Juha Myllymäen blogi 10.2.2025

Montako hattua mahtuu yhden päättäjän päähän?

Kunta- ja aluevaalien ehdokashankinta on jo pitkällä. Kuntavaalien ehdokashakemukset jätetään kunnan keskusvaalilautakunnalle 40 päivää ennen varsinaista vaalipäivää. Äänestäminen ensimmäisissä nykymuotoisissa tuplavaaleissa on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi. 

Kaksi vaalia, kaksi äänestyslippua

Äänestyslipun väri kuntavaalissa eri kuin aluevaalissa. Kuntavaalissa ehdokasnumerot alkavat luvusta kaksi ja aluevaalissa luvusta 2002. 

Sekaantumisen vaara kahden lipun välillä nousi usein esiin keskusteluissa vielä viime kesänä. Olen joskus tutustunut USA:n presidentinvaalien äänestyslipukkeeseen New Jerseyssä. Samassa lipussa, kooltaan noin iltapäivälehden etusivu, äänestettiin presidentistä, sheriffistä, parista pienemmästä viskaalista sekä muutamasta rahastoihin ja verotukseen liittyvästä lainsäädäntöaloitteesta. Kyllä me Suomessa kahden ehdokkaan äänestämisessä onnistumme!

Mielenkiinnolla seuraan, minkä verran kuntapoliitikkoja asettuu ehdolle ja tulee valituksi aluevaltuustoihin. Näppituntuma on, että moni arvioi nyt tarkkaan, mihin oma aika riittää. Ensimmäisissä aluevaaleissa ehdolla oli ja valituksi tuli moni kuntapäättäjä.

Julkisoikeuden professori Janne Salminen luovutti tammikuussa valtiovarainministerille oikeudellisen selvityksensä siitä useilla eri hallinnon tasoilla luottamushenkilönä toimimisesta. Millaisia oikeudellisia rajoitteita lainsäädäntö asettaa toimintaan samaan aikaan kunnassa ja hyvinvointialueella? Kysymys on siis käytännössä esteellisyydestä ja vaalikelpoisuudesta toimielimiin, erityisesti hallitukseen. 

Selvityksessä on toivottavasti aineksia laintulkintaan, mutta myös muutostarpeiden arviointiin. Työryhmältä kaivataan siis suosituksia. Tarkemmin mahdollisia lain muutostarpeita arvioi vielä erillinen työryhmä vuoden loppuun mennessä. 

Ajankäytön haasteet päätöksenteossa

Viimeistään tulevina viikkoina moni miettii ajankäyttöään ja kiinnostustaan harkittaessa ehdokkuutta molempiin vaaleihin. Kuntaliiton tuoreen kuntapäättäjätutkimuksen mukaan luottamustehtäviin käytetään keskimäärin 7 tuntia viikossa. Osa on jo päätöksensä tehnyt. Ymmärrettävästi puolueilla on intressi saada tunnettuja ja luotettuja ihmisiä molempiin organisaatioihin. Toisaalta vallan keskittymistä muutamille keskeisille päättäjille ei välttämättä pidetä toivottavana. Oman lisänsä tähän tuo se, että noin viidennes kunnista pienentää valtuustojensa kokoa eli paikkoja on jaossa vähemmän. 

Pieni kysymysmerkki on, tunnistaako äänestäjä, mihin asioihin voi vaikuttaa kuntavaalissa ja mihin aluevaalissa. Tähän voi kai vain todeta, että äänestäjäkään ei ole erehtymätön - mutta aina oikeassa.

Seuraava valtuustokausi vaatii laadukkaita, tietoon perustuvia ja rohkeita päätöksiä. Kuntavaalit ovat enemmän kuin paikallispolitiikkaa – niissä päätämme elinvoimasta, arjesta, hyvinvoinnista ja ennen kaikkea lastemme ja nuortemme tulevaisuudesta. Ilman kuntia ei ole toimivaa yhteiskuntaa. Onneksi on kunnat! Lue lisää www.kuntavaalit.fi.

Kirjoittajasta lyhyesti

Kirjoittaja on lakiasiainjohtaja Kuntaliitossa.

Twitterissä: @JuhaMyllymaki

Kuntapäättäjä live: demokratiaa ja johtamista

Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa. 

Ilmoittaudu mukaan tuleviin webinaareihin!