Kunnallisen nuorisotyön dokumentaatio -hanke

Tällä sivulla kerromme vuoden 2024 lopussa päättyneestä Kunnallisen nuorisotyön dokumentaatio -hankkeesta. Kunnallisen nuorisotyön dokumentointijärjestelmä, nuoDo, valmistui helmikuussa 2022 kuntien käyttöön. Kuntaliitto hallinnoi järjestelmän kehitystyötä vuosina 2021-2024. Hankeaikana tilastointijärjestelmän otti käyttöönsä 163 kuntaa. 

nuoDo -järjestelmä siirtyi Aluehallintoviraston (AVI) ylläpidettäväksi 1.1.2025 alkaen. Järjestelmän siirrolla varmistettiin nuoDon maksuttomuus sekä kehittämistyö myös jatkossa. Kuntien yhteyshenkilönä ja käyttäjätukena toimii AVIn tietotiimistä Ruth Bamming, Ruth.Bamming(at)avi.fi

Tältä sivulta löytyy tietoa ja materiaalia kuntien hyödynnettäväksi. Lisätietoa nuoDosta sekä sen käyttöönotosta löydät AVIn nuoDo -infosivulta.


AVIn ylläpitämästä nuorisotilastot.fi -palvelusta löytyy avoin tilastosivu nuoDoon kertyvästä datasta. 

 

 

Avaa kaikki

nuoDo -hanke (2021-2024)

Kehittämishankkeessa luotiin kunnille maksuton dokumentointi- ja tilastointijärjestelmä, joka vastaa kunnallisen nuorisotyön tarpeisiin. Hankkeen avulla oli tarkoitus vahvistaa kunnallista nuorisotyötä koskevaa tiedontuotantoa. Järjestelmän avulla kunnat sanallistavat ja tilastoivat tekemäänsä nuorisotyötä, jolloin työstä on helpompi viestiä päätöksentekijöille ja muille sidosryhmille.

Dokumentointijärjestelmän avulla kootaan tietoa paikallisesta nuorisotyöstä ja -toiminnasta sekä järjestämistä koskevista tunnusluvuista. Paikallisen tiedon pohjalta rakentuu kansallinen tieto nuorisotyön toimintaympäristöistä, työn sisällöistä ja kohderyhmistä sekä järjestämisestä. Tuotettavan tiedon avulla voidaan vaikuttaa nuorisotyön kehittämiseen, laatuun ja rahoitukseen sekä nuorten saamaan ja toteuttamaan palveluun. Järjestelmän avulla voidaan kertoa nuorisotyön resurssien käytöstä sekä nuorten kokemuksia saamistaan palveluista ja heidän toteuttamastaan toiminnasta. 

Järjestelmän käyttäjiksi ja tiedon tuottajaksi tavoiteltiin hankkeen aikana kunnallisen nuorisotyön työntekijöitä, suunnittelijoita ja johtajia. Tavoitteena oli, että järjestelmä otettaisiin käyttöön eri kokoisissa kunnissa ympäri Suomen. Käyttäjien lisäksi tietoa voivat hyödyntää paikallisesti ja valtakunnallisesti toimivat asiantuntijat, tutkijat, virkamiehet, poliittiset päätöksentekijät sekä nuorisotyötä rahoittavat tahot. Hankkeen tavoitteet toteutuivat suunnitellusti ja nuoDo -järjestelmän käyttäjiksi lähti hankkeen päättymiseen mennessä 163 kuntaa. 

nuoDoon kerättävä tieto

Dokumentaatiojärjestelmä auttaa kuvaamaan kunnallista nuorisotyötä ja -toimintaa määrällisesti ja laadullisesti. Järjestelmään kirjataan missä, mitä ja miten nuorisotyötä tehdään. Toimintaa kuvaavan tiedon lisäksi kerätään tietoa kunnallisen nuorisotyön järjestämisestä ja sen käytössä olevista resursseista.

Järjestelmän aktiivinen ja reaaliaikainen käyttö tekee näkyväksi nuorisotyön ammattilaisten osaamista. Tiedon avulla voidaan nostaa esiin myös erilaisia käytänteitä. Kehittämisen tuloksia voidaan hyödyntää yksittäisissä kunnissa tai laajemmin koko nuorisotyön kentällä. Dokumentoinnin avulla tuotetaan tietoa myös nuorista, heidän omaehtoisesta toiminnastaan ja osallisuudestaan.

nuoDoon kertyvää nuorisotyön toimintatietoa voi tarkastella AVIn ylläpitämällä nuoDo -sivustolla. Tietoa on saatavilla niin valtakunnallisesti, alueellisesti kuin kuntakohtaisestikin. Tilastoista voidaan tarkastella, minkälaisissa toimintaympäristöissä nuorisotyötä tehdään (tilatyyppi) ja minkälaisin sisällöin ja menetelmin nuorisotyötä tehdään. Tilastosivulla pääsee myös tarkastelemaan, kuinka paljon tehdään esim. avointa nuorisotyötä, ryhmätoimintaa tai yksilötyötä (työmuoto). 

Hankkeen yhteistyötahot

Järjestelmää kehitettiin tiiviissä yhteistyössä eri kokoisten kuntien kanssa. Kunnilla oli tärkeä rooli kerättävien tietojen määrittelyssä. Kuntien kanssa tehtävässä yhteistyössä korostui järjestelmän paikallinen käytettävyys, mutta myös tiedon yhteismitallisuuden ja nuorisotyön käsitteiden moninaisuuden haasteet. Kunnilla oli myös tärkeä edustus hankkeen ohjausryhmässä. 

Kuntien ohella yhteistyötä tehtiin tiiviisti mm. Aluehallintoviraston, nuorisotyön aluekoordinaattoreiden sekä nuorisoalan tutkimus- ja kehittämisorganisaatioiden kanssa.

Järjestelmän toimittajaksi kilpailutettu Vincit vastasi teknisestä kehittämisestä koko hankekauden ajan.

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää