Julkaisun etusivulle

1. Johdanto

1. Johdanto

Tavoitteet ja tausta

Kuntien digitalisaatiokartoituksen tavoitteena on kerätä tietoa digitalisaation kunnille tarjoamista mahdollisuuksista ja haasteista sekä digitalisaation vaikutuksista kuntien toimintaan kuten johtamiseen, resursseihin ja palveluihin.

Kuntaliitto on toteuttanut vastaavia digitalisaatiokartoituksia noin kolmen vuoden välein jo pidemmällä ajanjaksolla. Kartoitusten sisältö on elänyt ajassa - osa kysymyksistä on toistunut vuodesta toiseen ja osa on vaihtunut. 

Moni valittu näkökulma on myös kestänyt aikaa. Esimerkiksi useampi vuoden 2021 kartoituksen aiheista ja havainnoista on edelleen ajankohtainen kuntien digikehittämisestä vastaaville. 

Kunnat voivat hyödyntää kartoituksen tuloksia oman digikehityksen ja -johtamisen tukena. Niitä hyödynnetään myös Kuntaliiton toimesta kuntien edunvalvontatyössä ja kuntien digitalisaation kehityshankkeiden valmistelussa. 

Teemat ja kysymykset

Kuntaliitto kerää digitalisaatiokartoituksessa tarvittavan tiedon kunnille suunnatulla kyselyllä. Vuonna 2024 kysely suunnattiin Manner-Suomen kuntien tietohallinnon edustajille. 

Kysely oli avoinna touko-kesäkuussa ja käsitti 77 kysymystä, jotka jakautuivat 10 teeman alle. Käsiteltyjä teemoja ovat digitalisaation johtaminen, ICT-palveluiden ja kehittämisen organisoituminen, ICT-menot ja -resurssit, tiedonhallinta, ICT-palveluiden hankinnat, digipalveluiden kehittäminen, digitaalinen turvallisuus, muutosjohtaminen (SOTE- ja TE-uudistukset), tekoäly ja pilvipalvelut.  

Teemojen johtaminen, organisoituminen, menot ja resurssit sekä digipalveluiden kehittäminen alla käsitellään osin aiemmissakin kartoituksissa huomioituja kysymyksiä kun taas muiden teemojen alla käsitellään tätä kyselykierrosta varten valittuja ajankohtaiskysymyksiä. 

Raportointi

Kartoituksen tulokset julkaistaan Kuntaliiton verkkosivulla syksyn 2024 aikana. Verkkojulkaisussa keskitytään kyselyn tulosten analyysista nouseviin olennaisimpiin havaintoihin. Kyselyyn vastanneille kunnille pyritään myös järjestämään mahdollisuus tutustua laajempaan vastausaineistoon syksyn 2024 aikana. FCG on tukenut Kuntaliittoa kyselyn toteuttamisessa ja raportoinnissa.

Vastaajat

Reilusti yli 50 % Manner-Suomen kunnista vastasi kyselyyn. Vastaajat edustavat kattavasti eri kuntakokoluokkia. Kaikki C23 kunnat (eli 23 väkiluvultaan suurinta kuntaa) vastasivat kyselyyn. Vastanneissa kunnissa asuu 83 % Manner-Suomen asukkaista. Manner-Suomen kaksikielisten kuntien vastausprosentti on 79 %. Vastaajamäärät ja vastausprosentit kuntakokoluokittain löytyvät alla olevasta taulukosta.

Taulukko 1.1: Kuntien digitalisaatiokartoituksen vastaajat kuntakokoluokittain

Kuva, joka sisältää kohteen teksti, kuvakaappaus, numero, Fontti</p>
<p>Kuvaus luotu automaattisesti

Kysely osoitettiin kuntien tietohallinnosta vastaaville henkilöille. Alla oleva sanapilvi vetää yhteen vastanneiden henkilöiden tehtävänimikkeet siten, että useimmin toistunut nimike on suurimmalla kirjasimella. Vastaavasti alla olevassa taulukossa on listattuna kymmenen vastaajien joukossa eniten toistunutta tehtävänimikettä. 

Nimikkeet ovat pääosin tietohallintoon ja ICT-palveluihin liittyviä. Kuitenkin esiin nousee myös muita nimikkeitä kuten kunnanjohtaja tai hallintojohtaja. Pienemmissä kunnissa onkin tyypillistä, että tietohallinnosta vastaa yleishallinnon edustaja oman toimensa ohessa.

Kuva 1.1: Kyselyyn vastanneiden tehtävänimikkeet sanapilvenä

Sanapilvi kuvituksena.

Taulukko 1.2: Kyselyyn vastanneiden tehtävänimikkeet, kymmenen eniten mainittua

Kuntaliitto haluaa osoittaa suuret kiitokset kaikille kuntien digitalisaatiokartoituksen kyselyyn vuonna 2024 vastanneille kunnille ja niiden asiantuntijoille! Suuret vastausprosentit takaavat osaltaan tulosaineiston edustavuuden ja hyödyllisyyden.

Muuta huomionarvoista

Osassa tämän raportin taulukoista rivikohtaiset yhteenlasketut prosentit voivat olla 100 % sijaan myös 99 % tai 101 % johtuen laskentaohjelmiston pyöristysmallista.

Pienimpään kuntakokoluokkaan kuuluvista Manner-Suomen kunnista kyselyyn vastasi 13 kuntaa. Vastausprosentiksi tässä kuntakokoluokassa muodostuu 33 %, mitä voidaan pitää hyvänä. Kuitenkin käytännössä tässä kokoluokassa kokonaisvastaajamäärä jää melko pieneksi, kysymyskohtaisesti enimmillään 13 vastaajaa tai vähemmän. Sen vuoksi ei voida varmuudella sanoa, miten edustavina tämän kokoluokan vastauksia voidaan pitää.