Kuntaliitto mukana osallisuuden vahvistamisen ja yksinäisyyden vähentämisen ohjelmassa

Eduskunnan osallisuuden vahvistaminen ja yksinäisyyden vähentämisen työryhmä on julkaissut Osallistujien Suomi -toimenpideohjelman, jonka tavoitteena on vähentää yksinäisyyttä ja vahvistaa yhteisöllisyyttä koko Suomessa. Ohjelma sisältää 21 toimenpidettä, joille on määritelty vastuut ja aikataulu. Tavoitteiden etenemistä arvioidaan vuosittain, ja työ jatkuu yli hallituskausien.

– Yksinäisyyden lisääntyminen on havaittu myös kunnissa. Yksinäisyys ei haasteena koske vain yhtä ikäryhmää ja voi koskettaa ketä tahansa jossain elämän vaiheessa, toteaa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Maria Salenius.

Asiantuntijaorganisaatioina ohjelmassa ovat Kuntaliiton lisäksi mukana muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö, Opetushallitus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä runsaasti järjestöjä. 

Ohjelmatyön tavoitteena on sitouttaa päättäjät ja eri sidosryhmät yksinäisyyden ehkäisemiseen. Tämän lisäksi tavoitteena on vahvistaa poliittisten päätösten tutkimusperustaisuutta sekä ennakkoarvioida yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden taloudellisia vaikutuksia.

Ohjelma esittää keinoja, jotka vaihtelevat matalan kynnyksen toimista, kuten kanssaihmisten tervehtimisestä, monimutkaisempiin rakenteellisiin toimenpiteisiin. Lisäksi tarkoitus on muun muassa selvittää ja puuttua digitalisaation mahdollisiin haittavaikutuksiin, koota yhteen hyviä toimintamalleja kolmannelta sektorilta, huomioida yksinäisyys perustason palveluissa sekä sujuvoittaa asiakasohjausta eri sektorien välillä.

Kuntaliitto korostaa, että kuntien palvelut ovat usein arjessa olevia matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja, joissa ihmiset kohtaavat toisiaan. Esimerkiksi liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalveluissa koetaan osallistumisen iloa.

– Paikallisesti tehtävä hyvinvoinnin edistämistyö on tehokas keino puuttua yksinäisyyteen ennaltaehkäisevästi. Esimerkiksi kouluissa on jo käytössä toimivia malleja, jotka lisäävät yhteisöllisyyttä ja tukevat lasten ja nuorten sosiaalista hyvinvointia, summaa Salenius.

On tärkeää, että kunnilla on käytössään riittävästi tietoa niin yksinäisyyden juurisyistä kuin yksinäisyyden kokemuksistakin eri väestöryhmissä, jotta palveluja ja toimintaa pystytään kehittämään huomioiden yksinäisyysnäkökulma. Esimerkiksi hyvinvointikertomus ja -suunnitelma ovat keskeisiä asiakirjoja, joissa yksinäisyys on teemana tärkeä tunnistaa. Päätöksiä tehtäessä on tärkeä myös pohtia, onko päätöksellä vaikutusta yksinäisyyttä vähentävästi vai lisäävästi.

Kuntaliitto on mukana toimintaohjelman toteuttajatahona ja haluamme kannustaa kuntia tarttumaan yksinäisyyden haasteisiin ja kehittämään uusia toimintamalleja yksinäisyyden vähentämiseksi. Yksinäisyydellä on myös laajoja taloudellisia ja inhimillisiä seurauksia, jotka haastavat hyvinvointia sekä yksilöiden mutta myös kuntien näkökulmasta.

Pääministeri Petteri Orpo vastaanotti ohjelman eduskunnassa 15.11. järjestetyssä tilaisuudessa.

Kuva: Maria Salenius / Kuntaliitto.

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista
Eurooppalainen tasa-arvon peruskirja

Tutustu uuteen Eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan

Tasa-arvon peruskirja tukee kuntia tasa-arvotyössä ja tasa-arvolainsäädännön toteuttamisessa. Kyseessä on vapaaehtoinen sitoumus viedä olemassa oleva lainsäädäntö ja kansainväliset sopimukset käytäntöön kunnissa ja alueilla. Peruskirja toimii samalla myös tasa-arvotyön kehittämisen välineenä ja keskusteluttajana.

Tutustu oppaaseen!