Asiakasmaksujen muutoksenhaku mietityttää edelleen kuntia
Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksulakiin (FINLEX) tehtiin muutoksia, jotka tulivat voimaan heinäkuulta 2021. Kun katsoo sitä määrää palvelupyyntöjä, sähköposteja ja puheluita, joita pykälien soveltamiseen meille Kuntaliittoon on tullut, on helppo vetää johtopäätös, että ihan kivuttomasti tämä muutos ei ole mennyt. Tässä kirjoituksessa otan lähemmin tarkasteluun muutoksenhaun asiakasmaksujen osalta.
Laskutuksen oikaisuvaatimusta selkeytettiin
Muutoksenhaun osalta lakiin tehtiin lähinnä selkeytyksiä. Ennen voimaan tullutta osittaisuudistusta muutoksenhakua säätelevä 15 § aiheutti epäselvyyttä sen suhteen, saako tasasuuruista asiakasmaksua koskevaan laskuun vaatia oikaisua vai ei. Ja tuleeko näihin laskuihin liittää oikaisuvaatimusohjeet. Tuossa 15 §:ssä säädettiin nimittäin vain, että maksua koskevaan päätökseen sai hakea muutosta.
Tämä tulkinnallinen epäselvyys johtui siitä, että yleensä vain maksukyvyn mukaan määräytyvistä asiakasmaksuista tehdään varsinainen päätös. Täten pykälän sanamuodosta seurasi epäselvyyttä, saako ylipäätään tasasuuruista asiakasmaksua koskevaan laskuun hakea oikaisua. Asia selkeytettiin niin, että nyt tuossa pykälässä säädetään nimenomaisesti, että oikaisua saa hakea myös laskuun.
Oikeus ei koske kaikkia laskuja
Huomiothan, että oikaisua ei kuitenkaan saisi vaatia laskuun, joka koskee maksukyvyn mukaan määräytyvää maksua ja siitä tehtyä laskua.
Maksukyvyn mukaan määräytyvistä maksuista tehdään erillinen päätös; ja jo päätökseen saa vaatia oikaisua hallintolain mukaisesti. Maksukyvyn mukaan määräytyvistä maksuista lähetetään asiakkaalle säännöllisesti lasku. Mikäli myös näihin laskuihin olisi mahdollista vaatia oikaisua, asiakkaalle syntyisi käytännössä muutoksenhakuoikeus, joka jatkuisi lakkaamatta.
Toinen epäselvyyttä aiheuttanut asia oli siis se, tuleeko laskuihin liittää oikaisuvaatimusohjeet vai riittääkö esimerkiksi, jos laskussa on tieto nettisivusta, josta asiakas saa maksua koskevat oikaisuvaatimusohjeet.
Asiakasmaksulain 2 a §:ssä säädetään nyt nimenomaisesti, että laskuun on liitettäväoikaisuvaatimusohje. Eli pelkkä viittaus nettisivuille ei ole riittävää. Jälleen huomiona maksukyvyn mukaan määräytyvät maksut. Silloin kun asiakas voi jo hakea maksukyvyn mukaan määräytyvistä maksuista tehtyyn päätökseen oikaisua, ei enää päätöksen perusteella lähetettäviin säännöllisiin maksuihin tarvitse liittää oikaisuvaatimusohjetta.
Hyödynnä Kuntaliiton ohjeistus
Kuntaliitto laati kuntaverkostojensa kanssa käytännönläheisen maksuttoman ladattavan julkaisun asiakasmaksulain 2 a §:n soveltamisesta. Ohjeesta löydät muun muassa mallilauseita laskuun liitettäväksi.
Lisäksi jos muutoksenhaku laajemmin pohdituttaa, on Kuntaliiton painettu Muutoksenhakuopas 2020 oiva apu pohdintoihisi.
Aiheesta lisää
Julkaisut
- Ohje asiakasmaksulain 2 a pykälän toimeenpanosta
Ladattava julkaisu (2021) - Muutoksenhakuopas 2020
Ostettava painettu julkaisu (2020)
Asiantuntijasivut
Muutoksenhakua koskevat blogit
- Kunnallishallinnon muutoksenhaku on vaativa laji
Riitta Myllymäki 20.11.2020 - Julkipano korvautui julkisella kuulutuksella
Marko Nurmikolu 17.5.2021 - Oppivelvollisuuslaki oikeusturvan näkökulmasta
Minna Antila 15.6.2021
Lainsäädäntö
Sijoitetuilla lapsilla oikeus omaan kieleensä ja kulttuuriinsa
Lue blogikirjoitusKuntavaalit 13.4.2025
Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!
Kuntajuridiikan ytimessä: Turpakäräjät Live
Webcast-sarjamme tarjoaa kuntajuridiikan näkökulmia ajankohtaisiin teemoihin.