Tietosuojasääntelyn kokonaisuudistuksessa kiinnitettävä huomiota kuntien tietojensaantiin

Käynnissä olevaan kansallisen tietosuojasääntelyn kokonaisuudistukseen on otettava mukaan kunnille tärkeitä tietojensaantinäkökulmia.

Lausunnossaan (20.8.2024) Kuntaliitto kiinnittää huomiota siihen, että koordinaatioryhmän väliraportin rajaukset sulkevat pois kuntien kannalta merkityksellisiä tarkastelun kohteita kokonaisuudistuksesta. Väliraportti ei esimeriksi tarkastele tietojensaantiin liittyviä tietosuojakysymyksiä, vaikka juuri nämä kysymykset ovat kunnan arjen kannalta keskeisiä. 

Tietosuojasääntelyuudistus tähtää julkisten palveluiden parantamiseen

Oikeusministeriö asetti vuoden 2023 loppupuolella koordinaatioryhmän valmistelemaan kansallisen tietosuojasääntelyn kokonaisuudistusta. Hanke liittyy hallitusohjelman täytäntöönpanoon ja tavoitteena on parantaa julkisten palveluiden järjestämistä. Hankkeessa tarkastellaan tietosuojasääntelyä myös kuntanäkökulmasta. 

Hankkeessa työtä tehdään kahdessa vaiheessa. Ensivaiheessa, eli kevään 2024 aikana, koordinaatioryhmä on tarkastellut, onko lainsäädännössä sellaisia henkilötietojen käsittelyä koskevia säännöksiä, jotka vaikuttavat viranomaisten tiedon liikkuvuuteen ja julkisten palveluiden järjestämiseen. Tämän työn väliraportti on kesän aikana ollut luettavissa Valtioneuvoston verkkosivuilla. Väliraportista on pyydetty lausuntoja. 

Toisessa vaiheessa arvioidaan ministeriöittäin lainmuutostarpeet. Kukin ministeriö vastaa lausuntovaiheen jälkeen oman hallinnonalansa osalta tarvittavista lainsäädäntömuutoksista

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntamarkkinat 18.-19.9.2024!

Kuntamarkkinat tarjoaa vuosittain kahden päivän ajaksi monipuolista ja ajankohtaista tietoa. Kuntamarkkinat on ideoita pulppuava julkisen sektorin vuoden suurin foorumi, joka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu jo mukaan!