Laajemman representaation merkitys kuntavaaleissa
Suomi on maa, joka arvostaa tasa-arvoa ja osallisuutta. Tästä huolimatta näemme harvoin maahanmuuttaneiden henkilöiden osallistuvan aktiivisesti kuntavaaleihin tai poliittiseen päätöksentekoon. Tämä on menetetty mahdollisuus sekä yksilöille että yhteiskunnalle. On ratkaisevan tärkeää luoda maahanmuuttaneille mahdollisuuksia osallistua poliittisesti, vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ja edistää osallistavampaa ja dynaamisempaa Suomea.
Miksi kuntavaalit ovat tärkeitä?
Kuntavaalit ovat konkreettinen osa demokratiaa. Suomen kunnat vastaavat tärkeistä alueista, kuten koulutuksesta, kulttuurista, vapaa-ajasta ja asuntopolitiikasta. Näiden alueiden päätökset vaikuttavat suoraan jokapäiväiseen arkeemme. Koska nämä kysymykset koskettavat kaikkia, taustasta riippumatta, on kaikkien etu, että päätöksenteossa on mukana monenlaisia ihmisiä.
Ihmisten representaatio kaikilla tasoilla
Suomi käy läpi suuria muutoksia, ja representaatio kaikilla tasoilla on tärkeämpää kuin koskaan. Demokratia vahvistuu, kun se heijastaa väestön monimuotoisuutta ja kun kaikki kansalaiset osallistuvat. Hyvä esimerkki tästä on Suomen ensimmäinen ruskea Lucia tänä vuonna, joka osoittaa yhteiskunnan monimuotoisuuden tärkeää näkyvyyttä.
Monissa kunnissa on merkittävä määrä maahanmuuttaneita asukkaita, mutta tämä ei näy paikallisessa päätöksenteossa. Kun maahanmuuttaneet eivät osallistu kuntavaaleihin tai asetu ehdolle, tärkeät näkökulmat jäävät huomiotta. Maahanmuuttaneet henkilöt voivat tuoda päätöksentekoon omia kokemuksiaan ja ideoitaan, jotka parantavat kotoutumista, tasa-arvoa ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta, mikä tekee päätöksistä osallistavampia.
Monimuotoisessa yhteiskunnassa on olennaista pyrkiä ymmärtämään toistemme kokemuksia ja tarpeita. Monille Suomessa syntyneille ja kasvaneille on vaikeaa täysin ymmärtää niitä haasteita, joita maahanmuuttaneet kohtaavat – olipa kyse kielimuurista, kulttuurieroista tai byrokraattisista esteistä. Siksi jatkuva dialogi ei ole vain tärkeää, vaan välttämätön.
Esikuvia tulevaisuudelle
Tarvitsemme lisää esikuvia tulevaisuudelle. Kun maahanmuuttaneet osallistuvat politiikkaan ja uskaltavat sitoutua, heistä tulee esikuvia muille, erityisesti nuoremmalle sukupolvelle. Kaikki yhteiskuntaryhmät hyötyvät siitä, että useammat äänet tulevat kuulluiksi. Tämän toteutumiseksi meidän on lisättävä mahdollisuuksia ja tarjottava maahanmuuttaneille alusta vaikuttaa. Tässä poliittisilla puolueilla on suuri vastuu toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi avoimin mielin.
Suomella on pitkä perinne demokraattisessa osallistumisessa, mutta jos kaikki eivät ole mukana, demokratia jää vajaaksi. Kuntavaalit ovat erinomainen ensimmäinen askel tulla paikallisyhteisön ääneksi. Tarvitsemme monenlaisia ideoita ja sitoutuneita ihmisiä rakentaaksemme kestävämmän ja osallistavamman paikallisyhteisön.
Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2025. Mitä kysymyksiä ja haasteita päättäjät kohtaavat? Avaamme Kuntaliitossa keskustelua tulevaisuuden kunnista ja siitä, miksi sinun kannattaa käyttää äänesi ja kenties asettua ehdolle.
Lisää blogeja vuoden 2025 kuntavaaleihin
Ilman kuntia ja kaupunkeja ei ole toimivaa yhteiskuntaa – Mutta mitä ne oikeasti tekevät?
Laajemman representaation merkitys kuntavaaleissa
Rengasreissulle tutkitusti parhaimpien kuntapalvelujen kuntiin
Kuntavaaliehdokkaaksi perhevapaalta? Miksipä ei, sillä kunnissa päätetään arjen asioista
TE-uudistus on lohen sukua
Luottamuspula - jos ei ole luottamusta, ei ole toimivaa yhteiskuntaa
Selviävätkö kunnat tulevaisuudessa?
Hyvät luottamushenkilötaidot takaavat laadukkaat päätökset
Onneksi on kunnat!
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.
Kuntapäättäjä liveissä käsitellään demokratiaa ja johtamista
Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa.