Päätöksentekomenettelyn säädöspohja

Kuntalaki ja kunnan hallintosääntö

Kunnallinen päätöksenteko perustuu kuntalakiin ja kunnan hallintosäännön määräyksiin. Kuntalain 12 luku sisältää säännökset kunnan päätöksenteko- ja hallintomenettelystä. Perussäännökset valtuuston kokoontumisesta ovat kuntalaissa, mutta muiden toimielinten kohdalla kokousmenettely perustuu pääosin hallintosäännön määräyksiin.

Hallintosääntö ohjaa kunnan toimintaa

Jokaisessa kunnassa ja kuntayhtymässä on oltava hallintosääntö, jonka sisällön määrittelee kuntalain 90 §. Hallintosäännössä on annettava tarpeelliset määräykset ainakin niistä asioista, jotka kuntalaissa luetellaan.

Valtuusto päättää hallintosäännön sisällöstä ja muutoksista. Kunnan hallinnossa on noudatettava hallintosäännön määräyksiä.

Kunnan ainoa johtosääntö

Vuoden 2015 kuntalain lähtökohtana on, että kaikki asiat, mukaan lukien ne asiat, joista on aiemmin määritelty erilaisissa johtosäännöissä, kootaan hallintosääntöön. Hallintosääntöön otetaan nykyään määräykset, jotka aiemmin olivat valtuuston työjärjestyksessä, hallintosäännössä, toimielinten johtosäännöissä, taloussäännössä ja tarkastussäännössä.

Hallintosääntömääräykset voidaan jakaa eri asiakirjoihin silloin, kun kaikkia määräyksiä ei kunnan organisaation laajuuden perusteella ole tarkoituksenmukaista koota yhteen.

Kunnan hallintosääntömalli -julkaisu

Laadimme Kuntaliitossa mallin kunnan hallintosäännöksi. Mallia päivitetään aina kuntalakiin tulevien muutosten myötä. Hallintosääntömallimme löytyy e-julkaisuna Kuntaliiton julkaisupankista.  

 

Lisää aiheesta

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista