Yhteentoimiva Eurooppa -asetuksessa on muutamia velvoitteita, jotka kunnassa on hyvä huomata:
- Avoimen lähdekoodin yhteentoimivuusratkaisujen jakaminen tietyin ehdoin
- Yhteentoimivuusarvioinnin toteutus, jos paikallishallinnon viranomainen omalla päätöksellä toteuttaa digitaalisia palveluja rajan yli
- Koulutukseen osallistumisen mahdollistaminen tiettyjä vastuita omaavalle henkilökunnalle
Yhteentoimivuusratkaisujen jakaminen (4 artikla)
Paikallishallinnon viranomaista koskee velvoite jakaa tietyin ehdoin Euroopan laajuista digitaalisia julkisten palveluja tukevia avoimen lähdekoodin yhteentoimivuusratkaisuja, mikäli sellaisia kunnassa on kehitetty. Velvoite jakaa yhteentoimivuusratkaisuja ei koske tilanteita, joihin liittyy kolmansien osapuolien teollis- tai tekijänoikeuksia tai pyydetty ratkaisu ei liity julkisen tehtävän hoitamiseen. Vastaavasti paikallishallinnon viranomainen voi pyytää toista viranomaista eli unionin yksikköä tai toisen jäsenvaltion julkisen sektorin elintä jakamaan heidän kehittämänsä avoimen lähdekoodin ratkaisun. Uutta Yhteentoimiva Eurooppa -portaalia voi siten hyödyntää myös omiin tarpeisiin etsimällä hyviä esimerkkejä toteutetuista yhteentoimivuusratkaisuista.
Yhteentoimivuusarviointi (3 artikla)
Suurinta osaa Euroopan laajuisista digitaalisista julkisista palveluista säädellään EU-lainsäädännöllä ja niitä tarjoavat ja hallinnoivat Suomessa pääasiallisesti valtion viranomaiset. Kuitenkin sellaisissa tilanteissa, että paikallishallinnon viranomainen toteuttaa omalla päätöksellä, eli käytännössä kahden välisellä sopimuksella, rajat ylittäviä digitaalisia julkisia palveluita, Yhteentoimiva Eurooppa -säädöksen velvoite toteuttaa yhteentoimivuusarviointi on syytä huomata.
Jos kunta omalla päätöksellään tarjoaa digitaalista julkista palvelua, rajat ylittävästi yhteistyössä toisen jäsenvaltion kunnan tai viranomaisen kanssa, tulee tälläistä päätöstä suunniteltaessa tehdä yhteentoimivuusarviointi. Myös kunnan olemassa olevaa, rajat ylittävää julkista digitaalista palvelua merkittävästi päivitettäessä tulee tehdä yhteentoimivuusarviointi. Arviointi on siis suoritettava ennen kuin kunta tekee päätöksen uusista tai merkittävästi muutetuista sitovista vaatimuksista. Sitovalla vaatimuksella tarkoitetaan säädöksen määritelmän mukaan unionin yksikön tai julkisen sektorin elimen asettamaa oikeudellista, organisatorista, semanttista tai teknistä velvoitetta, kieltoa, ehtoa, kriteeriä taikka rajoitetta, joka koskee yhtä tai useampaa Euroopan laajuista digitaalista julkista palvelua ja joka vaikuttaa rajat ylittävään yhteentoimivuuteen.
Arvioinnin tulee sisältää säädöksen liitteen (Asetus - EU - 2024/903 - EN - EUR-Lex) mukaiset tiedot ja sen tulee olla koneluettavassa muodossa. Komissio tarjoaa teknisiä välineitä, joita voi käyttää arvioinnin tekemisessä ja tulosten raportoinnissa Yhteentoimiva Eurooppa - portaaliin.
Kunta voi olla osallinen myös komission tai kansallisesti ministeriön toteuttamissa yhteentoimivuusarvioinneissa. Kuntien tulee tällöin luovuttaa tietoja arvioinnin yhteydessä kolmansien osapuolten oikeussuoja huomioiden. On hyvä huomata, että toisin kuin esimerkiksi kansallisesti tiedonhallintalain arviointimenettelyn yhteydessä, Yhteentoimiva Eurooppa -säädökseen yhteentoimivuusarvioinneista ei pyydetä erillistä lausuntoa.
Tehdyt arvioinnit tulee julkaista kunnan verkkosivuilla sekä toimittaa Euroopan komission ylläpitämään Yhteentoimiva Eurooppa -portaaliin (Interoperable Europe Portal) ja Yhteentoimiva Eurooppa -lautakunnalle. Komissio julkaisee englanninkielisen ohjeistuksen arvioinneista joulukuussa 2024. Ohjeistus sisältää ensimmäisiä ohjeita myös arvioinnin toimittamisesta, ja ne tulevat myöhemmin saataville myös muilla EU:n virallisilla kielillä.
Jos kunnalla on olemassa olevia rajat ylittäviä palveluja, yhteentoimivuusarviointia ei tarvitse tehdä takautuvasti, vaan vasta kun näihin tehtäisiin merkittävä muutos. Yhteentoimivuusarvioinnille ei välttämättä ole edellytystä pelkkien ylläpitotoimien, turvallisuus- tai teknisten päivitysten tai standardisoitujen ICT-välineiden hankinnan osalta, sillä ne eivät yleensä vaikuta yhteentoimivuuteen rajat ylittävästi eli aiheuta muille toimijoille vaatimuksia.
Yhteentoimivuusarviointia ei tarvitse tehdä, jos arviointi on sitovien vaatimusten osalta kertaalleen tehty tai jos toteutukseen käytetään EU:n tarjoamia ratkaisuja. Yhteentoimiva Eurooppa -portaalia voi hyödyntää myös omiin tarpeisiinsa tutustumalla jo jaettuihin yhteentoimivuusarviointeihin ja etsiä sieltä hyvin toimivaa esimerkkiä.
Koulutukseen osallistumisen mahdollistaminen (13 artikla)
Säädös velvoittaa julkisen sektorin elimiä tarjoamaan yhteentoimivuudesta koulutusta henkilöstölleen, joka omaa strategista tai operatiivista vastuuta Euroopan laajuisista digitaalisista palveluista. Kunnassa tulee arvioida, mitä tällaiset vastuut ovat kunnan toimijoiden osalta ja tuleeko velvoite niiden myötä toteutettavaksi. Säädös ei kuitenkaan edellytä koulutuksen järjestämistä henkilöstölle, vaan esimerkiksi komission järjestämään aihepiirin koulutukseen osallistumisen mahdollistamista henkilöstölle. Komissiolla on velvollisuus järjestää koulutusta ja tarjottava sitä jäsenvaltioille.