Sosiaali- ja terveysministeriö, 5.6.2013, Dnro 1986/90/2013, Päivi Koivuranta-Vaara

Asetus lääkkeen määräämisestä annetun asetuksen muuttamisesta

​Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta sosiaali- ja terveysministeriön asetukseksi lääkkeen määräämisestä annetun asetuksen muuttamisesta.

Asetukseen ehdotetaan muutosta sairaanhoitajan rajattuun lääkkeenmääräämisoikeuteen siten, että sairaanhoitajan tulee määrätä lääkkeet myyntiluvallisina pakkauksina valmisteyhteenvedon mukaisesti. Nyt voimassaoleva säädös, jonka mukaan sairaanhoitaja määrää lääkkeitä vaikuttavan aineen mukaisesti, on käytännössä osoittautunut liian epäselväksi.  Uuden asetusehdotuksen perusteella sairaanhoitajan oikeus määrätä lääkkeitä voitaisiin määritellä kansalliseen tietokantaan valmiste- ja pakkauskohtaisesti, mikä parantaisi potilasturvallisuutta.

Sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeuteen liittyy vielä 25 §:ään ehdotettu maininta siitä, että vastuu sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisestä on toimintayksikön vastaavalla lääkärillä. Asetuksen liitteenä olevaan luetteloon sairaanhoitajan määrättävissä olevista lääkkeistä on tehty täsmennyksiä.

Asetusluonnoksessa ehdotetaan lisäksi, että kirjalliseen lääkemääräykseen merkittäisiin Valviran ammattioikeuskoodiston mukainen tieto lääkkeenmäärääjän ammattioikeudesta sekä mahdollinen erikoisala. Sitä vastoin tieto oppiarvista jäisi tarpeettomana pois. Edelleen asetukseen ehdotetaan lisättäväksi mahdollisuus ne rep -merkinnällä kieltää myös sähköisen lääkemääräyksen uudistaminen. Lisäksi 2 §:n määritelmiä on päivitetty Fimean uudistetun määräyksen (5/2011) mukaisiksi.

Kuntaliitolla ei ole huomautettavaa eikä muutosehdotuksia asetusluonnokseen.

SUOMEN KUNTALIITTO

Tarja Myllärinen
johtaja, sosiaali- ja terveys

Päivi Koivuranta-Vaara
hallintoylilääkäri

tags

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää