TE-uudistus konkretisoituu vuodenvaihteessa: kunnat vastaavat jatkossa sekä työnhakijoiden että työnantajien työvoimapalveluista
Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy työ- ja elinkeinotoimistoilta eli TE-toimistoilta kunnille 1.1.2025. Työvoimapalveluista tulee osa jokaisen kunnan lakisääteisiä tehtäviä ja sitä kautta osa jokaisen kunnan peruspalveluja. TE-toimistot lakkautetaan. Suomeen muodostuu uudistuksen myötä 45 työllisyysaluetta, jotka ovat vastuussa työvoimapalveluiden hallinnollisesta järjestämisestä.
Kunnissa vahva tahtotila turvata asiakkaille sujuva siirtymä
Uudistus on historiallisen laaja, koko kuntakenttää koskeva uudistus, joka on vaatinut kunnissa monialaista varautumista sekä valmistautumista. Näin mittavaan, käytännössä yhden yön aikana tapahtuvaan, uudistukseen saattaa liittyä siirtymävaiheessa palvelujen sujuvaa jatkuvuutta hetkellisesti uhkaavia haasteita. Alkumetreillä erilaiset häiriöt, käyttökatkokset ja viivästykset palvelussa ovat mahdollisia. Kunnat pyrkivät ehkäisemään ja minimoimaan asiakkaille aiheutuvia haittoja kaikin tavoin ja tiedottavat tarkemmin mahdollisista häiriöistä omissa kanavissaan.
Uudistuksessa työnhakijoiden ei tarvitse tehdä mitään, vaikka palveluntarjoaja vaihtuu. Heidän asiointikanavansa säilyvät ennallaan ja sähköisenä asiointikanavana toimii jatkossakin Työmarkkinatori. Uudistuksen vuoksi Työmarkkinatorilla on käyttökatko 30.12.2024-2.1.2025 välisenä aikana. Lue lisää tästä.
Jatkossa käännytään TE-toimistojen sijaan oman kotikunnan puoleen
Huolimatta TE-palveluiden hallinnollisesta järjestämistavasta ja työllisyysalueiden rakenteista, asukkaat voivat jatkossa kääntyä oman kunnan puoleen työvoimapalveluihin liittyvissä kysymyksissä samaan tapaan, kuin etsiessään esimerkiksi teknisiä palveluja tai tietoa päivähoitopaikasta. Omasta kunnasta saa minimissään ohjausta ja neuvontaa, jotta palvelupolulla pääsee eteenpäin. Työvoimapalveluiden yhteystiedot löytyvät oman kunnan verkkosivuilta tai Työmarkkinatorin aluesivulta.
Vuoden 2025 alussa astuu voimaan myös uusi kotoutumislaki, jonka myötä kunnille tulee kokonaisvastuu myös kotoutumisen edistämisestä. Kotoutumispalvelut ovat maahanmuuttajille suunnattuja palveluja, joilla edistetään heidän kotoutumistaan Suomeen.
Miksi TE-palvelut siirtyvät kuntiin?
TE-uudistus tuo palvelut lähemmäs asiakkaita. Jatkossa saman järjestäjän vastuulta löytyvät esimerkiksi kunnan koulutuspalvelujen, elinkeinopalvelujen ja yhdyskuntarakentamisen lisäksi myös työvoimapalvelut. Uudistuksen tavoitteena ei ole vain siirtää palveluja ja henkilöstöä valtiolta kunnille, vaan kehittää työvoimapalveluita entistä vaikuttavammaksi esimerkiksi suuntaamalla ammatillista koulutusta tukemaan paremmin alueen työllisyyttä ja yritysten tarpeita, edistämällä sekä kotoutumisen roolia työllisyyden hoidossa että kuntien roolia osaajien aktiivisessa houkuttelussa, tarvittaessa maan rajojen ulkopuolelta.
Kunnat tuntevat asukkaansa ja elinkeinoelämänsä parhaiten, mikä mahdollistaa paikallisiin tarpeisiin sopivien ja yksilöllisesti räätälöityjen palvelujen toteuttamisen. Uudistus on mahdollisuus tehdä asioita uudella tavalla.
Lisätietoa:
- Uudistus KuntaliitonTE24-verkkosivuilla
- Historiallisen suuri TE-uudistus tuo työvoimapalvelut kuntiin vuoden vaihteessa - asiakkaille pyritään turvaamaan mahdollisimman sujuvat siirtymävaiheen palvelut
- 100 päivää starttiin: Työvoimapalveluista tulee kuntien peruspalvelua vuoden 2025 alussa 23.9. 2024
- TE-palvelut siirtyvät kunnille - kunnat saavat vahvistuvien peruspalvelujen myötä lisää työkaluja elinvoiman edistämiseen
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
Erja Lindberg
- työllisyyspolitiikan valmistelu ja toteuttaminen
- EU:n työllisyyspolitiikka
Seija Lehtonen
- Muutoskoordinaattori TE-palvelut 2024 -uudistuksen muutostuessa