Mistä ratkaisuja koulusegregaatioon? -seminaari 19.-20.11.
Alueellinen eriytyminen ja koulusegregaatio ovat yhteiskunnallisia haasteita, jotka kohdataan kunnissa.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolakia esitetään muutettavaksi siten, että oikeus oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisiin kuraattori- ja psykologipalveluihin laajennettaisiin koskemaan kaikkia ammatillista perustutkintoa suorittavia opiskelijoita ja valmentavassa koulutuksessa olevia opiskelijoita. Esityksessä kohderyhmän laajennuksen kustannukseksi on arvioitu 5,633 miljoonaan euroa.
Kuntaliitto toteaa, että Kuntaliiton laskelmien mukaan laajennuksen kustannusvaikutus olisi noin 1 milj. euroa esityksen arviota enemmän. Kuntaliiton laskelmat on tehty kuntiin kohdistuvien kustannusvaikutusten laskentakehikon mukaisesti. Opetus- ja kulttuuriministeriön laskelmissa on huomioitu vain palkkakustannukset.
Tulevan ammatillisesta koulutuksesta annetun lain mukaan koulutuksen järjestäjällä ei ole enää lakisääteistä velvollisuutta laatia määrämuotoista opetussuunnitelmaa. Sen vuoksi oppilas- ja opiskelijahuoltolain säännöksiä esitetään muutettavaksi siten, ettei säännöksissä enää viitattaisi ammatillisen koulutuksen osalta opetussuunnitelmaan.
Kuntaliitto katsoo, että muutos on tältä osin tekninen eikä asiaan näin ollen ole huomautettavaa.
SUOMEN KUNTALIITTO
Terhi Päivärinta
johtaja, opetus ja kulttuuri
Alueellinen eriytyminen ja koulusegregaatio ovat yhteiskunnallisia haasteita, jotka kohdataan kunnissa.
Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää