Julkaisun etusivulle

7.5 Perehdytyksen tukiohjelma

7.5 Perehdytyksen tukiohjelma

Perehdytyksen tukiohjelma on toimenpidekokonaisuus, joka perustuu HE 207/2022 lukuun 10.3: Kuntien ja kuntayhtymien osaamista tuleviin työvoimaviranomaisen tehtäviin varmistetaan perehdytyksellä, jota ensisijaisesti KEHA-keskuksen ja Uudenmaan ELY-keskuksen oikeudelliset palvelut – yksikön on tarkoitus toteuttaa jo hyvissä ajoin ennen järjestämisvastuun siirtymistä kuntiin. Perehdytysohjelma on osa muutosohjelmaa, ja se suunnitellaan yhdessä kuntien ja muiden keskeisten toimijoiden kanssa.

Kukin työvoimaviranomaisorganisaatio vastaa oman henkilöstönsä lähiperehdytyksestä. Valtakunnallinen perehdytyksen tukiohjelma toimii jäsenneltynä runkona sekä valmiina oppimismuotona lähiperehdytyksen rinnalla. KEHA-keskuksen tuottamat oppimissisällöt ovat kaikkien työvoimaviranomaisten hyödynnettävissä. Perehdytyksen tukiohjelman tavoitteina on vuoden 2025 loppuun mennessä:

  • Tarjota työvoimaviranomaisille mahdollisuus saavuttaa yhdenmukainen lakisääteisten, julkisten työvoima- sekä kotoutumispalveluiden tiedollinen perustaso, joka tukee valtakunnallisen työvoimapolitiikan toimeenpanoa.
  • Tukea paikallisen työvoimapalvelujohdon (ylin, keski- ja lähijohto) ymmärrystä osaamisen johtamisen edellytyksistä.
  • Rakentaa toimiva paikallisten osaamisen kehittämisen koordinaattorien verkosto, jonka kanssa perehdytyssisältöjä ja -menetelmiä voidaan kehittää yhdessä.

Perehdytyksen tukiohjelma keskittyy ns. palvelulakien sisältöihin ja koostuu yhdeksästä osaamisalueesta:

  1. Osaamisen johtamisen edellytykset (johdolle, väliesihenkilöille ja perehdytyksestä vastuullisille)
  2. Viranomaisena työvoimapalveluissa
  3. Työmarkkinat toimintaympäristönä
  4. Asiakasosaaminen
  5. Palvelut henkilöasiakkaalle
  6. Palvelut kotoutujille, jotka työnhakijana
  7. Palvelut työnantajille
  8. Työttömyysturva
  9. Tietojärjestelmien käyttö

Pääsääntönä on, että osaamisalueisiin perehdytään syvenevässä järjestyksessä, mutta oman lähtötaso-osaamisen mukaisesti. Osaamisalueet sisältävät määriteltyjä oppimistavoitteita, jotka ohjaavat oppimissisältöjen rakentamista. Tukiohjelman sisällöt eli oppimistuotteet ovat pääsääntöisesti itseopiskeltavia verkkokursseja, joihin kuuluu vuorovaikutteisia aloitus- ja päätöstilaisuuksia sekä lisätietoa tarjoavia webinaareja ja tietoiskuja.

Perehdytyksen tukiohjelmaan sisällytetään myös perehdytyskonsepteja paikallisen perehdytyksen järjestämiseksi - on kriittisen tärkeää, että itseopiskelua seuraa paikallinen lähiperehdytys. Mahdollisuuksien mukaan tukiohjelma tuottaa menettelytapoja oman osaamistason arviointiin sekä organisaatiokohtaista tietoa osaamistasoista.

Osaamisalueiden oppimissisällöt julkaistaan opiskeltaviksi portaittain loppuvuodesta 2023 alkaen. Sisällöt tarjotaan uudella, yhteisellä tieto- ja viestintäalustalla. Varsinainen opiskelu tapahtuu digitaalisessa oppimisympäristössä, annetuissa harjoituksissa sekä (Teams-)webinaareissa.

Perehdytyksen tukiohjelman valmistelua ohjataan muutosvalmennuksen ohjausryhmän alaisuudessa työryhmässä, joka koostuu KEHA-keskuksen, Uudenmaan ELY-keskuksen oikeudellisen tuen palveluiden sekä kuntaverkostojen edustajista. Siirryttäessä vuoteen 2024 tukiohjelman sisältöjä rakennetaan yhdessä myös uuden, KEHAn toimesta perustettavan osaamisen kehittämisen koordinaattoriverkoston avulla.

Oikeudellinen tuki tuottaa yhteistyössä KEHA-keskuksen sekä kuntaverkostojen edustajien kanssa valtakunnallista TE-2024 Perehdytyksen tukiohjelmaa, jossa oikeudellisen tuen roolina on erityisesti laadukkaan oikeudellisen tuen takaaminen ohjelman suunnittelussa sekä sisällöntuotannossa.