Muutoksenhakumahdollisuus edistää hyvää hallintoa ja kuntalaisten oikeusturvaa hallintoasioissa. Eri muutoksenhakukeinoihin on omat ohjeet:
Päätökseen, josta saa tehdä oikaisuvaatimuksen, on liitettävä oikaisuvaatimusohjeet. Työvoimapalveluiden järjestämislain 145 §:n mukaan päätöksiin voi vaatia oikaisua hallintolain (434/2003) mukaan.
Päätökseen, josta voi tehdä oikaisuvaatimuksen, ei saa hakea muutosta valittamalla.
Työvoimapalveluiden järjestämislain 145 §:n 2 momentin mukaan Muutoksenhaussa hallintotuomioistuimeen sovelletaan, mitä oikeudenkäynnistä hallintoasioissa annetussa laissa (808/2019) (HOL) säädetään, jollei tässä laissa jäljempänä toisin säädetä.
Valittamalla saa hakea muutosta päätökseen, jolla viranomainen on ratkaissut hallintoasian tai jättänyt sen tutkimatta. (HOL 6 §)
Oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Jos hallintopäätöstä on oikaisuvaatimusmenettelyssä muutettu tai se on kumottu, oikaisuvaatimukseen annettuun päätökseen saa kuitenkin hakea muutosta valittamalla myös se, jolla on 1 momentin mukaan valitusoikeus asiassa. HOL 7 §:n 1 momentin mukaan hallintopäätökseen saa hakea muutosta valittamalla se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi. (HOL 7 §)
Päätökseen, josta saa tehdä valituksen, on liitettävä valitusosoitus.
Työvoimapalveluiden järjestämislain 146 §:ssä säädetään päätöksistä, joissa muutosta haetaan sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalta (SAMU). Valitusmenettely on kaksivaiheinen
Valitus osoitetaan työvoimaviranomaiselle, joka käsittelee valituksen ensin oikaisuvaatimuksena.
Jos työvoimaviranomainen ei voi oikaista päätöstä, sen on 30 päivän kuluessa valitusajan päättymisestä toimitettava valituskirjelmä ja lausuntonsa asianomaisen muutoksenhakuelimen käsiteltäväksi.
Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan ratkaisusta voi valittaa edelleen vakuutusoikeuteen.
Päätökseen, josta ei saa tehdä oikaisuvaatimusta eikä valitusta, on liitettävä ilmoitus muutoksenhakukiellosta. Ilmoituksessa on mainittava, mihin säännökseen kielto perustuu. Työvoimapalveluiden järjestämislain 147 §:ssä säädetään muutoksenhakukiellosta.
Hallintolaissa on säännökset oikaisuvaatimusohjeiden ja valitusosoituksen sisällöstä sekä oikeudellisesta merkityksestä.
Valitusosoitus
Valitusosoituksessa on mainittava:
valitusviranomainen
viranomainen, jolle valituskirjelmä on toimitettava
valitusaika ja mistä se lasketaan
valitusviranomaisen asiointiosoitteet; myös sähköiset yhteystiedot, jos valitus on mahdollista tehdä sähköisesti.
Palvelemme kuntien henkilöstöä ja luottamushenkilöitä heidän tehtäviinsä liittyvissä asioissa. Neuvontapalveluita varten suosittelemme käyttämään ensisijaisesti neuvontapyyntölomaketta.