Maakunnan tietohallintoa ja ICT-ratkaisuja koskeva valmistelu
Tietohallintoon ja ICT-ratkaisuihin liittyvät valmistelu muodostaa keskeisen osan uudistuksen kansallista ja maakuntakohtaista valmistelua. Maakunnan tietohallinnon ja ICT-palvelutuotannon järjestämistä tulisi suunnitella siten, että se tukee sekä kuntien että maakunnan palveluiden asiakaslähtöistä digitalisointia sekä mahdollistaa ICT-palveluiden tehokkaan tuottamisen kuntien ja muiden julkisen sektorin toimijoiden yhteistyönä.
Maakunnille ollaan perustamassa kansallista ICT-palvelukeskusta ja sen tytäryhtiöksi muodostettavaa Sote-ICT -kehittämisyhtiötä. Maakuntien valmisteluorganisaatioiden kannattaa tarkasti seurata ja osallistua palvelukeskusten valmisteluun. Valtakunnallisten palvelukeskusten tehtäväkenttä tulee olemaan rajallinen ja niiden toiminnan käynnistäminen tapahtuu vaiheistettuna. Tämän takia maakuntien tulee varautua valmistelu- ja toiminnan käynnistämisvaiheissa tarvittavien välttämättömien tietojärjestelmien ja ICT-palveluiden järjestämiseen itse.
Tietohallintoa ja ICT-ratkaisuja koskevan esivalmistelun ja väliaikaishallinnon keskeisimpiä asioita tulisi olla maakunnalle siirtyviin palveluihin liittyvän tietohallintohenkilöstön, tietojärjestelmien, käyttöoikeus- ja palvelusopimusten sekä ICT-tuotantorakenteiden lähtötilanteen selvittäminen. Lisäksi esivalmisteluvaiheen aikana tulisi tunnistaa maakunnan ICT-ratkaisujen tuottamiseen liittyvät toteuttamisvaihtoehdot yhteistyössä alueen kuntien kanssa.
Maakunnan ja kuntien yhteistyö
Kuntien ja maakuntien tietojärjestelmätarpeet ovat monilla toiminnan osa-alueilla samankaltaisia. Esivalmisteluvaiheessa kannattaa ensisijassa selvittää maakunnan ja alueen kuntien yhteistyöhön pohjautuvat vaihtoehdot, joita voivat olla esimerkiksi
- kuntien ja maakuntien hankintayhteistyö (alueelliset yhteishankinnat, hankintarenkaat tai kansallisen yhteishankintayksikön, kuten KL-Kuntahankintojen kilpailuttamien sopimusten hyödyntäminen)
- yhden tai useamman maakunnan ja alueen kuntien yhteisomisteiset inhouse-yhtiöt (nykyisten osakeyhtiöiden hyödyntäminen tai osakkaaksi liittyminen, uuden yhtiön perustaminen)
Mikäli ICT-palvelutuotannossa päädytään osakeyhtiöpohjaiseen malliin, voi järjestely sekä tähän liittyvä henkilöstön, tietojärjestelmäratkaisujen ja sopimusten siirto useissa tapauksissa olla järkevää toteuttaa ennen järjestämisvastuun siirtymistä maakunnille 2019 alusta.
Tietohallintoa ja ICT-palveluita koskevassa valmistelussa tulee huomioida käynnissä olevat valtakunnalliset tietojärjestelmähankkeet ja niiden tuomat mahdollisuudet kuten kansallisen palveluarkkitehtuurin palveluiden käyttöönotto, asiakas- ja potilastietojärjestelmien uudistamiseen liittyvät UNA-hanke, sekä sähköisiä sote-kansalaispalveluita kehittävät ODA- ja Virtuaalisairaala -hankkeet.
Kuntaliitossa toimivat AKUSTI-tietohallintoyhteistyöfoorumi sekä Kuntakapa -toimisto tukevat yhteistyössä vastuuministeriöiden kanssa maakuntien valmisteluorganisaatioita muutoksen suunnittelussa ja valtakunnallisten tietojärjestelmäpalveluiden hyödyntämisessä.
MUISTA:
- Arkkitehtuuri joudutaan rakentamaan alussa pääosin nykyisten järjestelmien varaan
- Järjestelmien kattava uudistaminen ja yhtenäistäminen vie vuosia
- Osana valmistelua kannattaa arvioida kuntien ja maakunnan välisen yhteistyön tarpeet ja organisointi tulevassa rakenteessa
Lisätietoja:
erityisasiantuntija Karri Vainio, p. 050 387 1620