Kuntavaalit 2025 ja tuleva valtuustokausi

Nuorten osallistuminen ei saa jäädä puheisiin – nyt on tekojen aika

Nuorten osallisuus päätöksenteossa ei saa jäädä juhlapuheisiin – se on perusoikeus, jonka toteutumisesta on huolehdittava kaikissa kunnissa ja hyvinvointialueilla. 

Onneksi on kunnat - ja onneksi meillä on nuorisovaltuustot! Nuorisovaltuustot tarjoavat nuorille konkreettisen mahdollisuuden vaikuttaa ja saada äänensä kuuluviin. Uudella valtuustokaudella on hyvä aika varmistaa, että nuorisovaltuustot eivät ole pelkästään muodollisuus, vaan aidosti vaikuttava osa päätöksentekoa.

Kevään 2025 kuntavaaleissa 18-vuotta täyttäneet kuntalaiset suuntaavat vaaliuurnille. Kun sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu on siirtynyt hyvinvointialueille, jäävät nuorten arkea lähellä oleva opetus- ja sivistystoimi yhdeksi kunnan tärkeimmistä tehtävistä. Suuri osa näiden palveluiden käyttäjistä ei kuitenkaan pääse äänestämään edustajaansa valtuustoon. Miten siis varmistamme, että nuorten ääni kuuluu päätöksenteossa?

Kuntalain § 26 mukaan jokaisessa kunnassa on oltava nuorisovaltuusto, tai vastaava nuorten vaikuttamistoimielin. Kuten kunnat, myös nuorisovaltuustot ovat erilaisia. Käytännössä nuorisovaltuustojen vaikuttamismahdollisuuksista päättää kunnanvaltuusto. Moni kunta onkin myöntänyt nuorisovaltuustoille läsnäolo- ja puheoikeuksia lautakuntien, valtuustojen ja hallitusten kokouksiin sekä myöntänyt nuorisovaltuustolle suoran aloiteoikeuden kunnanvaltuustoon. Nämä ovat tehokkaita tapoja varmistaa, että nuorten näkökulma tulee esiin kunnan eri toimielimissä. Pelkkä edustuksellinen demokratia ei kuitenkaan riitä, kun nuoria halutaan aidosti kuulla. Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen nuorten osallistaminen kunnassa vaatii resursseja, tahtotilaa ja osaamista.

Nuorisoala ry:n ja Kuntaliiton kuntapäättäjille toteuttaman kyselyn mukaan 44,8 % kuntapäättäjistä kokee, etteivät saa tarpeeksi tietoa nuorista heitä koskevan päätöksenteon tueksi. Viranhaltijoiden, päättäjien ja nuorten Nuva ry:lle antama palaute osoittaa, että kokemukset nuorisovaltuuston monipuolisesta hyödyntämisestä valmistelussa ovat positiivisia. Nuorisovaltuustot koostuvat erilaisista nuorista, jotka ovat oman alansa, nuoruuden, asiantuntijoita. Oikein hyödynnettynä nuorisovaltuusto on siis silta, joka mahdollistaa tärkeän, nuoria koskevan tiedon kulkemisen nuorilta päättäjille. 

On olennaista, että viranhaltijat ja päättäjät tunnistavat nuorisovaltuuston valmisteluprosessiin tuoman arvon ja ovat aktiivisesti yhteydessä nuorisovaltuustoon. Nuorisovaltuusto tarvitsee toimiakseen tukea sekä toiminnasta vastaavalta ohjaajalta että päättäjiltä. Riittävän budjetin ja resursoinnin lisäksi nuorisovaltuustolle voidaan esimerkiksi nimetä luottamushenkilöistä ja viranhaltijoista kummit tukemaan vaikuttamistyötä. 

Nuorisovaltuustot tarjoavat nuorille aidon mahdollisuuden vaikuttaa ja tuoda näkemyksensä osaksi päätöksentekoa. Jotta tämä mahdollisuus toteutuu täysimääräisesti, on nuorisovaltuustolle annettava riittävät valtuudet tehtävänsä hoitamiseen. Tämä varmistaa, ettei nuorisovaltuustojen tarvitse keskittyä turvaamaan omaa olemassaoloaan, vaan he voivat tehdä vaikuttavaa työtä kaikkien alueen nuorten kanssa ja puolesta. 

Tuleva kuntapäättäjä, vahvista nuorisovaltuustojen asemaa ja tee nuorisovaltuustoista vahva ja näkyvä osan kunnan päätöksentekoa! Kuntaliitto ja Nuva ry. ovat yhdessä päivittäneet opasta kuntien nuorisovaltuustojen perustamiseen ja toimintasäännön laadintaan - ota se haltuusi osoitteesta: Ohjeita kunnan nuorisovaltuuston perustamiseen ja toimintasäännön laatimiseen | Kuntaliitto.fi

Kirjoittajat:

Halla Kokkonen
Edunvalvonnan asiantuntija
Nuva ry

Elsa Mantere
Liikunnan ja nuorisoasioiden erityisasiantuntija
Kuntaliitto ry

Erityisasiantuntija
+358 50 565 0306

Kirjoittajasta lyhyesti

Elsa on liikunnan ja nuorisoasioiden erityisasiantuntija Kuntaliitossa.

Keltaiset viivat

Kirjoittajasta lyhyesti

Tässä blogissa julkaistaan Kuntaliiton ulkopuolisten kunta-alan asiantuntijoiden ja vaikuttajien bloggauksia.

Tule kuulolle Vartteja vapaa-ajasta –webinaareihin

Webinaarisarjassa käsitellään vapaa-aikaan ja hyvinvointiin liittyviä koskevia teemoja, kuten liikunta-, nuoriso-, kulttuuri-, ja kirjastopalveluita sekä hyvinvointiasioita. 

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan!

Muutoksenhakuohjemallit varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla

Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää

Kuntapäättäjä live: demokratiaa ja johtamista

Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa. 

Ilmoittaudu mukaan tuleviin webinaareihin!