Luottamushenkilöt

Pormestarin valinta ja vaalikelpoisuus

Kunnan johtaminen jakautuu poliittiseen johtamiseen ja ammattijohtamiseen. Kunnan ylimmän johtamisen kokonaisuus koostuu valtuustosta, kunnanhallituksesta sekä kunnanjohtajasta tai pormestarista. Kuntaa voi johtaa virkasuhteinen kunnanjohtaja tai pormestari. Kumpikin johtaa kunnan hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa kunnanhallituksen alaisena. 

Pormestarin lisäksi kunnassa voi olla apulaispormestareita, joiden valintaan, vaalikelpoisuuteen ja toimikauteen sovelletaan, mitä pormestarista kuntalaissa säädetään.

Pormestari on kunnan luottamushenkilö, joka toimii kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Pormestarin valinta

Pormestarin valitsee valtuusto enintään valtuuston toimikaudeksi. Toimikausi jatkuu, kunnes uusi pormestari on valittu. 

Kuntalain 44 §:n mukaan, jos kukaan ei valtuuston vaaleissa saa yli puolta äänistä, järjestetään uusi äänestys kahden eniten ääniä saaneen kesken. Vaalimenettely vastaa kunnanjohtajan virkavaalia. Tässä äänestyksessä eniten ääniä saanut voittaa. Pormestarin vaali on suoritettava ennen kunnanhallituksen vaalia.

Pormestarin vaalikelpoisuus

Vaikka pormestari toimii kunnanhallituksen puheenjohtajana, pormestariksi voidaan valita myös henkilö, joka ei ole vaalikelpoinen kunnanhallitukseen ja lautakuntaan. Tämä tarkoittaa, ettei pormestariin sovelleta kuntalain 73 ja 74 §:ssä säädettyjä kunnanhallituksen ja lautakunnan jäsenten vaalikelpoisuusrajoituksia. 

Esimerkiksi kunnanhallituksen alainen kunnan palveluksessa oleva voidaan valita pormestariksi. Apulaispormestari voi myös olla kunnanhallituksen jäsen ja toimia pormestarin sijaisena myös kunnanhallituksen varapuheenjohtajana. Pormestari ei menetä vaalikelpoisuuttaan valtuustoon hoitaessaan luottamushenkilönä pormestarin tehtävää.  

Pormestarille ei ole laissa asetettu erityisiä vaalikelpoisuusehtoja. Pormestariksi valitseminen edellyttää, että henkilö on antanut kirjallisen suostumuksen tehtävän vastaanottamiseksi. Pormestariin sovelletaan luottamushenkilön yleisiä vaalikelpoisuusehtoja, joista säädetään kuntalain 71 §:ssä.  

Vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö:

  1. jonka kotikunta kyseinen kunta on;
  2. jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kuntavaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan; ja
  3. jota ei ole julistettu vajaavaltaiseksi.

Yleisistä kelpoisuusvaatimuksista on poikettu siten, että pormestarin kotikunta voi olla myös muu kuin se kunta, jonka pormestariksi henkilö valitaan. Valtuusto voi päättää, että pormestarin ja apulaispormestarin on oltava kyseisen kunnan valtuutettu. Tällöin häntä koskee myös kotikuntavaatimus. Jos valtuusto asettaa vaatimukseksi sen, että pormestari on valtuutettu, sovelletaan pormestariin kuntalain säännöksiä vaalikelpoisuudesta valtuustoon.

Laki mahdollistaa, että valtuusto päättää tietyistä omista vaalikelpoisuusehdoista pormestarille.  

  • Valtuusto voi päättää pormestarille asetettavista vaatimuksista, esimerkiksi siitä, että 
    pormestarin kotikunnan on oltava kyseinen kunta
  • pormestarin on oltava kotikuntansa valtuutettu
  • pormestarilta edellytetään tiettyä koulutusta tai tiettyä kokemusta.

Jos erityisiä kelpoisuusvaatimuksia asetetaan, ne rajoittavat valintaa, ja päätös voidaan kumota sillä perusteella, ettei valittu täytä kelpoisuusvaatimuksia.

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista