja luotettavien koko maata koskevia laskelmien paikkansapitävyys on epätodennäköistä.
Kuntaliitto toteutti touko-kesäkuussa 2017 kyselyn hallitusohjelman ja kehysriihen vaikutuksista kuntatalouden tasapainoon. Kyselyssä kysyttiin arvioita jo silloin tiedossa olleeseen, nyt lausuttavana olevaan varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja alentavaan muutokseen. Kyselyyn vastasi 142 kuntaa tai kuntayhtymää. Vastausten perusteella laskettu arvio maksutuottomenetyksistä varhaiskasvatuksen osalta vuonna 2018 olisi noin 100 miljoonaa euroa.
Kustannusvaikutusten arviointi
Luonnoksen mukaan varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että pieni- ja keskituloisilta perittävät asiakasmaksut pienenevät. Lisäksi sisarusalennusta ehdotetaan muutettavaksi nykyisestä 90 prosentista 50 prosenttiin.
Muutosten arvioidaan alentavan asiakasmaksutuottoja 71 miljoonaa euroa vuodesta 2018 alkaen. Lisäksi työllisyysvaikutuksen johdosta varhaiskasvatukseen tulisi lisää lapsia ja sen johdosta palvelun järjestämiskustannukset kasvaisivat vuosina 2018-2021 yhteensä 97,5 miljoonaa euroa. Lisääntyvän lapsimäärän johdosta asiakasmaksutuotot vastaavasti nousisivat ko. ajanjaksolla yhteensä 27,5 miljoonaa euroa.
Muutos on tarkoitus kompensoida kunnille kiinteistöveron alarajaa nostamalla, kohdistamalla yhteisöveron tuotto uudelleen ja lisätä kuntien peruspalvelujen valtionosuutta. Lisäksi myönteisiä vaikutuksia esitetään tulevan työllisyyden lisääntymisestä johtuvasta verotuottojen kasvusta sekä sosiaaliturvasta tulevasta säästövaikutuksesta.
Kuntaliitto huomauttaa, että laskelmissa ei ole huomioitu kunnille syntyvää investointikustannusta lisääntyvästä lapsimäärästä johtuen. Kuntaliiton arvion mukaan esityksen mukainen lapsimäärän kasvu aiheuttaa kunnille noin 6 miljoonan euron vuosittaisen investointikulun tilojen lisäämiseksi. Kokonaisuutena Kuntaliiton tekemien laskelmien mukaan investointitarve lisääntyvän lapsimäärän johdosta olisi yhteensä lähes 100 miljoonaa euroa.
Kuntaliitto pitää todennäköisenä, että kaikki maksuja vähentävät muutokset pienentävät kuntien maksutuottoja esitettyä enemmän. Kuntaliiton tekemän kyselyn perusteella maksutuottojen menetys muutoksesta johtuen olisi noin 100 miljoonaa euroa vuodessa verrattuna nykytilanteeseen. Kuntaliitto muistuttaa, että toistaiseksi ei ole tietoa 1.3.2017 voimaan tulleen lain todellisista maksutuottoja alentavasta vaikutuksesta. Mainitun kyselyn perusteella
arvio maksutuottojen vähennyksestä vuoden 2017 osalta on noin 11,3
miljoonaa euroa verrattuna tilanteeseen ennen nykyisen lain voimaan tuloa.
Vuoden 2018 osalta lähes 14 miljoonaa euroa, mikäli laki ei tältä osin muuttuisi nykyisestä.
Kiinteistöveron alarajan nostamista Kuntaliitto ei pidä varsinaisena kompensaationa kunnille. Alarajojen korotus kohdistuu erittäin epätasaisesti eri kuntiin, mikä luonnoksessa tuodaankin esille.
Kuntaliitto vaatii, että lakimuutoksen kompensaatio tulisi kokonaisuudessaan toteuttaa yhteisöveron ja/tai valtionosuuksien kautta.
Vaikutukset yritysten toimintaan
Luonnoksen mukaan esityksellä ei ole välittömiä vaikutuksia yritysten toimintaan. Varhaiskasvatusta voidaan järjestää yksityisen hoidon tuella tai palvelusetelitoimintana. Kunta voi omilla päätöksillään tukea yksityistä toimintaa. Muutoksen yhteydessä ei ole tarkoitusta korottaa yksityisen hoidon tuen hoitorahaa tai hoitolisää. Mahdollisesta kuntalisästä kunta päättää itse. Samoin kunta päättää mahdollisesta palvelusetelin arvosta. Yksityisen palvelutoiminnan laajuuden osalta kuntakohtaiset erot ovat merkittäviä. Yksityisen varhaiskasvatuksen osuus vaihtelee nollasta lähes 40 prosenttiin kuntien välillä. Esityksen mukaan on mahdollista, että perheet siirtyvän kunnan omaan palveluun, mikäli kunnat eivät korota yksityisen hoidon tuen kuntalisää tai palvelusetelin arvoa. Tämä lisäisi entisestään palvelun järjestämisen kustannuksia.
Kuntaliiton näkemyksen mukaan maksujen pieneneminen nyt esitetyllä tavalla muuttaisi oleellisesti asiakasmaksujen omavastuuosuutta yksityisessä palvelussa. Mikäli kunnat eivät korota kuntalisää tai palvelusetelin arvoa, joutuu asiakkaat maksamaan nykyistä merkittävästi korkeampia maksuja valitessaan yksityisen palvelun.
Kunnissa oman varhaiskasvatustoiminnan asiakasmaksuja ja yksityisen palvelun osalta asiakkaan maksamaa omavastuuosuutta on pyritty pitämään saman tasoisena. Tällä pyritään siihen, että yksityiseen palveluun olisi kunnan kaikilla asukkailla yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua. Asiakasmaksumuutoksen johdosta kunnissa todennäköisesti joudutaan miettimään yksityisen hoidon tuen kuntalisän tai palvelusetelin arvon nostamista. Kunnissa joissa yksityisen palvelutoiminnan osuus on merkittävä, edellä mainittujen kustannusten muutoksella on merkittävä vaikutus kunnan varhaiskasvatuspalvelun järjestämisen kustannuksiin ja yritysten toimintaedellytyksiin.
Sisarusten asiakasmaksujen määräytyminen
Luonnoksen 8 §:n mukaan milloin samasta perheestä on useampi kuin yksi lapsi kunnan järjestämässä varhaiskasvatuksessa, voidaan nuorimmasta kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta määrätä lakiluonnoksen 5 §:n mukaan määräytyvä asiakasmaksu. Ikäjärjestyksessä seuraavasta kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa olevasta lapsesta voidaan määrätä maksu, joka on enintään 50 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.
Kuntaliitto huomauttaa, että palvelun järjestäminen perheen toiselle ja tätä useammalle lapselle ei ole varhaiskasvatuksen järjestäjälle yhtään edullisempaa. Sisarusalennuksen entisestään alentaminen pienentää maksutuottoja entisestään. Sisaralennus on ongelmallinen myös yhdenvertaisuuden kannalta. Esim. perheiden monimuotoistuessa samassa taloudessa saattaa asua lapsia, joilla ei ole sisarussuhdetta, eikä heillä ole oikeutta alennukseen, vaikka tosiasiallinen tilanne ei poikkea perheistä, joiden lapset ovat sisaria keskenään.
Vaikutukset viranomaisten toimintaan
Luonnoksen mukaan lain muuttaminen jälleen vuoden 2018 alusta aiheuttaa kunnille hallinnollista työtä. Asiakasmaksujen osalta vastaava muutos tehtiin jo 1.3.2017 voimaan tullen lain vuoksi erittäin kireällä aikataululla. Luonnoksessa on kuvattu hyvin toimenpiteet, joita kunnissa joudutaan tekemään erittäin tiukalla aikataululla, mikäli laki tulee voimaan 1.1.2018 alkaen.
Kuntaliitto pitää hyvänä, että luonnoksessa vaikutuksina viranomaisten toimintaan on nostettu esille seuraavat asiat:
- päätökset uusista maksuista, toimintatavoista ja kunnassa noudatettavista käytännöistä.
- asiakastietojärjestelmiin tehtävät muutokset
- asiakaskohtaiset maksupäätökset kaikille asiakkaille maksujen muuttuessa
- muutoksista tiedottaminen kuntalaisille.
Kuntaliitto muistuttaa, että kunnat eivät voi edetä omassa toiminnassaan ennen kuin päätös lain muuttamisesta on tosiasiallisesti hyväksytty. Kunnissa normaalisti asiakasmaksuja tarkistetaan toimintakauden alussa elokuussa.
Kuntaliitto huomauttaa, että hallinnollisesta työstä aiheutuu myös kustannuksia. Samoin asiakastietojärjestelmän muuttaminen ei ole kunnille maksutonta. Näitä kustannusvaikutuksia ei ole luonnoksessa arvioitu millään tavalla.
Voimaantulo
Luonnoksen mukaan muutokset on tarkoitettu tulemaan voimaan tammikuun alusta vuonna 2018.
- esittää, että lakimuutokset tulevat voimaan aikaisintaan elokuun alusta 2018. Samalla voidaan toteuttaa tulevat nykyisen lain mukaiset indeksitarkistukset, jotka on tehtävä 1.8.2018 alkaen.
SUOMEN KUNTALIITTO
Terhi Päivärinta
johtaja, opetus ja kulttuuri
Jarkko Lahtinen
erityisasiantuntija
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
Mukaan verkostoperuskoulu-hankkeen päätösseminaariin!
Hankkeessa on haettu uudenlaisia ja joustavia ratkaisuja sekä yhteistyötä koulutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaamiseksi.
Muutoksenhakuohjemallit varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla
Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää