Suomi kannustaa eurooppalaista kuntakenttää ihmiskaupan vastaiseen työhön

46 EU-jäsenmaan paikallishallinnot kokoontuivat 25.–27.3.2025 Strasbourgiin Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressiin ihmisoikeus- ja demokratiakysymysten äärelle. Istunnossa käsiteltiin useampi vaalitarkkailu- ja monitorointiraportti sekä ajankohtaisina kysymyksinä Georgian ja Turkin hälyttävät ihmisoikeus- ja demokratiatilanteet.  

Suomen valtuuskunnan jäsen Teuvo Hatva raportoi vesivarantojen paremmasta hallinnosta paikallis- ja aluetasolla. Puhdas juomavesi ja sanitaatio ovat ihmisoikeuksia. Monilta ihmisiltä puuttuu kuitenkin edelleen tämä mahdollisuus, mikä pahentaa eriarvoisuutta ja aiheuttaa terveys- ja turvallisuusriskejä. 

”Tehokas vesihallinto edellyttää strategista, monitasoista ja monialaista lähestymistapaa, jossa paikallis- ja alueviranomaiset, kansalliset viranomaiset ja sidosryhmät – mukaan lukien kansalaisyhteiskunta, korkeakoulut ja yksityinen sektori – tekevät yhteistyötä vesivarojen hallinnoimiseksi ja ekosysteemien ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi”, Hatva painottaa raportissaan. 

Kongressi pyytää ministerikomiteaa kutsumaan Euroopan neuvoston jäsenvaltioiden kansallisia viranomaisia ottamaan käyttöön ja toteuttamaan tehokkaita ja kestäviä vesihallinnon käytäntöjä. 

Jäsenvaltioiden pitäisi asettaa vesiturvallisuus etusijalle poliittisissa asialistoissa kansanterveyden, taloudellisen vakauden ja kestävän kehityksen tukemiseksi. Samalla tulee huomioida alueellinen ja rajat ylittävä luonnonvarojen hallinta. 

Alue- ja paikallisviranomaisten on tärkeää koordinoida, suunnitella ja tehdä jatkuvaa yhteistyötä vesihallinnossa eri aloilla, kuten maataloudessa, teollisuudessa ja energia-asioissa. Kaikessa työssä pitää noudattaa ihmisoikeuksia, demokratiaa ja sosiaalista osallisuutta koskevia periaatteita ja standardeja. 

Kongressi käsitteli myös paikallis- ja alueviranomaisten roolia työvoiman hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan torjunnassa. Suomi on tehnyt tässä uraauurtavaa työtä, jota oli kokouksessa avaamassa valtioneuvoston ihmiskaupan vastaisen työn koordinaattori Venla Roth

Roth nosti työn keskeisiksi asioiksi vahvan poliittisen tahtotilan ongelman ratkaisemiseksi, tilastojen tarjoaman tiedon täydentämisen monien muiden tietolähteiden tiedoilla kokonaisvaltaisen tilannekuvan saamiseksi. Työ vaatii vahvaa sitoutumista ja yhteistyötä eri toimijoiden kesken. 

”Yhteinen visio ja tahtotila ovat tärkeitä, mutta onnistunut ihmiskaupan vastainen työ viedään käytäntöön ennen kaikkea paikallisesti viranomaisten ja muiden toimijoiden toimiessa suoraan ihmiskaupan uhrien kanssa. Ihmiskaupan ja työperäisen hyväksikäytön uhrit tunnistetaan alueilla ja kunnissa.”, Roth korosti.  

Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressi tekee vaalitarkkailumatkan Suomeen kunta- ja aluevaaleissa. Vaalitarkkailun raportti käsitellään kongressin täysistunnossa lokakuussa 2025. 

Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressi  

Kuntien ääni pääsee esille kansainvälisessä keskustelussa Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressin kautta.  

Euroopan neuvosto on Euroopan johtava ihmisoikeusjärjestö. Sen tehtävänä on turvata ja edistää ihmisoikeuksia, oikeusvaltioperiaatetta ja moniarvoista demokratiaa. Euroopan neuvoston kunta- ja aluehallintokongressin päätavoitteena on vahvistaa Euroopan kunta- ja alueviranomaisten poliittista, hallinnollista ja taloudellista itsehallintoa. Kansanvaltainen paikallishallinto edistää maanosan poliittista vakautta ja tukee vähemmistöjen ihmisoikeuksia.  

Suomi on ollut Euroopan neuvoston jäsen ja edustettuna kongressissa vuodesta 1989. Suomen Kuntaliitto on toiminut Suomen valtuuskunnan sihteeristönä koko jäsenyyden ajan. 

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista