Aitoja asioita ja ammattilaisten ohjausta - harjoittelijana Kuntaliitossa
”Pääset heti myös vastaamaan neuvontapyyntöihin - näitä me teemme kaikki osana päivän töitä”, sanoi ohjaajani Ida juristiharjoittelun ensimmäisenä päivänä. ”Mutta älä huoli, minä tarkistan vastauksesi ennen lähettämistä, ja voidaan myös katsoa yhdessä niitä eteenpäin.” Tähän tehtäväksi antoon tiivistyy hienosti, miten mainiota on olla harjoittelijana Kuntaliitossa.
Olen aikuinen opiskelija, ajatus oli heti kirjoitusten jälkeen päästä oikikseen, mutta elämä vei mennessään toisiin hommiin. Monenlaista muuta opiskelua, neljä lasta, 34 vuotta ja pitkä kuntapäättäjäura takana vihdoin pääsin unelmauralleni.
Kaikki, mitä olen työkseni vuosikymmenten aikana tehnyt, on jotenkin liittynyt sääntelyyn ja päätöksentekoon, joten opiskelupaikan saaminen Turun oikeustieteellisestä tiedekunnasta koronavuotena 2021 oli kaikessa epätodellisuudessaan enemmän kuin uskalsin toivoa.
Opiskelu on ollut innostavaa, vaikeaa ja monipuolista, omien lasten ikäisten viisaiden ja mukavien nuorten kanssa asioiden pähkäily on avartanut ajatusta ja saanut uudelleen innostumaan myös aiemmista taidoistani, ja osaamisesta.
Opintoihin ei kuulu pakollista harjoittelua, mutta jostain syystä hoksasin sitä haluta, ja kun lakiosaston pomo Juha suhtautui suopeasti hakemukseeni, oli täydellinen osuma valmiina.
Kuntaliiton hallintopalveluiden lakiosasto on kuin kohtuullisen kokoinen lakitoimisto, parikymmentä juridiikan ammattilaista, joilla on kokemusta erilaisista julkisista tehtävistä, lainsäädännöstä, soveltamisesta, edunvalvonnasta, hankinnoista, EU oikeudesta ja myös yksityiseltä puolelta.
Samalla täällä on taitoa ohjata nuorempaa tieteenharjoittajaa, ja räätälöidä tehtävät niin että siitä on hyötyä sekä harjoittelijalle että työyhteisölle.
Sain alussa mainitun neuvontatehtävän lisäksi kaksi muuta, ”omaa” kokonaisuutta. Ensinnäkin sain selvittää hyvinvointialueuudistuksen vaikutukset kunta- ja aluevaalien jälkeiseen paikkajakoon niin kansallisissa kuin eurooppalaisissa organisaatioissa.
Tehtävään kuului siis lainsäädännön, erilaisten perussopimusten ja johtosääntöjen perkaamista, ja päätösten tulkintaa haastattelujen ja oman pohdinnan kautta sekä tästä kaikesta toimenpide-ehdotusten ja muistion rakentamista. Tässä onnistumista auttoi varmasti se, että muutamassa tehtävässä olen itse saanut olla mukana vuosien varrella - tiesin miten asiat ja yhteisöt liittyvät toisiinsa.
Toinenkin tehtävä liippasi läheltä omaa kokemuspiiriäni. Kuntapäättäjän kokouskäsikirja on ollut monien kuntavaalien jälkeen oiva perustyökalu erilaisista taustoista tuleville kuntapäättäjille. Lainsäädännön ja yhteiskunnan muuttuessa oli tarve oppaan päivittämiselle, myös luottamushenkilön roolin ja osaamistarpeen osalta. Tässäkin sain erinomaista tukea ja kannustusta hallintotiimin kollegoilta - ja mikä parasta - todellakin tunsin kuuluvani porukkaan.
Ja sitten nuo neuvontatehtävät! Ohjaajani antoi minulle käyttöön oman Harjula-Prättälänsä (tietäjät tietää) ja tämän kahden kuukauden jälkeen on kuntalaki ja hallintolaki tullut käytyä läpi aitojen tilanteiden kautta melkoisen kattavasti.
Parasta näissä kuntien ongelmien pohdinnassa on, että ihan aidosti pystytään auttamaan kuntia, niiden viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä viemään asioita, päätöksentekoa eteenpäin, ja sitä kautta edistämään hyvää paikallishallintoa ja demokratiaa. Näinä aikoina, mikä olisikaan tärkeämpi tehtävä? Ja kun tästä kaikesta maksettiin vielä asiallista palkkaa, niin ei parempaa harjoittelupaikkaa voi olla näin notaarivuoden lopuilla.
Suosittelen lämpimästi Kuntaliittoa harjoittelupaikkana, mutta myös työpaikkana, jos olet halukas oppimaan uutta, tekemään yhdessä, ja jos olet innostunut paikallishallinnosta kestävän kehityksen mahdollistajana.
Kuntajuridiikan ytimessä: Turpakäräjät Live
Webcast-sarjamme tarjoaa kuntajuridiikan näkökulmia ajankohtaisiin teemoihin.