Kuntien digiviikko 2.-6.6.2025

Kuntien digiviikko

Nuori nainen katsoo silmiin, taustalla vesistö. Digiviikko teksti suomeksi ja ruotsiksi.

Mikä Kuntien digiviikko on? 

Kuntien digiviikko on Kuntaliiton järjestämä teemaviikko, joka järjestetään vuosittain aina kesäkuun alussa. Kuntien digiviikolla nostamme esiin ajankohtaisia kuntien digitalisaatiokehitykseen liittyviä aiheita, kysymyksiä ja huolia ja kutsuu yhteisen keskustelun ja kehittämiskysymysten äärelle niin kuntia, kuntien keskeisiä sidosryhmiä, kuin yrityksiäkin. Digiviikon on tarkoitus olla  kunnille mahdollisuus verkostoitua muiden kehittäjäkuntien kanssa, kuulla millaisia kehittämistekoja on muissa kunnissa tehty ja miten haasteita on ratkottu digitalisaation keinoin ja siihen liittyen. 

Kuntien digiviikko on myös erinomainen mahdollisuus tuoda kunnan asiantuntijoita ja luottamushenkilöitä ajankohtaisen tiedon äärelle oppimaan ja innostumaan digitalisaation mahdollisuuksista. Kunnille suunnattu ohjelma on maksutonta ja osallistuminen ohjelmaan onnistuu niin etäyhteyksin, kuin keskiviikkona ja torstaina myös kasvokkain, osallistumalla Kuntatalolla Helsingissä live-ohjelmaan. Kuntien digiviikolla Kuntaliitto mahdollistaa kuntien, muun julkisen hallinnon ja yritysten törmäyttämisen kuntien ajankohtaisten digitalisaatioon liittyvien kysymysten äärellä. 

Vuoden 2025 digiviikosta päivitetään tietoa tälle sivulle loppuvuodesta 2024. 

Vuoden 2024 digiviikko 

Vuonna 2024 kuntien digiviikko järjestettiin 3.-7.6. Digiviikon tavoitteena on nostaa digitalisaatioon liittyviä kysymyksiä laajempaan keskusteluun erityisesti kuntanäkökulmasta sekä tulosten että haasteiden kautta. Digiviikon osana FCG järjesti Kuntien digitalisointipäivät 5.-6.6, joka on erityisesti tietohallinnolle suunnattu kokonaisuus. FCG:n ohjelmasta tarkemmin FCG:n tapahtumasivulla. 

Haluamme esitellä digiviikolla kuntia kiinnostavia aiheita, kuten: 

  • esimerkkejä ja vertaisoppeja kuntien kehittämistyöstä
  • kuntia kiinnostavia ajankohtaisia kehittämishankkeita julkisessa hallinnossa
  • julkisen hallinnon digitalisaatiotyötä ja viranomaispalveluita
  • kiinnostavia avauksia yrityksiltä 
  • ajankohtaisia opinnäytetöitä tai tutkimuksia koskien kuntien digitalisoitumista ja tietohallintoa 

Monet kunnat jakavat samat kysymykset ja huolet digitalisaation hyödyntämisessä ja uskomme, että kokemusten jakaminen on hyödyksi ja iloksi kaikille kunnille. 

Digiviikolla järjestetään myös ruotsinkielistä ohjelmaa. Katso ruotsinkielisen ohjelman lisätiedot tapahtumasivuilta. Kolla mer info om program på svenska.

Haku mukaan Kuntien digiviikolle on avattu - jätä ehdotuksesi viimeistään 17.4.2024 

Digiviikon teette te - kaikki joilla on ajankohtaista kerrottavaa kollegoille tai kunnille! Kuntaliitto kokoaa ohjelman kiinnostavista sisällöistä ja toteuttaa sisältöjä myös itse sekä sidosryhmien kanssa. 

Oheisella lomakkeella voit jättää oman ehdotuksesi esitykseksi Kuntien digiviikolle 2024. Ehdotusten tärkeimmät ominaisuudet ovat kiinnostavuus, hyödyllisyys ja ajankohtaisuus kuntanäkökulmasta.  

Hakulomake digiviikon ohjelmaan (lomakkeen voi täyttää suomeksi tai ruotsiksi): https://link.webropol.com/s/digiviikko2024 

  • Kuka voi ehdottaa aihetta digiviikolle? Ehdotuksia voi jättää mikä tahansa toimija, jolla on ehdottaa kuntia kiinnostavia sisältöjä - isoja ja pieniä. Toivomme ehdotuksia kunnilta itseltään esimerkiksi kunnissa toteutetusta kehittämisestä tai haasteesta, johon digitalisaatio liittyy. Yhtä lailla ehdotuksia voivat jättää kuntayhtymät, kuntien kanssa toimivat yritykset ja muut sidosryhmät, valtion toimijat kuten ministeriöt ja virastot, sekä erilaiset verkostot ja kolmannen sektorin toimijat. 
  • Opiskelijoilta ja tutkijoilta toivomme ehdotuksia opinnäytetöiden, artikkeleiden tai tutkimuksten esittelyistä, jotka koskevat kuntien digitalisoitumista tai tietohallintoa. 
  • Hakuaika: hakuaika jatkuu keskiviikkoon 17.4.2024 saakka (vuorokauden loppuun).
  • Milloin ohjelma julkaistaan? Digiviikon ohjelmaa julkaistaan vähitellen kevään kuluessa ja lopullinen ohjelma julkaistaan mahdollisimman pian hakuprosessin jälkeen huhtikuun 2024 lopussa ja toukokuun alussa.
  • Missä ohjelma julkaistaan? Ohjelma julkaistaan tällä sivulla sekä Kuntaliiton tapahtumakalenterissa. Tapahtumakalenterissa digiviikon tapahtumat merkitään otsikossa digiviikko-aihetunnisteella. Aiempien vuosien ohjelmat löytyvät tämän sivun alareunasta "haitarivalikosta". 
  • Haluan osallistua digiviikolle - minne ilmoittaudun? Suuri osa Kuntien digiviikon ohjelmaa ei vaadi ilmoittautumista - tämä siksi että haluamme pitää osallistumiskynnyksen mahdollisimman alhaisena ja helppona. Jokainen digiviikon sisältö on tavallaan oma tapahtumansa ja osa teemaviikkoa. Tämä vaatii kuitenkin osallistujalta hieman vaivaa ja digiviikon ohjelmaa kannattaa seurata, jotta löydät ohjelmasta itseäsi kiinnostavat sisällöt ja voit merkitä tapahtuman itsellesi kalenteriin. Digiviikolla on myös ilmoittautumista vaativaa ohjelmaa, josta kerrotaan aina ohjelman yhteydessä. Osa ohjelmasta voi olla myös suunnattu rajatulle joukolle, esim. tietyn verkoston jäsenille tai vain kunnille. Näihin ilmoittautuminen vaaditaan. Live-tapahtumat vaativat ilmoittautumisen ja ilmoittautuminen avataan huhti-toukokuussa. 
  • Maksaako digiviikolle osallistuminen? Pääosa Kuntien digiviikon sisällöstä on yleishyödyllistä ja maksutonta. Digiviikon puheenvuorot valitaan sisällön perusteella, eikä maksuja peritä puheenvuorojen pitäjiltä, eikä osallistujilta. Torstai on kumppanimme FCG:n järjestämä päivä, joka on suunnattu erityisesti kuntien tietohallintojohdolle. Tuon päivän osallistuminen on maksullinen ja sen sisällöstä vastaa FCG. Kuntaliitto ei järjestä samaan aikaan muuta ohjelmaa. Koska Kuntien digiviikon Kuntaliiton tuottamat sisällöt ja osallistuminen ovat osallistujille maksutonta yleishyödyllistä toimintaa, emme myöskään maksa puhujapalkkioita emmekä matkakorvauksia osallistujille. 
  • Tallennetaanko esityksiä? Pääosa digiviikon sisällöstä on ainutkertaista, eikä esityksiä pääsääntöisesti tallenneta. Toivomme, että digiviikon sisältöihin tullaan mukaan ja ja että esitysten yhteydessä syntyisi paljon keskustelua - tätä ei synny, jos esityksiä katsotaan tallenteiden kautta. Mikäli esittäjä kuitenkin haluaa, että esitys tallennetaan, täytyy tästä sopia erikseen etukäteen. Tallenteista aiheutuvat kustannukset, kuten tekstittäminen sekä tietosuojaan liittyvät seikat esimerkiksi osallistujiin liittyen on sovittava erikseen ja kustannuksista vastaa tallennusta ehdottava taho. Mikäli haluat, että esityksesi tallennetaan, ota yhteyttä mahdollisimman hyvissä ajoin järjestäjiin. 
  • Mistä löydän esitykset tapahtuman jälkeen? Digiviikon diaesitykset ja muu tilaisuuksissa jaettu materiaali tallennetaan kunkin tapahtuman omalle tapahtumasivulle, jotka löytyvät Kuntaliiton tapahtumakalenterista (menneet tapahtumat). Digiviikon tapahtumien sivuille löytyvät linkit kootusti alempaa tältä sivulta ohjelman päivittyessä. Lisäksi materiaali tallennetaan Yhteiset digiratkaisut- kuntaverkoston teams-työtilaan, eli "Digisumppien" työtilaan. Digisumpeista löytyy lisätietoa www.kuntaliitto.fi/digisumpit 


Kuntaliitto pitää oikeuden päättää, mitä ohjelmaa digiviikolle otetaan mukaan sekä ehdottaa jätettyihin ehdotuksiin muutoksia ohjelmakokonaisuuden toimivuuden takaamiseksi. 

Avaa kaikki

Mitä teemaviikko pitää sisällään?

Teemaviikon monipuolinen ja ajankohtainen ohjelma koostuu webinaareista, verkkokeskusteluista, työpajoista, miniseminaareista sekä live-tapaamisista. Lisäksi viikon aikana nostetaan esiin erilaisia julkaisuja, podcasteja, blogeja, mielipiteitä ja pohdintoja koskien kuntien digitalisoitumista. Vaikka et ehtisi osallistua itse tilaisuuksiin, kannattaa viikon aikana seurata myös Kuntaliiton viestintää. 

Kuntaliiton järjestämä ohjelma on maksutonta, mutta voi vaatia ilmoittautumisen. Ilmoittautumisten avulla saamme tietoa eri teemojen kiinnostuksesta ja keitä kyseinen ohjelma kiinnostaa. Ohjelma päivittyy vähitellen Kuntaliiton tapahtumakalenteriin. Digiviikon ohjelmaan kuuluvat sisällöt on merkitty "digiviikko" aihetunnisteella, joka näkyy tapahtuman pääotsikossa. 

Digiviikon läsnäolopäiviin avataan ilmoittautuminen myöhemmin keväällä ohjelman tarkennuttua. Erilaisiin webinaareihin ilmoittautumista ei välttämättä tarvita, mutta tällöin jokaisen tulee huolehtia tapahtuma omaan kalenteriin. Käytäntö ilmoitetaan kunkin tapahtuman yhteydessä tapahtumakalenterissa. 

Ohjelmaa hajautetaan teemaviikolle seuraavasti:

  • Maanantai, tiistai ja perjantai; ohjelmassa erityisesti toimialakohtaisia aiheita, sidosryhmien aiheita ja yritysten ehdottamia aiheita. Toteutus pääosin webinaareina teamsin kautta. 
  • Keskiviikko: live-päivä Kuntatalolla Helsingissä: ohjelman painopiste kuntien ehdottamissa aiheissa ja vertaiskeskusteluissa ja työpajoissa. Tilaisuus on maksuton. 
  • Keskiviikkoiltana klo 16 jälkeen sekä torstaina FCG järjestää kuntien tietohallintojohdolle ja -asiantuntijoille suunnatun Kuntien digitalisointipäivät. Tilaisuus on maksullinen. Lisätietoa FCG:n sivuilta. Torstaina ei järjestetä Kuntaliiton järjestämää ohjelmaa Digiviikolle. Jos olet kiinnostunut osallistumaan FCG:n järjestämään päivään, ilmoittautuminen tapahtuu FCG:n sivuston kautta. 

Kunnat, kuntien ja Kuntaliiton sidosryhmät ja kuntien kanssa yhteistyötä tekevät yritykset voivat jättää ehdotuksia aiheiksi 17.4.2024 saakka. Tulemme olemaan yhteydessä kaikkiin ehdotuksen jättäneisiin joko jo hakuaikana tai mahdollisimman pian hakuajan päätyttyä. Kuntaliitto pitää itsellään oikeuden päättää, mitä ehdotuksia valitaan mukaan Digiviikon ohjelmaan. Voimme myös ehdottaa muutoksia esimerkiksi käytettävissä olevaan aikaan liittyen. 

Mahdollisimman moni kiinnostava aihe yritetään sovittaa mukaan viikon ohjelmaan. Toivomme ehdotuksia sisällöistä sekä isoista että pienistä kunnista, edistyksellisistä uusista innovaatioista että arjen digikehittämisen teoista. On tärkeää, että vertaisesimerkkejä löytyy kaikenlaisille kunnille ja kehittäjille. 

Vuoden 2024 digiviikon ohjelma

Maanantai 3.6. Teams-webinaarit

Täydentyy.

Tiistai 4.6. Teams-webinaarit

Täydentyy.

Keskiviikko 5.6. Kuntatalolla

Klo 8.45-9.30 

Aamukahvit ja verkostoitumista

Klo 9.30-12.00 Aamupäivän ohjelmaosuus 

Yhteinen osuus - striimataan, ei tallenneta. Striimauksen linkki julkaistaan myöhemmin keskiviikon tapahtumasivulla.
Tila: Kalkki (3. kerros)

Klo 9.30-9.45   

Tervetuloa Kuntien digiviikolle
 Minna Karhunen, toimitusjohtaja, Kuntaliitto

Klo 9.45–10.30 

Digitalisaatio EU näkökulmasta  - MEP paneeli
 Vetäjänä Tom Holmroos, tietojohtaja, Kuntaliitto

Osallistujat:
Atte Harjanne, kansanedustaja, Vihreä liitto
Aura Salla, kansanedustaja, Kansallinen kokoomus
Maria Guzenina, kansanedustaja, Suomen Sosialidemokraattinen Puolue

Klo 10.30-11.00 

Suomen kuntien tavoitteet ja merkitys Euroopan digitaalisella vuosikymmenellä
 Jaana Jormanainen, erityisasiantuntija, Kuntaliitto

Ajankohtaispuheenvuoro
 Kuntaliitto (puhuja varmistuu myöhemmin) 
 

11.00-11.10 Tauko
 

Klo 11.15-11.45 

Lainsäädännön ajankohtaiskatsaus ja kuntien sidosryhmäyksiköiden sääntely

 Eeva-Riitta Högnäs, johtava juristi, Kuntaliitto
 Ida Sulin, johtava juristi, Kuntaliitto 

Klo 11.45-12.00  

Kuntaesimerkki
 (puhuja varmistuu myöhemmin) 

 

12.00-13.00 Lounas (omakustanteinen, Ravintola Dylan Linjat Kuntatalolla) sekä verkostoitumista ja tutustumista näytteilleasettajiin (3. kerros, B-siipi).
 

Klo 13.00-16.00 Iltapäivän rinnakkaissessiot 

Tilat: Akaatti, Topaasi, Gneissi, Jade (3. kerros)

Rinnakkaissessioihin haetaan aiheita avoimen hakuprosessin kautta 17.4 saakka. Hakulomake: https://link.webropol.com/s/digiviikko2024

 

Klo 13.00-14.15 

Rinnakkaissessioita (tarkentuu myöhemmin)

Klo 14.15-14.45 Kahvitauko ja tutustumista näyttelyyn (3. kerros, B-siipi)

Klo 14.45-16.00 

Rinnakkaissessiot jatkuvat (tarkentuu myöhemmin)

Torstai 6.6. FCG:n päivä

Erityisesti tietohallinnolle suunnattu maksullinen kokonaisuus.

Tapahtuman teemoina vuonna 2024:

  • ajankohtaiset lakiuudistukset ja linjaukset
  • tekoälyn hyödyntäminen
  • digiturvajohtaminen 
  • varautuminen ja riskienhallinta
  • TE-uudistus.

Katso lisätiedot ja ilmoittaudu: Kuntien digitalisointipäivät (fcg.fi)

Perjantai 7.6. Teams -webinaarit

Klo 10-11.30 Ilmasto- ja ympäristövaatimukset kuntien ICT-hankinnoissa

Tähän tapahtumaan pyydetään ilmoittautumista ja ennakkokysymykseen vastaamista. Ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen eli pe 31.5. mennessä.  

Ennakkokysymys: Mikä vastuullisuuden huomioinnissa on ollut ICT hankinnoissa haasteellista? Mikä em. hankintojen vastuullisuudessa askarruttaa tai on ajankohtaista organisaatiollenne?  

Vastata voi ilmoittautumisen yhteydessä samalla lomakkeella tai erikseen sähköpostilla eveliina.kiema-majanen@kuntaliitto.fi.

Linkki tilaisuuteen julkaistaan myöhemmin.

 

Ohjelmaa päivitetään sitä mukaa, kun puhujia ja aiheita varmistuu. Osaan tilaisuuksista toivotaan ilmoittautumista. Ilmoittautumislomakkeet avataan huhtikuun lopussa.

Vuoden 2023 digiviikon ohjelma

Vuoden 2023 Digiviikon ohjelma 

Maanantai 5.6. 

Klo 9-9.45 Sähköisen arkistoinnin palvelun laajentaminen kunnille

Klo 9-10.00 Kuinka vastaat tietopyyntöön? 

  • Mitä? Mitä viranomaisen eli tässä tapauksessa kunnan tulisi huomioida, kun se saa tietopyynnön? Ainakin:
  • Ovatko pyydetyt asiakirjat julkisuuslain mukaan viranomaisen asiakirjoja?
  • Onko lähettäjä yksilöinyt tietopyyntönsä tarpeeksi hyvin?
  • Voiko kunta luovuttaa pyydetyt asiakirjat, vai estävätkö tietosuoja- ja/tai salassapitosäännökset luovutuksen?
  • Missä? Teams - muista lisätä tapahtuma kalenteriisi ja muista ilmoittautua tapahtumasivun kautta!
  • Katso Kuinka vastaat tietopyyntöön? -tilaisuuden ohjelma ja lisätiedot tapahtuman sivuilta

Klo 9-14.30 Talousteema - Digiä taloudessa

  • Mitä? Tilaisuus rakentuu seitsemästä eri teemasta, jotka ovat 1) Hankintojen uudet digitaaliset toimintamallit ja niiden hyödyntäminen 2) Hankintojen kokonaisarkkitehtuuri 3) eKuitti laajemmin käyttöön kunnissa 4) Suomi.fi-maksut 5) Verkkolaskut nyt ja huomenna 6) Talousraportointi ja raportoidun tiedon hyödyntäminen 7) Tiedolla johtamisen kypsyystaso julkisessa hallinnossa
  • Missä? Etätapahtuma, Teams - muista lisätä tapahtuma kalenteriisi!
  • Katso Talousteeman ohjelma ja tilaisuuden lisätiedot tapahtuman sivuilta

Klo 9-15.15 Rakennetun ympäristön digitalisaatio

  • Mitä? Tilaisuus rakentuu neljästä eri osiosta, jotka ovat 1) Rakennetun ympäristön tiedonhallinnan muutoksien avustaminen 2) Paneelikeskustelu: Miten rakennusvalvonnan digitaaliset prosessit muuttuvat rakentamis- ja RYTJ-lain myötä 3) Vooka-hankkeen tulokset ja jatkosuunnitelmat 4) Kunnissa meneillään olevia kaavoituksen digihankkeita
  • Missä? Etätapahtuma, Teams - muista lisätä tapahtuma kalenteriisi!
  • Katso Rakennetun ympäristön digitalisaation ohjelma ja lisätiedot tapahtuman sivuilta

Klo 10-10.45 Kansalliset tietovarannot ja arkistointi työryhmän selvitys

  • Mitä? Kunnat tallentavat merkittävän määrän tietoa erilaisiin keskitettyihin kansallisiin tietovarantoihin ja ne ovat olennainen osa kuntien tiedonhallinnan kokonaisuutta. Tietoaineistojen säilyttämisen ja arkistoinnin käytänteissä on nykyisellään tarpeetonta päällekkäisyyttä. Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä on selvittänyt kansallisten tietovarantojen tilannekuvaa sekä muutosehdotuksia. 
  • Missä? Etätapahtuma, Teams - muista lisätä tapahtuma kalenteriisi!
  • Katso Kansalliset tietovarannot ja arkistointi työryhmän selvitys -tilaisuuden ohjelma ja lisätiedot tapahtuman sivuilta

Klo 12-12.45 Kunnat yhteiskehittämässä elämäntapahtumia

Klo 13-13.45 Mikä digipalvelulaissa muuttui ja miten se vaikuttaa kuntiin?

Klo 13-14 Hyvinvoinnin johtaminen tiedolla - työkaluja ja kokemuksia

  • Mitä? Hyvinvointitieto ja sen monipuolinen käyttö johtamisessa ovat vaikuttavan hyvinvointityön lähtökohta. Tule kuulemaan, miten Sähköinen hyvinvointikertomus tukee hyvinvointiraportointia ja -suunnittelua ja, miten Tampere junior-ohjelmassa on ennakkoluulottomasti rakennettu uudenlaista analyysiä kunnan hyvinvointijohtamisen tueksi. 
  • Missä? Etätapahtuma, Teams - muista lisätä tapahtuma kalenteriisi!
  • Katso hyvinvointitiedolla johtaminen -tilaisuuden ohjelma ja lisätiedot tapahtuman sivuilta

Klo 13-14 Yhteinen tietopohja varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksessa - selvityksen esittely

Klo 14-15.00 Asukasappsit ja verkkopalvelut kuntien ilmastotyön tukena 

  • Mitä? Kuntien ilmastotyötä tehdään myös asukkaiden kanssa. Asukkaiden arjen ilmastoratkaisujen tueksi on kehitetty erilaisia sovelluksia ja verkosta löytyy valmiita palveluja hyödynnettäväksi. Webinaarissa esitellään Lahden Climate Campaigners -applikaatiota kuntien ilmastotyön asukasviestintään ja Tampereen liikkumisen hiilijalanjälkilaskuria, mihin on yhdistetty aktiivisuuslaskuri sekä Sitran kehittämää Elämäntapatestiä. Tervetuloa mukaan! 
  • Missä? Etätapahtuma, Teams - muista lisätä tapahtuma kalenteriisi! 
  • Katso Asukasappsit ja verkkopalvelut kuntien ilmastotyön tukena -tilaisuuden ohjelma ja lisätiedot tapahtuman sivuilta

Klo 14.30-15.15 Suomi.fi-laatutyökalut: Kohti parempaa asiointikokemusta reaaliaikaisen tiedon pohjalta 

Tiistai 6.6.

Klo 8.30-15.15 Digiverkostohankkeen aloitustilaisuus

Klo 9-11 Liitä kuntasi kansalliseen lupien ja valvonnan palveluekosysteemiin!

Klo 9-11.30 Ilmasto- ja taloustiedolla johtaen kohti kestävää kuntaa

  • Mitä? Kuntien ilmasto- ja talousjohtamisen integraatiota on työstetty kahdessa hankkeessa. Työssä on korostunut tiedon, tiedolla johtamisen sekä tietojärjestelmien tarve ja merkitys. Tässä kokonaisuudessa kuulet, mitä hankkeissa on tehty ja mitä integraatiossa tiedolta, sen käsittelyltä ja tiedolla johtamiselta odotetaan. Lisäksi saat ideoita, kuinka kunnassa talous- ja ICT- toimijat voivat ottaa nämä asiat huomioon sekä omassa työssään että yhdessä.
  • Missä? Etätapahtuma, Teams - muista lisätä tapahtuma kalenteriisi!
  • Katso Ilmasto- ja taloustiedolla johtaen kohti kestävää kuntaa -tilaisuuden ohjelma ja lisätiedot tapahtuman sivuilta

Klo 12-12:45 Kuntien kulttuuritoiminnan ja nuorisotyön tiedontuotannon hanke-esittelyt (Kultti ja nuoDo) 

Klo 12-13:15 Oppimisanalytiikan ja tekoälyn mahdollisuudet toisen asteen koulutuksessa

Klo 13.30-15.30 Esimerkkejä kuntien verkkopalveluiden uudistuksista 

Klo 14.30-16 Suomi.fi- Palveluväylä: Mitä sinun tulee tietää Palveluväylän tulevista käänteistä kuntakentällä? 

Keskiviikko 7.6.

Digiviikon kuntakohtaaminen Kuntatalolla Helsingissä - ilmoittautuminen on päättynyt

Aamupäivän ohjelma klo 8.30-12.00

8.30 Aamukahvit ja pientä purtavaa 

9.00 Päivän avaus ja kuntien digitalisaation tilannekuva - mistä on tärkeää tietää juuri nyt?

  • Elisa Kettunen, kehittämispäällikkö, Kuntaliitto

9.15 Kaupunkien yhteinen viesti päättäjille: Kuntien digipalvelukehitys kaipaa resursseja, tukea ja kannustimia, ei sanktioita

  • Arto Karilahti, Projektipäällikkö, Turvallinen Tieto- projekti, Turun kaupunki

9.30 Hallitusohjelman digitalisaatiokirjaukset

  • Antti "Jogi" Poikola (Puolueiden tietopolitiikkaryhmä Tietopolitiikka.fi)

9.45 Paneeli hallitusohjelmatavoitteista

  • Tom Holmroos, tietojohtaja, Kuntaliitto
  • Panelistit: Petri Kinnunen, toimitusjohtaja, JokiICT. Henna Ekonoja, tietohallintopäällikkö, Tornion kaupunki. Timo Von Behr, kehittämisjohtaja, Tuusulan kunta & Laura Eiro, osastopäällikkö, Tieto- ja turvallisuusosasto, Liikenne- ja viestintäministeriö. 

10.45 Päivän päätössanat sekä ohjeistus iltapäivän rinnakkaisseminaareihin

  • Elisa Kettunen, kehittämispäällikkö, Kuntaliitto

11.00 Aamupäivän osuus päättyy ja KuntaTV:n lähetys päättyy

11.00-12.00 lounas (omakustanteinen)

Iltapäivän ohjelma klo 12-15.30

Tilat 3. kerros, B-siipi. Tarkempi ohjeistus paikan päällä. 

Iltapäivä toteutetaan rinnakkaisseminaarien muodossa. Valitse toivomasi seminaari ilmoittautumislomakkeella. 

1. Työllisyys ja elinvoima, puheenjohtaja Ilona Koto, erityisasiantuntija

Kokoustila tässä rinnakkaisseminaarissa: B 3.2 Jade 

12.00-12.10 Tilaisuuden avaus

  • Ilona Koto, Kuntaliitto

12.10-12.25 TE24 toimeenpanon valmistelu ja tuki digi-näkökulmasta 

  • Ilona Koto, Kuntaliitto 

12.25-13.25 Työvoimapalveluiden viitearkkitehtuuri: esittely ja keskustelu 

  • Ilona Koto, Kuntaliitto + viitearkkitehtuurityön projektiryhmä

13.25-13.45 TAUKO 

13.45-14.15 Luotettava työntekijä -palvelu 

  • Petri Tuomela, Vastuu Group

14.15-14.45 Uudenmaan palvelumanuaali

  • Kuntakokeilujen käynnistyminen loi kunnille uudenlaisen tarpeen tuntea alueen laajaa palveluvalikoimaa ja mahdollistaa yhdenmukainen palvelusohjaus asiakkaalle tämän asuinkunnasta, elämäntilanteesta tai palvelutarpeesta riippumatta. Vastaukseksi tähän haasteeseen lähdettiin Helsingin johdolla yhdessä Espoon, Vantaan, Keravan, Raaseporin, Hangon ja Porvoon kanssa kehittämään Uudenmaan yhteistä Palvelumanuaalia, joka kokoaa yhteen alueen työllistymistä edistävät ja työkykyä tukevat palvelut organisaatio-, kunta- ja toimialarajat ylittäen. Muista tietovarannoista poiketen Palvelumanuaalissa luodaan palveluille myös asiakasohjauksen tueksi tarkoitetut sisäiset työ- ja prosessiohjeet, mikä tekee siitä ensisijaisen asiakasohjauksen työvälineen Uudellamaalla. Tervetuloa tutustumaan Uudenmaan Palvelumanuaaliin ja kuulemaan viimeisimmät kehityksen kuulumiset.
  • Matleena Mascher ja Eveliina Pohjanlahti, Helsingin kaupunki 

14.45-15.15 Työmarkkinatorin ja Asiantuntijan työmarkkinatorin visiot ja suunnitelmat 

  • Jarno Salovuori ja Matias Vainio, KEHA-keskus

15.15-15.30 Keskustelua ja yhteenveto

2. Digitalisaation johtaminen, osaaminen ja tieto sekä välineet, puheenjohtaja Tom Holmroos, tietojohtaja

Kokoustila tässä rinnakkaisseminaarissa: B 3.3 Akaatti

12.00-12.10 Tilaisuuden avaus

12.10-12.25 Tiedonhallintamalli muutoksenhallinnan tukena ja mittarina

  • Mikael Vakkari & Johanna Dahl, Senior Data Governance Consultants, Solita Oy

12.25-12.55 Tampereen kaupungin IoT-alustahanke ja kaupungin tiedolla johtaminen 

  • Akseli Kataja, projektipäällikkö, Wapice Oy

12.55-13.25 Ulkoisten kehittämisresurssien huomioiminen kuntien johtamisessa ja työyhteisöissä

  • Kuntien digikehittäminen edellyttää onnistuakseen osaavia resursseja. Yhä useammin täydentävää osaamista ostetaan ulkoa. Huolta digikehittämisen resursoinnin onnistumisesta helpottaa resursoinnin kokonaiskuvan haltuunotto sekä sujuvat toimintamallit suunnitteluun, hankintaan ja arjen johtamiseen. Ulkoisilla henkilöillä pitää saada aikaan oikeita tuloksia, ja niihin liittyvät haasteet tulee ennakoida ja ratkaista johtamisen, ei ainoastaan sopimusteknisin keinoin.
  • Virva Suikkanen & Aino Pennanen, ulkoisen resursoinnin asiantuntijat, Next organisation Oy

13.25-13.45 TAUKO

13.45-14.05 Dalai-hanke - Digitaalisten aineistojen laadun ja käytettävyyden parantaminen tekoälyavusteisesti

  • Dalain tarkoituksena on kehittää tekoälyn avulla digitoinnin automatisointia ja erilaisten aineistojen automaattista kuvailua. Kerromme hankkeessa kehitetyistä menetelmistä sekä työkaluista ja niiden soveltamisesta eri toimijoiden omiin tarpeisiin ja aineistoihin liittyen.
  • Aki Lassila, toimitusjohtaja, Disec Oy & Maiju Pohjola, suunnittelija, Kansallisarkisto

14.05-14.45 Digitaaliset osaamismerkit henkilöstön digiosaamisen kehittämisessä

  • Digitaidot ovat yksi tämän päivän tärkeimmistä työelämätaidoista. Edelläkävijäkunnat ovat jo lähteneet liikkeelle suunnitelmallisessa digiosaamisen kehittämisessä osaamismerkkejä hyödyntäen. Osaamismerkkien kautta henkilöstön osaamisesta kertyy yhteismitallista tietoa, mikä helpottaa osaamisen johdonmukaista kehittämistä. Tervetuloa tutustumaan yleisesti osaamismerkkikonseptiin ja valtakunnalliseen digitaitomerkistöön.
  • Merja Sjöblom, digiosaamisen vauhdittaja, TIEKE ry

14.45-15.15 Kouluyhteisöjen kehittäminen datan avulla - Edulyzer ja HY+

  • Oppimisen ja hyvinvoinnin edistäminen ovat kouluyhteisöjen tärkeimpiä tehtäviä. Julkisessa keskustelussa esille kuitenkin nousevat haasteet oppijoiden hyvinvoinnissa ja kouluun sitoutumisessa sekä opettajien jaksamisessa. Kouluyhteisöjen kehittämiskohteet voidaan löytää datan avulla. Tervetuloa kuulemaan miten kymmeneltä kunnalta kerätty data auttaa sivistystoimen resurssoinnissa ja päätöksenteossa.
  • Tero Rynkä, kehitysjohtaja, Edulyzer Oy

15.15-15.30 Henkilöstön sisäisen innovaatiokulttuurin kehittäminen - Case Ideapulputtamo

  • Kuopion kaupungin sisäinen ideakanava Ideapulputtamo nostaa pinnalle henkilöstön näkökulmasta ajankohtaiset kehittämistarpeet. Ideat ovat avoimesti nähtävillä koko muulle henkilöstölle ja ideoita voi sekä kannattaa että kommentoida, joka mahdollistaa yhteiskehittämisen. Automaatio yhdistää ideaan ko. vastuualueen tai strategisen tavoitteen mukaiset vastuutahot. Tervetuloa kuulemaan, kuinka Kuopion kaupungissa ideat pulputtavat!
  • Milla Porkka, laatu- ja kehittämisasiantuntija, Kuopion kaupunki 

3. Asiointi ja osallisuus, puheenjohtajat Heli Hänninen, erityisasiantuntija & Elisa Kettunen, kehittämispäällikkö

Kokoustila tässä rinnakkaisseminaarissa: B 3.1 Topaasi

12.00-12.05 Tervetuloa rinnakkaisseminaariin

  • Heli Hänninen ja Elisa Kettunen, Kuntaliitto

12.05-12.20 Hyvä päätös-konsepti, kuntapäätöksenteon prosessin vaiheet, tilannekuvasta osallistavaan päätöksentekoon

  • Katja Penttinen, kehittämispäällikkö, Kuopion kaupunki

12.20-13.00 Digitaalinen asiointiprofiili ja luvituspalvelu kuntapalvelujen yhteydessä tarvittavien lupien ja suostumusten digitalisoimiseksi

  • Asukkaan ydintiedot ja kunnan palveluihiin liittyvät luvat ja suostumukset kannattaa kerätä toimialueiden siiloista osaksi asiointiportaalia. Esiteltävä Helsinki-profiili ja sähköinen lupapalvelu on mahdollisuus lähteä monistamaan ja yhtenäistämään kuntalaisen “käyttäjäasetuksien” toteutusta yli koko kuntasektorin. 
  • Harri Honko, Customer Lead, Vastuu Group Oy ja Mika Leivo, johtava data-arkkitehti, Helsingin kaupunki 

13.00-13.15 Digitaalisen postin rooli kuntalaisten tavoittamisessa yhteiskunnassa

  • Kuntalaisten arjen tiedon ja dokumenttien hallinta on hajautunut moneen eri kanavaan ja tehnyt tiedon hallinnasta pirstaleista. Digiposti mahdollistaa kuntalaisille tiedon saamisen ja keräämisen yhteen turvalliseen arkistoon ja kunnille tavan tavoittaa paperittomasti ja reaaliaikaisesti kuntalainen. Tervetuloa kuulemaan kuinka digipostin kehittyminen edistyy Suomessa, miten kehityksemme vertautuu Tanskaan ja Ruotsiin ja kuinka digiposti on helppo tapa edistää nopeasti kuntien digitalisaation kehittymistä.
  • Ilari Abdeen, toimitusjohtaja, Kivra Oy

13.25-13.45 TAUKO

13.45-14.15 Eurooppalaisen identiteettilompakon kehittäminen etenee

  • Euroopan parlamentissa on valmisteilla eIDAS-asetus, joka mahdollistaa eurooppalaisten identiteettilompakoiden toteuttamisen. Eurooppalaisen identiteettilompakon lainsäädäntövalmistelusta vastaa valtiovarainministeriö. Digi- ja väestötietovirasto koordinoi teknisten vaatimusten valmistelua kansallisesti ja osallistuu kaikkiin EU-lompakkopilotteihin, joissa Suomi on mukana. Tässä tilaisuudessa esittelemme eIDAS-asetusta erityisesti identiteettilompakon osalta ja käymme läpi keväällä 2023 sidosryhmille pidettyjen käyttötapaustyöpajojen tuloksia ja pohdimme, miten eurooppalainen identiteettilompakko voisi sujuvoittaa asiointia kuntasektorilla.
  • Riitta Partala, johtaja, Digi- ja väestötietovirasto & Reko-Aleksi Renvik, johtava asiantuntija, Digi- ja väestötietovirasto

14.15-14.30 Kulttuuritoiminnan digitalisaation osaamiskeskus KUDOS -projekti

  • Kulttuurin digitalisaation osaamiskeskus KUDOS -projekti on Oulun, Jyväskylän, Kuopion ja Lahden kaupunkien yhteiskehittämisen toimintamalli, jonka tavoitteena on kasvattaa kuntien kulttuuritoiminnan digikyvykkyyttä. Rakennamme osaamisverkostoa, jaamme tietoa sekä toteutamme kulttuuritoiminnan haasteisiin vastaavia, kulttuurin digitalisaation ketteriä kokeiluja kuntien välisinä yhteisprojekteina.
  • Pauliina Eronen, projektipäällikkö, Oulun kaupunki

Klo 14.30-15.20 Commu - Auttamisen tori, jossa voit antaa ja pyytää apua lähialueellasi

  • Mitä kuntien HyTe on? Auttaminen yhteisöllisyyden rakentajana!
    Tule pohtimaan kuntien HyTe kehittämistä ja minkälaisia ratkaisuja se pitää sisällään. Työpajassa käsitellään myös auttamista yhteisöllisyyden rakentajana ja voiko Suomen yhteisöllisin kunta tittelin jakaa kunnassa tapahtuvan auttamisen perusteella?
  • Sami Ekmark, perustaja, Commu App

Klo 15.20-15.30 Päivän päätös ja seminaarin yhteenveto

  • Elisa Kettunen, Kuntaliitto

Klo 17-19 Yritysvierailu: Salesforce

  • FCG on järjestänyt tapahtumaan osallistuville bussikuljetuksen, johon on lähtö klo 16.15 Kuntatalolta ja saapuminen yritysvierailukohteeseen klo 16.45 (Salesforce, Espoo)
  • Mitä? Tutustumme Salesforcen asiantuntijoihin ja palveluihin yritysvierailulla. 
  • Katso aikataulut ja lisätiedot FCG:n tapahtumasivuilta

Torstai 8.6.

Torstain ohjelmassa on erityisesti tietohallinnolle suunnattu päivä, jonka järjestää FCG. Kuntien digitalisointipäivillä käsitellään kunnallisissa organisaatioissa tehtävää digitalisaatiota ja rakenteellisia muutoksia erityisesti tietohallinnon ja sen järjestämisen näkökulmasta. Lisätietoa tapahtumasta FCG:n sivuilta.

Linkki FCG:n tapahtumasivulle

Perjantai 9.6.

Klo 9-10.00 Etäopetus perusopetuksessa: kokemuksia saamen kielten opetuksesta 

Klo 12-12.45 Use of disruptive technologies in public services - case studies from Ireland and Finland

Klo 13-13.45 Tiedon laatukehikko tiedon hyödyntämisen tueksi 

  • Mitä? Tiedolla johtamisen aikakaudella halutaan faktaa päätösten tueksi. Erilaista tietoa virtaa käyttöön enemmän kuin koskaan ennen ja tiedon perusteella on mahdollista tehdä laskelmia, analyysejä ja jopa ennusteita tukemaan päätösten tekijöitä. Mutta vastaako koottu tieto päätökseen tarvittavaa? Kattavatko saadut luvut koko kunnan väestön tai tarkasteltavat toimijat? Tiedon laatukehikko -hanke on tuottanut tiedon laadun arviointiin kriteeristön ja mittarit, joilla tietoaineistojen laatua voi arvioida ja vertailla. Tiedon laatukuvauksen avulla varmistetaan, että tietosisällön rajaukset ja mahdolliset poikkeamat ovat käyttäjän saatavilla. Näin vältytään virhetulkinnoilta kaikessa tiedon hyödyntämisessä – myös tiedolla johtamisessa.
  • Missä? Etätapahtuma, Teams - muista lisätä tapahtuma kalenteriisi!
  • Katso Tiedon laatukehikko tiedon hyödyntämisen tueksi -tilaisuuden ohjelma ja lisätiedot tapahtumasivuilta

Vuoden 2022 digiviikon ohjelma

Maanantai 6.6 

Klo 9-9.50: Kuntien digikehittämisen tuloksia: Naantalin hyvinvointia edistävä etätyön malli ja Hämeenlinna taskussa -sovellus

Klo 9-16: Talousteema - Digiä taloudessa

Klo 10-12: Ihmiskeskeisyyden kuntaklinikka

  • Mitä? Ihmiskeskeisyyden kuntaklinikalla keskustellaan siitä, millainen on ihmiskeskeinen kunta ja millaisia ovat kuntalaisten vaikuttavimmat palvelukokonaisuudet. Käymme läpi esiin nostettuja haasteita ja pohdimme, miten niitä voidaan ratkaista ihmiskeskeisesti. Tapahtumaan sisältyy pienryhmätyöskentelyä.
  • Missä? Etätapahtuma, Teams
  • Katso ihmiskeskeisen kuntaklinikan ohjelma ja lisätiedot tapahtuman sivuilta. 

Klo 12.30-14.30: AuroraAI-verkko ihmiskeskeisyyden tukena 

Klo 14-14.45: Valtionavustustoiminnan kehittäminen ja digitalisointi

Klo 15-15.30: Hanke-esittely: Digiajan väestöennustejärjestelmä kuntien talouden ja palvelutuotannon suunnittelun perustaksi

 

Tiistai 7.6 

Kl 08.30-9.30: Förändringsledning som möjliggörare i digitalisering

  • VadDigitalisering föds inte av sig själv i organisationer. På digifikat under digiveckan i juni kommer de två experterna Malin Österlund och Petra Blixth från Försäkringskassan IT och berättar om deras arbete med förändringsledning och hur det kan bli en möjliggörare i digitaliseringen. 
  • Var? On-line,Teams
  • Mer info och intresseanmälan på evenemangets programsida 

Klo 9-10.30: eVaka tilannekatsaus sekä eVaka Tampereen käyttöönoton kokemuksia

Klo 10-11: Kunta digitaitojen tukijana - oppimispiiristä osaamista digituen järjestämiseen

Klo 11-12: DigiOne ekosysteemin esittely

Klo 12-13: Kuntamatch - alusta asukkaiden omaehtoisen osallisuuden tueksi

Klo 13-14: Chatbotti Annie opiskelijoiden tukena

  • Mitä? Tilaisuudessa kuulemme, miten opiskelijoiden tukitarpeiden tunnistajaksi ja apuvälineeksi kehitetty Annie-chatbot toimii ja millaisia käyttökokemuksia ratkaisusta on saatu Vantaan Variassa, jossa chatbottia on pilotoitu vuosina 2021-2022.
  • Missä? Teams, etätapahtuma
  • Katso tilaisuuden chattibotti Annie lisätiedot tapahtuman sivulta.

Klo 13-14: Systeeminen ajattelu kunnan tietojohtamisessa, Case Espoo

Klo 13-14: Rajapinnat kuntien digitalisaation tukena

Klo 14-15.30: Reaaliaikatalouden sanastotyö 

Klo 14-16: Laadukas data ja avoimet tuotteet kuntien verkkopalveluissa

Klo 14.15-15: Kuntien digipalvelut yrityksille, hyvät käytännöt jakoon

Klo 15-15.45: DigiTiekartta

 

Keskiviikko 8.6 

Klo 9-10: Kunta-valtio -jalostamo: julkisen hallinnon digitaalinen turvallisuus

Klo 10-11.15: Parlamentaarinen tietopolitiikka -työpaja 

  • Mitä? Vaikuta eduskuntapuolueiden tieto- ja teknologia -hallitusohjelmatavoitteisiin. Tietopolitiikan yhteistyöryhmä on tukemassa puolueita eduskuntavaaleihin valmistautumisessa tieto- ja teknologiapolitiikan osalta. Osana tätä työtä haluamme kuulla ja sparrata kunta-asiantuntijoiden kanssa ehdotuksia ja näkemyksiä. 
  • Missä? Hybridi-tapahtuma, Teams & Kuntatalo (A3.22 Kulma)
  • Katso parlamentaarisen tietopolitiikka -työpajan lisätiedot tapahtuman sivulta

Klo 12-16: Seminaari: Kuntien digikehittäminen näkyväksi - esimerkkejä kunnissa tehtävästä digityöstä

Klo 12-16: Työpaja, Esi- ja perusopetuksen digitalisaation verkostojen verkosto (kutsuvierastilaisuus)

  • Mitä: Verkoston tavoitteena on edistää kuntien, valtion ja muiden esi- ja perusopetuksen digitalisaation toimijoiden vuoropuhelua. Tässä PoC (proof of concept) -henkisessä työpajassa etsitään parhaita toimintamalleja työskennellä yhdessä, käydä dialogia, hyödyntää olemassa olevia verkostoja ja koota toimijoita saman pöydän äärelle.
  • Missä: Kuntatalo, Helsinki.

Kl 13.00-14.00: EU:s digitala decennium ur kommunernas synvinkel

  • Vad? En diskussion mellan Finlands Kommunförbund och Sveriges Kommuner och regioner om hur EU:s digitala decennium ser ut från kommunernas synvinkel och om det nordiska samarbetet kring det digitala.
  • Var? On-line,Teams
  • Mer info på evenemangets programsida 

 

Torstai 9.6 - Kuntien digitalisointipäivät 

Kuntien digitalisointipäiville kootaan viikon mielenkiintoisimmat teemat ja puhujat ja tärkeänä yhteistyötahona kuntien digitalisoitumisen kannalta myös yritysten rooli nostetaan esiin.

Päivän vastuujärjestäjänä on FCG. Katso lisätietoja ja ilmoittaudu FCG:n ohjelmasivuilla. Tapahtuma on maksullinen.

 

Perjantai 10.6  

klo 9-11: Systeeminen muutos ja digitalisaatio osana kuntapolitiikan tulevaisuutta -seminaari

  • Mitä? Digiviikon viimeisen päivän aamuseminaarissa esitellään kaksi kiinnostavaa ja ajankohtaista selvitystä, jotka katsovat kuntien tulevaisuuteen. Kuntaliiton yhteistyössä Norenin kanssa toteuttama selvitys esittelee erilaisten kuntien valmiuksia systeemiseen muutokseen. Valtiovarainministeriö selvitti 2021 aikana vaihtoehtoisia kuntapolitiikan toimenpidekokonaisuuksia poliittisen päätöksenteon pohjaksi ja näissä tärkeässä roolissa on myös digitalisaatio. Tässä seminaarissa tarkastellaan systeemistä muutosta ja kuntien digitalisoitumista erilaisista lähtökohdista käsin. Mukaan keskusteluun on kutsuttu kuntia, jotka olivat selvitystyön ohjausryhmässä.
  • Missä? Etäseminaari, Teams
  • Katso seminaarin ohjelma, puhujat ja lisätiedot tapahtumasivulta. 

klo 12-15: Kuntien digitalisointiviikon päätösseminaari - katse tulevaisuuteen

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Digisumpit-kuvituskuva.

Tervetuloa digisumpeille!

Digisumpit on torstaisin pidettävä etätilaisuus kuntien digikehittäjille. Digisumpit on tarkoitettu kuntien osaamisen jakamista ja verkostoitumista varten. 

Digisumppien ajankohdat ja aiheet.