Valvira, Dnro 1740/03/2015, Tarja Hartikainen 30.10.2015

Talousvesiasetuksen soveltamisohje

Valvira on valmistellut talousvesiasetuksen soveltamisohjeen laaja-alaisessa työryhmässä, jossa edustettuina ovat olleet myös kuntien valvontaviranomaiset ja vesilaitokset.

Terminologian johdonmukaisuutta olisi syytä vielä tarkistaaa. Soveltamisohjeen II osassa kä­sitellään kohdassa 12.2. erityistilannesuunnitelmaa, joka on mainittu myös terveydensuojelulaissa. Kuvassa 5. käytetään kuitenkin termiä "ympäristöterveydenhuollon valmiussuunnitel­ma" ja sama toistuu sivun 50 ja 52 tekstissä. Ympäristöterveydenhuollon erityistilannesuun­nitelmassa on myös kunnan valmiussuunnitelmaan sisältyvä osa. Suunnitelmat voivat olla kunnissa monilla eri nimillä (erityistilannesuunnitelma, häiriötilannesuunnitelma tai valmius­suunnitelma) ja tärkeintä on tietysti niiden sisältö, mutta valtakunnallisessa ohjeessa olisi hy­vä käyttää johdonmukaisesti lainsäädännön kanssa yhtenäistä terminologiaa.

Ohjeessa voisi vielä korostetummin tuoda esiin terveydensuojeluviranomaisen yhteyttä kaikkiin toiminta­-alueensa peruskuntiin. Esimerkiksi kuvassa 5 (sivu 50) näkyy että vesihuoltolaitoksia voi olla useita, mutta samalla tulisi näkyä että terveydensuojeluviranomaisen Tsl 8 §:n mukainen eri­tyistilannesuunnitelma voi kuulua monen kunnan valmiussuunnitelman yleiseen osioon. Kuntaliiton huomioiden mukaan yhteistoiminta-alueilla yhteydet muihin kuntiin kuin vastuukun­taan saattavat heikentyä ja tämä vaatii erityistä huomiota.

Soveltamisohjeen jakaminen eri osiin vaikuttaa käyttäjän kannalta selkeältä ratkaisulta. Ohjeesta on selkeästi erotettavissa säädökset, säännöskohtaiset soveltamisohjeet ja enim­mäisarvojen perusteet. Kentällä odotetaan vielä valvontatutkimusohjelmamallia.

SUOMEN KUNTALIITTO

Tarja Hartikainen

erityisasiantuntija, ympäristöterveys

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!