Seutukaupunkiverkoston ehdotus korkeakoulutuksen saatavuuden vahvistamiseksi seutukaupungeissa

Korkeakoulutuksen saatavuuden parantamiseksi tarvitaan puoluerajat ylittävä ja vaalikausien yli jatkuva strateginen kansallinen suunnitelma. Seutukaupunkiverkosto, joka on 57 kaupungin yhteistyöverkosto, on yhdessä laatinut ehdotuksen korkeakoulutuksen saatavuuden vahvistamiseksi seutukaupungeissa.  

Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat seutunsa ja talousalueensa keskuksia tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntien keskuksia. Seutukaupungit ovat merkittäviä teollisuus- ja vientipaikkakuntia.  

Kasvavalle teollisuudelle sekä työvoimapulasta kärsivälle sote-alalle sekä on kriittistä löytää osaajia. Teollisuus on Suomen suurin vientiala ja useat merkittävät teollisuusyritykset sijaitsevat seutukaupungeissa. Työvoimapula seutukaupungeissa on käytännössä myös viennin ja BKT:n kehityksen pullonkaula.  

Korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten sekä alueen työ- ja elinkeinoelämän yhteistyöllä pystytään parhaiten vastaamaan seutukaupunkien osaajatarpeisiin. Erityisesti ammattikorkeakouluilla on keskeinen asema seutukaupunkien toimialojen ja elinvoiman menestymisen kannalta.  

-Korkeakoulutusta voidaan tuoda seutukaupunkeihin esimerkiksi verkko- ja työelämäpainotteisilla monimuotototeutuksilla, jolloin opiskelu ei ole sidoksissa oppilaitosten sijaintiin, esittää seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg.  

Korkeakoulutuksen rahoituksen tulee kytkeytyä konkreettisesti alueellisen vastuun toteutumiseen. Ulkoisen tulorahoituksen lisäämiseksi on edelleen luotava kannustimia ja helpotettava yritysten ja oppilaitosten välistä yhteistyötä sekä pohdittava rahoituksellisia mahdollisuuksia ohjata rahoitettavia hankkeita seutukaupunkeihin sekä kasvukeskusten ulkopuolelle.    

Seutukaupunkiverkoston ehdotus kokonaisuudessaan

Lisätiedot: 

  • Jarkko Malmberg, kaupunginjohtaja, seutukaupunkiverkoston puheenjohtaja, Sastamalan kaupunki  
  • Maria Sorvisto, kaupunginjohtaja, seutukaupunkiverkoston varapuheenjohtaja, Ylivieskan kaupunki  
  • Janne Laine, kaupunginjohtaja, Savonlinnan kaupunki  

Tutustu myös seutukaupunkien korkeakouluvisioon ja -strategiaan  

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää