Julkaisun etusivulle

5.4 Suunnittelijoiden ja työnjohtajien ilmoittaminen

Suunnittelijoiden ja työnjohtajien ilmoittamisesta rakennusvalvontaviranomaiselle säädetään rakentamislain 84 ja 88 §:ssä. Ilmoittamisen yhteydessä suunnittelijan ja työnjohtajan pätevyys osoitetaan muihin kuin vähäiseen tasoon ympäristöministeriön valtuuttaman toimijan antamalla todistuksella (RakL 83.3 § ja 87.2 §). Kaikilta ilmoitettavilta suunnittelijoilta ja työnjohtajilta vaaditaan suostumus tehtävään. Rakentamislupahakemuksen yhteydessä hankkeeseen ryhtyvän on vähimmillään ilmoitettava, kenet ryhtyvä on valinnut pääsuunnittelijaksi ja rakennussuunnittelijaksi. Hankkeen arvioimisen kannalta olennaiset erityissuunnittelijat on ilmoitettava samassa yhteydessä (RakL 84.1 §). Viime kädessä lupaviranomainen arvioi, minkä erityisalan suunnittelijat tulee ilmoittaa rakentamislupahakemuksen yhteydessä. Lain perusteluissa korostetaan, että asia on luonteva ottaa esiin viranomaisten ennakko-ohjauksessa ja sopia asiasta yhdessä hankkeeseen ryhtyvän kanssa. Muut erityissuunnittelijat ilmoitetaan ennen erityissuunnitelman toimittamista.

Jos rakentamishankkeeseen ryhtyvä on nimennyt päävastuullisen toteuttajan (RakL 95 §), on hankkeeseen ryhtyvän ilmoitettava rakennusvalvontaviranomaiselle päävastuulliseksi toteuttajaksi nimetty henkilö tai taho, esimerkiksi yhtiö. Ilmoitukseen liitetään päävastuullisen toteuttajan suostumus tehtävään. Päävastuullista toteuttajaa ei tarvitse ilmoittaa rakentamislupahakemuksen jättämisen yhteydessä, vaan ilmoittaminen voi tapahtua myöhemmin vaiheessa, jossa toteuttaja on tiedossa. Hankkeen toteutuksen käynnistys voi viivästyä eikä töihin ole aina tarkoituskaan ryhtyä heti lupapäätöksen saatua lainvoiman. Aloittamiseen on aikaa kolme vuotta luvan lainvoimaiseksi tulosta (RakL 77 §).

Suunnittelija ja päävastuullinen toteuttaja voi vaihtua kesken rakentamishankkeen. Vaihdosta on ilmoitettava kirjallisesti rakennusvalvontaviranomaiselle (RakL 84.3 §). Sama sääntö koskee vastaavan työnjohtajan ja erityisalan työnjohtajan vaihdosta. Työnjohtajien tehtävät ja vastuu alkavat, kun ilmoitus työnjohtajana toimimisesta on jätetty rakennusvalvontaviranomaiselle, ja päättyvät loppukatselmukseen (RakL 90 §). Vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja vapautuu tehtävästä ennen loppukatselmusta ilmoittamalla kirjallisesti rakennusvalvontaviranomaiselle tehtävän päättymisestä tai jos viranomaiselle ilmoitetaan toinen henkilö työnjohtajan tilalle. Jos rakennusvalvontaviranomainen toteaa, ettei sille ilmoitettu vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja ole kelpoinen toimimaan tehtävässään, on rakentamishankkeeseen ryhtyvän asetettava hänen sijaansa kelpoinen ja edellytykset täyttävä työnjohtaja (RakL 90.2 §). Säännös tarkoittaa rakennusvalvonnan kannalta viranomaiselle kuuluvaa velvoitetta seurata työnjohtajan suoriutumista ja tilanteessa, jossa puutteita havaitaan, siihen reagointia. Viime kädessä tulee käyttää mahdollisuutta rakennustyön keskeyttämiseen (RakL 146 §).