Eveliina Kiema-Majasen blogi 22.4.2025

Kolme strategista kestävyysniksiä tulevaan valtuustokauteen

Kuntavaalit ovat takanapäin, ja on aika pohtia, miten voimme parhaiten edistää kestävää kehitystä paikallisella tasolla myös seuraavalla valtuustokaudella. Opas Agenda2030:n tavoitteita ilmentävästä strategiaprosessista tarjoaa näkökulmia ja käytännön työkaluja, jotka voivat auttaa kuntia ja kaupunkeja saavuttamaan kestävän kehityksen tavoitteet. 

Nostan nyt esiin kolme kestävyysniksiä, jotka auttavat edistämään kestävyyden strategista johtamista kunnissa tulevalla valtuustokaudella.

1. Kestävän kehityksen kytkeminen strategiaprosessiin

Ensimmäinen kestävyysniksi on kestävän kehityksen kytkeminen strategiaprosessiin alusta alkaen. Kestävän kehityksen periaatteet on hyvä huomioida johdonmukaisesti ja luonnollisesti osana kunnan suunnitelmaa ja toimintaa. Strategiaprosessin suunnitteluvaiheessa kannattaa vahvistaa organisaation ymmärrystä siitä, että kaikki kunnan toiminta liittyy Agenda2030:n tavoitteiden edistämiseen. 

Kestävän kehityksen näkökulmat on tärkeää ottaa huomioon toimintaympäristön analyysissä, tulevaisuuden vaihtoehtojen tarkastelussa ja tilannekuvan muodostamisessa. Näin varmistetaan, että kestävän kehityksen periaatteet eivät jää irrallisiksi, vaan ne ovat osa kunnan strategista johtamista ja päätöksentekoa.

2. Moninäkökulmainen tietopohja ja vuoropuhelu

Toinen kestävyysniksi on moninäkökulmaisen tietopohjan ja vuoropuhelun merkityksen tunnistaminen. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kokonaisvaltaista ja moniulotteista tilannekuvaa, joka huomioi ihmisen, talouden ja ympäristön tasapuolisesti. Tietopohjaan on tärkeää sisällyttää kestävyysteemat ja varmistaa, että tieto on ymmärrettävää ja merkityksellistä eri kohderyhmille. 

Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välinen sujuva vuoropuhelu on keskeistä yhteisen tilannekuvan muodostamisessa. Keskustelutilaisuuksissa on hyvä tuoda esiin kestävyysajattelun erilaiset näkökulmat, haasteet ja konkreettinen hyöty kuntaorganisaatiolle. Näin varmistetaan, että kaikki osapuolet jakavat yhteisen ymmärryksen kestävän kehityksen tavoitteista ja niiden merkityksestä.

3. Toteutus ja seuranta

Kolmas kestävyysniksi on strategian toteutuksen ja seurannan merkityksen huomioiminen. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen vaatii strategian toteutuksen tukemista toimintaohjelmilla ja -suunnitelmilla. Nämä edistävät poikkihallinnollista johtamista. Päätöksenteossa kannattaa huomioida päätösten vaikutusten ennakkoarviointi kestävyyden eri näkökulmista. Tämä auttaa tarjoamaan monipuolista tietoa päätöksentekijöille ja varmistamaan, että päätökset ovat kestäviä. 

Strategian seuranta ja raportointi ovat keskeisiä osia kestävän kehityksen edistämisessä. Kunnilla on lakisääteinen tehtävä arvioida strategian toteutumista, ja lisäksi kunnat voivat hyödyntää vapaaehtoisia raportointitapoja, kuten paikallisia kestävyysarvioita (VLR). Näin varmistetaan, että kestävän kehityksen tavoitteiden edistymistä seurataan järjestelmällisesti ja luotettavasti.

Näiden kolmen kestävyysniksin avulla kunnat voivat rakentaa vahvan perustan kestävän kehityksen edistämiselle tulevalla valtuustokaudella. Kestävän kehityksen kytkeminen strategiaprosessiin, moninäkökulmainen tietopohja ja vuoropuhelu sekä strategian toteutus ja seuranta ovat avainasemassa, kun pyritään kohti kestävämpää ja elinvoimaisempaa kuntaa.

Menestystä tulevaan valtuustokauteen ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseen!

Kirjoittajasta lyhyesti

Eveliina Kiema-Majanen työskentelee Kuntaliitossa erityisasiantuntijana kestävän kehityksen parissa.

Kuntapäättäjä live: demokratiaa ja johtamista

Webinaareissa käsitellään kuntien päätöksentekoa, johtamista, organisoitumista sekä demokratiaa ja luottamushenkilötoimintaa. 

Ilmoittaudu mukaan tuleviin webinaareihin!