NuoDon matkassa – mitä nuorisotyön tilastointi ja dokumentointijärjestelmän kehittäminen opetti?
Kunnallisen nuorisotyön tilastointi- ja dokumentointijärjestelmä, nuoDo, on avannut kehittäjilleen ja käyttäjilleen uusia näkökulmia ja välineen siihen, miten kunnallista nuorisotyötä voidaan tehdä näkyväksi ja miten tietoa voidaan hyödyntää. Blogissamme pohdimme näitä näkökulmia muun muassa kuntaesimerkin ja hankkeessa syntyneiden kokemusten kautta.
Nuorisotyön sanoittaminen
nuoDo -tilastointijärjestelmän kautta saatu tieto kertoo numeroiden lisäksi, mitä on tehty, miten, missä ja kenelle. NuoDoon kertyvää tilastotietoa nuorisotyön toiminnasta julkaistaan Aluehallintoviraston ylläpitämällä nuorisotilastot.fi -sivustolla.
Yhdessä analysoitu tieto on auttanut kehittämään toimintaa ja vahvistanut työyhteisöjen keskinäistä oppimista. Järjestelmän käyttöönotto on tehnyt näkyväksi sen, kuinka tärkeää nuorisotyötä on sanoittaa. Monissa kunnissa nuoDo on auttanut työntekijöitä ymmärtämään oman työnsä merkityksen ja oppimaan kollegoiden kokemuksista. Tämä on auttanut kertomaan työstä myös ulospäin – esimerkiksi päättäjille ja sidosryhmille.
Järjestelmän käyttöönotto on edellyttänyt jossain määrin myös nuorisotyön toiminnan sanoittamista, jotta sitä voidaan kirjata järkevästi ja oman kunnan sisällä yhteismitallisesti. nuoDon mahdollisuudet kirjata työtä joustavasti ovat kääntyneet myös pieniksi haasteiksi, erityisesti jos järjestelmän käyttöönottoa on tehty kiireellä tai vähällä suunnittelulla. Haasteita nuoDon käyttöönotossa on ollut erityisesti sellaisissa kunnissa, joissa ei ole aiemmin käytetty mitään sähköisiä järjestelmiä, tai joissa sanoittamistyötä tai keskustelua kirjaamiskäytänteistä on käyty vähäisesti.
nuoDon kehittämispäivässä alkuvuodesta 2024 tuli Tärkeä oivallus erään kunnan työntekijän ja esihenkilön yhteisestä suusta. "Ollaan saatu oppia muiden tekemästä työstä ja kokemuksista". Nuorisotyön työyhteisössä oli koettu tärkeäksi, että järjestelmästä voidaan tarkastella myös muiden tekemiä kirjauksia - mitä on tehty ja miten, jolloin työ tulee näkyvämmäksi myös työyhteisön sisällä.
Aluehallintoviraston nuoDo -tilastosivu (kuva verkkopalvelusta)
Tehty työ näkyväksi
Hankkeen aikana myös työntekijöiden motivointi järjestelmän käyttöön on joissain kunnissa koettu haastavaksi. Näistä haasteista syntyi ajatus korostaa myös nuoDo -koulutuksissa tiedon hyödyntämisen näkökulmia. Vahvistusta tehtävään antoi Kuusamon kaupungin nuorisopalveluiden oivallinen esimerkki tiedon hyödyntämisen ja järjestelmän käyttöönoton prosessikuvauksesta.
Kuusamon nuorisopalveluissa nuoDo otettiin käyttöön nuorisosihteeri Sari Tyynelän tuotekehitystyön erikoisammattitutkinnon opintojen ohessa. Tuotekehitystyön prosessin otettiin osaksi organisaation muita toimintoja, painottuen tiedolla johtamiseen.
Työyhteisössä käytettiin aikaa keskusteluun ja käyttöönottoa pohdittiin useista näkökulmista, kuten päättäjien, työyhteisön, sidosryhmien näkökannalta. Kehittämistyötä ohjasivat ja ohjaavat jatkossakin myös kuntakohtaiset asiakirjat: kuntastrategia, nuorisotyön palvelusuunnitelma, lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma sekä talousarvio ja käyttösuunnitelma.
Kuusamossa toteutettiin prosessikuvaus, jota on hyödynnetty myös nuoDon tiedon hyödyntämisen materiaalin osana.
Kuusamossa kuvattiin auki järjestelmän käyttöönottoa, tiedon hyödyntämistä sekä nuorisotyön suhdetta kaupungin strategiaan. Samoin nuorisotyön sidosryhmiä, jonka avulla pystytään parantamaan nuorisotyön näkyvyyttä kaupungissa ja verkostoille.
Prosessin avaaminen kunnissa voi motivoida dokumentoinnin tekemiseen, kun työ tulee läpinäkyväksi työyhteisön sisällä sekä avautuu nuorisotyöstä ulospäin. On tärkeää ymmärtää, mihin kerättyä tietoa hyödynnetään ja kuka sitä hyödyntää. Kuusamossa oli pohdittu mm. kunnan päättäjien kanssa yhdessä, mitä tietoa he nuorisotyöstä tarvitsevat ja kenelle muille sidosryhmille tietoa annetaan.
Kuusamon prosessikuvaus (KUVA)
Kuusamon prosessikuvaus on julkaistu osana tiedon hyödyntämisen materiaalia hankkeen nettisivuilla, ja se on tarkoitettu kaikille nuoDo -järjestelmää käyttäville kunnille sekä muille tiedon hyödyntämisestä kiinnostuneille. Nuorisotyön dokumentaatio tarjoaa mahdollisuuden tehdä työtä näkyväksi, oppia omasta työstä ja kehittää työyhteisön toimintaa. Tähän tarvitaan kuitenkin selkeitä prosesseja ja vastuiden määrittelyä.
Myös muista kunnista on kuulunut positiivisia esimerkkejä siitä, miten nuoDoon kertyvää tietoa on voitu hyödyntää osoittamaan kunnassa tehtyä kasvatuksellista työtä nuorten parissa, ja on pystytty perustelemaan paremmin myös nuorisotyön resursseja. On tärkeää, että jatkossakin pystytään tuomaan esiin nuorisotyön toteuttamaa monipuolista ja tärkeää hyvinvointityötä.
Kiitoksia kehitystyöhön osallistuneille
Kuntaliitto kiittää hankkeeseen osallistuneita kuntia, ohjausryhmää, yhteistyöverkostoja sekä Aluehallintovirastoa ja Opetus- ja kulttuuriministeriötä erinomaisesta yhteistyötä nuoDon kehittämistyössä!
Kuntaliitto toimii jatkossakin yhteistyössä nuoDon osalta eri nuorisotyön toimijoiden kanssa ja hyödyntää kansallista sekä kuntakohtaista nuorisotyön tilastotietoa mm. edunvalvontatyössä ja koulutuksissa. Kuntaliiton hankesivulle jää tietoa sekä materiaaleja kuntien hyödynnettäväksi. Kuntaliiton osalta nuorisotyön ja nuorisopolitiikan asioissa yhteyshenkilöinä toimivat Hyvinvointi ja sivistys -yksikön erityisasiantuntija Elsa Mantere ja kehittämispäällikkö Maria Salenius.
Kirjoittajat:
Pauliina Lahtinen, projektipäällikkö, Kuntaliitto
Sari Tyynelä, nuorisosihteeri, Kuusamon kaupungin nuorisopalvelut
Faktaa: Mikä on nuoDo?
- nuoDo on kunnallisen nuorisotyön tilastointi- ja dokumentointijärjestelmä, jota kehitettiin vuosina 2021–2024.
- Hanketta on toteutettu Kuntaliiton hallinnoimana ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella.
- Järjestelmä tilastoimaan ja dokumentoimaan nuorisotyötä, ja sen käyttöön on lähtenyt mukaan n. 160 kuntaa.
- nuoDo siirtyy osaksi Aluehallintoviraston tiedontuotannon palvelukokonaisuutta vuoden 2025 alusta
- nuoDo säilyy kunnille maksuttomana.
- Yhteyshenkilönä 7.1.2025 alkaen Ruth Bamming (AVI) .
Kuntavaalit 13.4.2025
Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!
Mukaan verkostoperuskoulu-hankkeen päätösseminaariin!
Hankkeessa on haettu uudenlaisia ja joustavia ratkaisuja sekä yhteistyötä koulutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaamiseksi.
Muutoksenhakuohjemallit varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla
Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää