Esteellisyys

Esteellisyyden vaikutus

Esteellisyys ulottuu asian kaikkiin käsittelyvaiheisiin aina valmistelusta täytäntöönpanoon asti. Jos esteellinen henkilö ottaa osaa asian käsittelyyn, päätös syntyy virheellisessä järjestyksessä. Virheellisessä järjestyksessä syntynyt päätös voidaan kumota, mikäli asiassa haetaan muutosta.

Esteellisyyden yhteydessä asian käsittely on ymmärrettävä melko laajasti sekä valtuustossa, että muissa toimielimissä, että viranhaltijan ja työntekijöiden työskentelyssä. Esteellisyys ulottuu asian kaikkiin käsittelyvaiheisiin aina valmistelusta täytäntöönpanoon asti, ei siis ainoastaan päätöksentekoon. 

Valtuuston kokoukset ovat julkisia

Esteellinen valtuutettu ei saa osallistua asian käsittelyyn valtuustossa. Valtuuston kokoukset ovat kuitenkin julkisia (kuntalain 57 §). Tämän vuoksi esteellisen valtuutetun ei tarvitse poistua kokoustilasta. Riittää, että hän poistuu omalta paikaltaan yleisölehterille. Sama koskee muita valtuuston kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeutettuja. Esteellisen valtuutetun tilalle voidaan kutsua varavaltuutettu. 

Käsittely- ja läsnäolokielto

Muun luottamushenkilön kuin valtuutetun, samoin kuin tilintarkastajan, viranhaltijan ja työntekijän, esteellisyyden vaikutuksesta säädetään hallintolain 27 §:ssä: esteellisenä ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä sitä käsiteltäessä. Läsnäolokielto merkitsee sitä, että esteellisen henkilön on poistuttava kokouksesta ennen kyseisen asian käsittelyn aloittamista. Esteellisenä ei siis voi osallistua asiasta käytävään keskusteluun. Tällä tavoin varmistetaan, ettei hän voi vaikuttaa asiaan läsnäolollaan.

Käsittelykielto koskee kaikkia toimia, jotka voivat jollakin tavoin vaikuttaa tehtävän päätöksen sisältöön. Muun muassa toimielimen sihteerinä tai pöytäkirjanpitäjänä toimiminen on oikeuskäytännön mukaan asian käsittelyä. Puhtaasti teknisiä toimia kuten diariointia, konekirjoitusta, valokopiointia jne. käsittelykielto ei sen sijaan koske. 

Käsittelykielto ei kuitenkaan koske henkilön kuulemista asiantuntijana. Asiantuntijat ovat paikalla kokouksessa vain sen ajan, kun heitä kuullaan.

Asiantuntijoiden tulisi poistua kokouksesta kuulemisen jälkeen, jotta he eivät osallistu päätöksentekoon tai siihen liittyviin keskusteluihin (KHO 1989 A 45). 

Käsittely- ja läsnäolokiellosta voidaan hallintolain 30 §:n nojalla poiketa kiireellisessä asiassa, jonka ratkaisuun esteellisyys ei voi vaikuttaa. Esimerkiksi maksun vahvistaminen sellaisen taksan perusteella, joka ei jätä harkintavaltaa, sekä erilaiset rekisteröintitoimet voivat olla asioita, joissa esteellisyys ei vaikuta ratkaisun sisältöön. Tällaisenkin asian on oltava kiireellinen, jotta poikkeaminen olisi mahdollista.

Lisää aiheesta

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntavaalit 13.4.2025

Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!

Tutustu vaalisivustoomme!