Datasäädöksen asettamat velvoitteet kohdistuvat erityisesti datan haltijoihin, joiden tulee esimerkiksi suunnitella ja valmistaa IoT-laitteet ja tarjota niihin liittyvät palvelut siten, että niiden käytön tuloksena tuotettu data on oletusarvoisesti helposti, turvallisesti ja tarvittaessa suoraan käyttäjän saatavilla sekä jaettavissa eteenpäin kolmansille osapuolille. Lisäksi datan haltijoiden tulee asettaa data saataville unionissa oikeudenmukaisin, kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin ja avoimesti. Mikro- ja pienyrityksiin datan haltijoina ei kuitenkaan sovelleta velvoitteita datan jakamisesta, jotta sääntelystä ei muodostuisi niille liiallista rasitetta.
Datan haltijoita ovat tyypillisesti esimerkiksi yksityisen sektorin toimijat, jotka valmistavat verkkoon liitettäviä tuotteita tai jotka pitävät hallussaan dataa, johon julkisen sektorin elimet haluavat pääsyn. Datan haltijan käsite ei yleensä kata julkisen sektorin elimiä, mutta se voi sisältää julkiset yritykset, siltä osin kuin ne tuottavat laitteita tai palveluita markkinoilla. Tietyissä tilanteissa datan haltijan rooli voidaan myös ulkoistaa. Tällöinkin edellytyksenä kuitenkin on, että kyseisellä taholla on mahdollisuus hallita pääsyä saataville asetettuun dataan.
Datan käyttäjä tarkoittaa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka omistaa tai vuokraa verkkoon liitetyn tuotteen tai vastaanottaa tällaiseen tuotteeseen liittyviä palveluita. Käyttäjän roolissa kunnalla on oikeus saada IoT-laitteista data käyttöönsä sekä jakaa data halutessaan eteenpäin. Kunnissa uusi sääntely luo muutostarpeita esimerkiksi sopimuksiin, joissa sovitaan pääsystä verkkoon liitetyn tuotteen tai siihen liittyvän palvelun käytöstä kertyvään dataan. Käyttäjänä toimivalla kunnalla on oltava datan haltijan kanssa sopimus (esim. myyntisopimus, vuokrasopimus, siihen liittyvä palvelusopimus), jossa määritellään verkkoon liitetyn tuotteen tai siihen liittyvän palvelun tuottaman datan saatavuutta, käyttöä ja jakamista koskevat velvoitteet ja oikeudet.
Dataan pääsyä koskeva pyyntö voidaan toteuttaa esimerkiksi käyttäjätilillä. Käyttäjätiliä voidaan hyödyntää paitsi dataan pääsyä koskevien pyyntöjen esittämiseen ja käsittelemiseen myös esimerkiksi viestimiseen ja käyttäjän tunnistamiseen sen varmistamiseksi, että käyttäjällä on oikeus dataan pääsyyn. Tiliratkaisujen olisi annettava käyttäjille mahdollisuus poistaa tilinsä ja heihin liittyvät tiedot, ja ne voisivat antaa käyttäjille mahdollisuuden lopettaa dataan pääsyn, sen käytön tai jakamisen tai esittää tätä koskevia pyyntöjä ottaen erityisesti huomioon tilanteet, joissa IoT-laitteen omistus tai käyttö muuttuu. Jos dataan pääsyä koskevan pyynnön automaattinen toteuttaminen ei ole mahdollista esimerkiksi käyttäjätilin kautta tai IoT-tuotteen tai siihen liittyvän palvelun mukana toimitetun mobiilisovelluksen kautta, datan haltijan olisi ilmoitettava käyttäjälle, miten dataan voi päästä.
Datan vastaanottaja tarkoittaa luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka toimii omaan elinkeino-, liike-, käsiteollisuus- tai ammattitoimintaansa liittyvässä tarkoituksessa ja joka ei ole tuotteen tai siihen liittyvän palvelun käyttäjä ja jonka saataville datan haltija asettaa dataa, myös kolmatta osapuolta. Kolmas osapuoli, jonka saataville data asetetaan, voi olla luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, kuten kuluttaja, yritys, tutkimusorganisaatio, voittoa tavoittelematon järjestö tai ammattitoimintaa harjoittava yksikkö.
Datan vastaanottaja voi käsitellä dataa vain käyttäjän kanssa sovittuihin tarkoituksiin ja jakaa dataa muun kolmannen osapuolen kanssa vain, jos tällaisesta datan jakamisesta on sovittu käyttäjän kanssa.
Esimerkki: Kunta tarjoaa autonvuokrauspalvelua
Kunta tarjoaa kuntalaisille autonvuokrauspalvelua, joka kerää auton käytöstä dataa. Kunta omistaa autot, jotka on ostettu auton valmistajalta. Kunnalla on auton valmistajan kanssa sopimus, joka varmistaa, että kunta ja kuntalaiset saavat pääsyn auton käytöstä kertyviin tietoihin. Kun kuntalainen vuokraa auton, hänen kanssaan solmittu sopimus sisältää yksityiskohtaiset tiedot auton käytöstä kertyvistä tiedoista ja siitä, miten niihin saa pääsyn.
Tässä tapauksessa auton valmistaja on datan haltija. Käyttäjän roolissa ovat sekä kunta (joka omistaa auton) että kuntalainen (joka vuokraa auton).