Tutkimuspäällikkö Marianne Pekola-Sjöblomin blogi

Rengasreissulle tutkitusti parhaimpien kuntapalvelujen kuntiin

Tulipahan jälleen kerran todettua, että kuntalaiset arvostavat kuntien järjestämiä palveluja. Ehkä hippusen vähemmän kuin neljä vuotta sitten ja suunnilleen saman verran kuin kymmenisen vuotta sitten, mutta selvästi enemmän kuin vuotta 2015 edeltävien parinkymmenen vuoden aikana. 

Tämä käy ilmi Kuntaliiton kevätkesällä toteuttaman ja 13.12.2024 julkaistujen kuntapalveluja koskevien Kuntalaistutkimuksen tuloksista. Tähän Kuntalaistutkimukseen vastasi noin 10 500 kuntalaista eri puolilta Suomea.

Päätin toistaa vuonna 2017 tekemäni kuvitteellisen reissun parhaiden kunnallisten palvelujen äärelle. Toteutan sen niin, että käyn valitsemassa - tai ainakin katsastamassa - kaikkein parhaat kuntapalvelut mistä tahansa kunnasta - tai siis, tässä tapauksessa niistä 46 tutkimuskunnasta, jotka olivat tutkimuskohteina tämänvuotisessa tutkimuksessamme. Jos valitsisin kunkin tutkimuksessa kartoitetun kuntapalvelun siitä kunnasta, missä palvelu on saanut parhaan arvion vastanneilta kuntalaisilta, näyttäisi rengasreissuni seuraavalta:

Rengasreissun ekana etappina Varsinais-Suomi 

Aloittaisin reissuni Varsinais-Suomesta, ”onnellisen elämän saaristokaupungista” Naantalista. Siellä kuntalaiset antoivat kaikkien vertailukuntien korkeimman yleisarvosanan kuntapalveluista. Naantalissa katsastaisin erityisesti tutkimuskuntien parhaat arviot saaneet teiden ja katujen hoidon, kevyen liikenteen väylät sekä viheralueet ja ympäristön siisteyden. Naantalista jatkaisin matkaa hyväksi arvioitujen kulttuuripalvelujen ja joukkoliikennepalvelujen takia ”joka päivä vähän suurempaan, ja paljon fiksumpaan” Turkuun.

Pirkanmaalle ja sieltä Keski-Suomeen keuruttamaan

Varsinais-Suomesta jatkaisin matkaani Pirkanmaalle ja siellä ”viiden tähden kuntaan” Pirkkalaan erittäin hyvin hoidettuina pidettyjen esiopetuksen ja perusopetuksen alaluokkien houkuttelemina. Pirkkalasta suuntaisin Keski-Suomeen, ”rohkeasti kokeilevaan” Keuruuseen, jossa tutkailisin kuinka vahvasti tutkimuskuntien parhaaksi arvioidut kirjasto- ja nuorisopalvelut saavat minut ”keuruttamaan”.

Monta katsastuskohdetta pohjalaisissa maakunnissa

Reissu jatkuisi Etelä-Pohjanmaalle, jossa katsastaisin ensinnäkin Euroopan suurimman kraaterijärven rannalla sijaitsevan, ”pala taivasta”-kunta Lappajärven paljon kehuja saaneen ammatillisen koulutuksen. Toiseksi selvittäisin millaista ”onnen reseptiä” Lapualla on käytetty tutkimuskuntien parhaimmistoon nousseisiin kunnallinen asuntotarjontaan, tonttitarjontaan ja kaavoitukseen.

Etelä-Pohjanmaan jälkeen suuntaisin Pohjanmaan maakunnan puolelle, koska haluaisin saada selville mikä selittää ”nöyryydellä ja luottamuksella” toimivan kaksikielisen Vöyrin kunnan niin hyvin hoidettuina pidettyjä oppilas- ja opiskelijahuollon palveluita. Pohjanmaan rannikolta jatkaisin reissuani Keski-Pohjanmaalle, ”hyvää elämää ja sujuvaa arkea” lupaavaan ”luonnollisen kotilaakson” Toholammille, jossa minua kiinnostavat parhaimmat tyytyväisyysarviot saaneet koulutuspalvelut ja niistä erityisesti varhaiskasvatus, aamu- ja iltapäivätoiminta sekä perusopetuksen yläluokat 7-9. Lisäksi haluaisin tutustua energia- ja lämpöhuoltoon ja vesihuoltoon, jotka nekin ovat palvelutyytyväisyysarvioiden kärjessä.

Keski-Pohjanmaalta kääntäisin suunnan kohti Pohjois-Pohjanmaata. Ensin kävisin tutustumassa ”Kasvatamme tulevaisuutta” profiloituvassa Nivalassa huippuarvion saaneisiin liikuntapalveluihin. Nivalasta matkaisin Pohjois-Pohjanmaan toiselle laidalle” rakkaudesta lähimmäiseen ja luontoon” -tunnusta käyttävään Kuusamoon, jossa haluaisin nähdä, mitä kaikkea tutkimuskuntien parhaan tyytyväisyysarvion saanut ympäristönsuojelu on käytännössä.

Pohjois-Pohjanmaalta Kainuun kautta iloiseen Itä-Suomeen

Kuusamosta köröttelisin kainuulaiseen ”sitkeän sortin” Puolangan kuntaan katsastamaan parhaat arviot saaneen kansalaisopiston palvelut ja jaetulla ykkössijalla olevat nuorisopalvelut. 

Kainuun jälkeen rengasreissun seuraavana etappina olisi Pohjois-Karjala ja siellä ”itäisintä Eurooppaa ja aidointa Karjalaa” edustava Ilomantsi, jossa haluaisin kovasti nähdä tutkimuskuntien kärkeen sijoittuvat erityisopetus, esi- ja perusopetuksen koulukuljetukset ja lukiokoulutuksen toimintaa ”livenä”.

Rengasreissun viimeiset etapit Savossa ja Kymenlaaksossa

 Kuntapalvelujen katsastusmatkan toiseksi viimeinen etappi olisi Etelä-Savossa ”Elämää ja enemmän” kunta Hirvensalmella, jossa haluaisin saada selkoa siitä, mikä on rakennusvalvonnassa tutkimuskuntien ylivoimaisesti parhaan arvion taustalla. Rengasreissun viimeisenä etappina olisi Kymenlaakson ”ankkuripaikka meren rannalla” eli Virolahden kunta. Siellä kuntalaisten arvio jätehuollon hoidosta pitää tutkimuskuntien kärkipaikkaa yhdessä naapurikunnan ”maailmanluokan pikkukaupungin” Haminan kanssa.

Kehut kaikille kunnille ja kuntapalveluille

Edellä kuvaamani rengasreissu kohdistuisi siis niihin kuntiin, jotka saivat Kuntaliiton tämänvuotisessa Kuntalaistutkimuksessa parhaat kuntalaisarviot kuntapalveluista. Matkakohdekuntia olisi toistakymmentä ympäri Suomea. Tämä ei tokikaan tarkoita sitä, etteikö muissakin tutkimuskunnissamme ole hyviksi arvioituja kunnallisia palveluja.

Jos muuttaisin tekemääni valintakriteeriä, rengasreissuni olisi varmastikin pidempi ja suuntautuisi useampiin kuntiin. Esimerkiksi kirjastopalvelujen osalta kiertäisin mieluusti katsastamassa kaikkien tutkimuskuntien kirjastot, sillä ne ovat saaneet kautta linjan erittäin hyvät arviot ja edustavat kaikissa tutkimuskunnissamme kuntalaisten mielestä parhaimpia kuntapalveluja.

Lähes jokaisessa tutkimuskunnassa - niin kuin muissakin Suomen kunnissa - on omia erityisiä vahvuuksia. Samalla on hyvä muistuttaa, että osassa kuntia - varsinkin suuremmissa kunnissa ja kaupungeissa - on nuoremman ikärakenteen lisäksi palveluihin kohdistuva vaatimustaso usein suurempi, mikä voi vaikeuttaa huippuarvioiden saamista.

Hyvät kuntapalvelut eivät merkitse pelkästään tyytyväisiä kuntalaisia, vaan myös suurempaa luottamusta ja siten myös vahvempaa kuntakuvaa ja mainetta, ja miksipä ei myös pitovoimaa ja vetovoimaa.

Parhaat mahdolliset kuntapalvelut kaikille kuntalaisille on takuuvarmasti kaikkien kuntien tavoitteena, ja tämänvuotisten Kuntalaistutkimuksen tulosten perusteella kunnissa on tehty hyvää työtä. Niin tutkimuskohteina olevat kuin myös kaikki muutkin suomalaiset kunnat ja kaupungit ansaitsevat kunnon peukutukset tähänastisesta ja tsemppiä tulevaan vuoteen.

Kuntalaistutkimus pähkinänkuoressa

Tiedot käyvät ilmi Kuntaliiton Kuntalaistutkimus 2024 -kyselystä, johon vastasi touko-kesäkuussa noin 10 500 suomalaista. Kyselytutkimus on toteutettu osana Kuntaliiton Erilaistuva KuntaSuomi 2025 -tutkimusohjelmaa ja siinä on mukana 46 erikokoista ja erityyppistä kuntaa eri puolilta Suomea.

Kuntalaistutkimuksen osajulkistuksia tehdään aina huhtikuussa 2025 pidettäviin kuntavaaleihin saakka. Kuntaliitto on toteuttanut vastaavanlaisia laajoja kuntalaiskyselyitä​ aina vuodesta 1996 alkaen. Lisätietoja tutkimuksesta ja sen tuloksista on saatavilla Kuntaliiton verkkosivuilta: www.kuntaliitto.fi/kuntalaistutkimus2024

 

Kirjoittajasta lyhyesti

Kirjoittaja on tutkimuspäällikkö Kuntaliitossa.

Twitterissä: @M_PekolaSjoblom

Kuntavaalit 13.4.2025

Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!

Tutustu vaalisivustoomme!

Mukaan verkostoperuskoulu-hankkeen päätösseminaariin!

Hankkeessa on haettu uudenlaisia ja joustavia ratkaisuja sekä yhteistyötä koulutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaamiseksi.

Webinaari hankkeen tuloksista 23.1.2025!

Muutoksenhakuohjemallit varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla

Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää

Kuntapäättäjä liveissä käsitellään demokratiaa ja johtamista

Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa. 

Ilmoittaudu mukaan tuleviin webinaareihin!