Innovaatiopolitiikka ja käyttäjälähtöisyys
Julkisen sektorin innovaatiotoiminnan erityispiirteitä ovat käyttäjälähtöisyys, avoimuus, verkostomaisuus ja sosiaaliset innovaatiot.
Kuntalaisten mahdollisuutta kehittää palveluja niiden käyttäjänä on pyritty turvaamaan hallitusohjelmien, kansallisen innovaatiostrategian (2008), muotoiluohjelman (2013) ja kuntalain (2015) kautta. Käyttäjälähtöisyys tuli julkisten palvelujen kehittämiseen kansallisen innovaatiostrategian vauhdittamana vuonna 2008, nyt kuntia kannustetaan tarjoamaan entistä enemmän monipuolisia, vaikuttavia ja käyttäjälähtöisiä osallistumiskeinoja myös osana 1.5.2015 voimaantullutta uutta kuntalakia (Kuntalaki 2015 § 22).
Käyttäjälähtöisyys tarkoittaa asukkaiden tarpeista lähtevää palvelujen kehittämistä ja kehittämisen painopisteen siirtämistä tuottajakeskeisyydestä käyttäjälähtöisyyteen. Käyttäjälähtöisiä palveluja toteutetaan palvelumuotoilun keinoin. Kainuussa kehitettiin 2014 - 2016 uudenlaisia hyvinvointipalveluja yhdessä kuntalaisten kanssa ja haettiin kunnille uutta roolia kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä sosiaali- ja terveyspalvelujen siirryttyä maakunnallisen kuntayhtymän vastuulle.
Muualla verkossa
Takaisin Innovointiin
Käyttäjälähtöinen osallistuminen
Käyttäjälähtöisyys kuntapalveluissa tarkoittaa asukkaiden tarpeista lähtevää palvelujen kehittämistä ja kehittämisen painopisteen siirtämistä tuottajakeskeisyydestä käyttäjälähtöisyyteen.
Innokylä
Innokylä on hyvinvointi- ja terveysalojen avoin innovaatioyhteisö, joka tarjoaa tietoa ja työkaluja kehitystyöhön sekä kehitettyjen käytäntöjen levittämiseen.
InnoSI - Innovative Social Investment
Hanke pyrkii löytämään innovatiivisia lähestymistapoja sosiaalisiin investointeihin ja hyvinvointiyhteiskunnan uudistumiseen.
Innovaatiobarometri mittaa kuntien uudistumista
Suomen Kuntaliitto toteuttaa yhdessä muiden pohjoismaisten sisarorganisaatioidensa kanssa innovaatiotutkimuksen syksyllä 2018.
Kuntapäättäjä liveissä käsitellään demokratiaa ja johtamista
Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa.