Usein kysyttyä kuntavaaliehdokkuudesta
Kysymykset:
- Voiko henkilö asettua ehdoille kuntavaaleihin, jos hän on esitutkinnassa, oikeusprosessissa tai hän on tehnyt konkurssin?
- Voiko henkilö olla useamman valitsijayhdistyksen jäsen samoissa vaaleissa?
- Voiko valitsijayhdistyksen jäsen olla itse kuntavaaleissa ehdokkaana tai toisen puolueen jäsen?
- Tuleeko vaaliasiamiehen olla puolueen tai valitsijayhdistyksen jäsen?
- Jos keskusvaalilautakunnan jäsen asettuu ehdolle kuntavaaleissa, tuleeko hänen tilalleen valita uusi jäsen?
- Voiko ehdokashakemuksen suostumuksen peruuttaa?
- Milloin ehdokkaan tulee olla täysi-ikäinen?
- Jos henkilö on sitoutumattomana ehdokkaana puolueen listoilla, merkitäänkö tieto ”sitoutumaton” ehdokaslistaan?
- Milloin kuntavaalien ulkomainonnan voi aloittaa?
- Missä kunnassa saa vaalipäivänä äänestää opiskelija, joka opiskelee muualla kuin kotipaikkakunnallaan?
Voiko henkilö asettua ehdoille kuntavaaleihin, jos hän on esitutkinnassa, oikeusprosessissa tai hän on tehnyt konkurssin?
Vaalikelpoisuuden yleisiä edellytyksiä ovat kotikunta, äänioikeus kuntavaaleissa sekä se, ettei henkilöä ole julistettu vajaavaltaiseksi. Henkilön aikaisemmat rikostuomiot, vireillä olevat esitutkinnat tai konkurssi eivät vaikuta vaalikelpoisuuteen.
Voiko henkilö olla useamman valitsijayhdistyksen jäsen samoissa vaaleissa?
Äänioikeutettu voi olla jäsenenä vain yhdessä valitsijayhdistyksessä. Jos hän on jäsenenä kahdessa tai useammassa valitsijayhdistyksessä, kunnan keskusvaalilautakunnan on poistettava hänen nimensä kaikista perustamisasiakirjoista.
Voiko valitsijayhdistyksen jäsen olla itse kuntavaaleissa ehdokkaana tai toisen puolueen jäsen?
Laissa ei ole rajoitettu valitsijayhdistyksen jäsenen mahdollisuutta olla kuntavaaleissa itse ehdokkaana tai jäsenenä puolueessa. Henkilö voi olla oman valitsijayhdistyksensä ehdokas. Jos hän ei ole oman valitsijayhdistyksensä ehdokas, hän voi olla toisen valitsijayhdistyksen ehdokas.
Tuleeko vaaliasiamiehen olla puolueen tai valitsijayhdistyksen jäsen?
Ehdokkaita asettavalla puolueella ja valitsijayhdistyksellä on oltava vaaliasiamies ja hänellä varamies. Asiamieheltä ei edellytetä äänioikeutta kunnassa, eikä myöskään puolueen tai valitsijayhdistyksen jäsenyyttä. Vaaliasiamies voi olla myös kuntavaaleissa itse ehdokkaana.
Jos keskusvaalilautakunnan jäsen asettuu ehdolle kuntavaaleissa, tuleeko hänen tilalleen valita uusi jäsen?
Kunnan keskusvaalilautakunnan jäsen tai varajäsen, joka keskusvaalilautakunnalle toimitetun ehdokashakemuksen mukaan on asetettu puolueen tai valitsijayhdistyksen ehdokkaaksi, ei voi osallistua keskusvaalilautakunnan työskentelyyn kyseisissä vaaleissa. Kuntavaaleissa ehdokkaaksi asettuvan keskusvaalilautakunnan jäsenen ja varajäsenen on syytä harkita eron pyytämistä, jolloin hänen tilalleen voidaan valita uusi jäsen tai varajäsen.
Voiko ehdokashakemuksen suostumuksen peruuttaa?
Suostumuksen peruuttamisesta ei ole säädetty laissa. Jos suostumus todisteellisesti peruutetaan ennen ehdokashakemuksen jättämistä ja vaaliasiamies on tiennyt peruutuksesta, suostumus on lähtökohtaisesti katsottava mitättömäksi.
Milloin ehdokkaan tulee olla täysi-ikäinen?
Ehdokkaalla on oltava jossakin Suomen kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa. Jotta henkilöllä olisi äänioikeus kuntavaaleissa, hänen täytyy viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.
Jos henkilö on sitoutumattomana ehdokkaana puolueen listoilla, merkitäänkö tieto ”sitoutumaton” ehdokaslistaan?
Jokaisesta ehdokkaasta merkitään ehdokaslistaan numero, nimi ja arvo, ammatti tai toimi enintään kahta ilmaisua käyttäen. Merkintä "sitoutumaton" ei kuulu ehdokaslistaan merkittäviin tietoihin.
Milloin kuntavaalien ulkomainonnan voi aloittaa?
Kuntavaalien ulkomainonta suositellaan aloitettavaksi niillä alueilla, jotka ovat kunnan hallinnassa ja määräämisvallassa, viikkoa ennen ennakkoäänestyksen aloittamista. Ennakkoäänestys aloitetaan 11. päivänä ennen vaalipäivää. Mainonnan ajankohta, mainospaikat ja kunnassa asiasta vastaavien henkilöiden yhteystiedot on syytä saattaa puolueiden, yhteislistojen ja valitsijayhdistysten tietoon.
Missä kunnassa saa vaalipäivänä äänestää opiskelija, joka opiskelee muualla kuin kotipaikkakunnallaan?
Äänioikeus on siinä kunnassa, joka on väestötietojärjestelmän tietojen mukaan henkilön kotikunta 51. päivänä ennen vaalipäivää.
Lisää aiheesta
- Kiinnostaako ehdolle asettuminen ja kuntavaalit? Tutustu Kuntavaalit-kampanjasivustoomme, joka päivittyy joulukuun 2024 aikana.
- Etsitkö kuntavaalien ulkomainontaan liittyvää ohjeistusta tai muita oikeudellisia vaaliohjeita, kurkkaa kokonaisuuttamme kuntavaaleista täällä.
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
- kuntalaki ja yleinen kunnallisoikeus
- päätöksenteko ja muutoksenhaku
- julkisuus
- kuntavaalit
- kuntalaki ja yleinen kunnallisoikeus
- sähköinen hallintomenettely
- julkisuus ja tietosuoja
- vaalit
Palvelemme kuntien henkilöstöä ja luottamushenkilöitä heidän tehtäviinsä liittyvissä asioissa. Neuvontapalveluita varten suosittelemme käyttämään ensisijaisesti neuvontapyyntölomaketta.
Kuntajuridiikan ytimessä: Turpakäräjät Live
Webcast-sarjamme tarjoaa kuntajuridiikan näkökulmia ajankohtaisiin teemoihin.
Kuntapäättäjä liveissä käsitellään demokratiaa ja johtamista
Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa.