- ammatillinen koulutus
- jatkuva oppiminen
Koulutustasoa nostetaan panostamalla ammatilliseen koulutukseen
Keskustelu koulutustason nostosta on ollut viime viikkoina vilkasta. Keskusteluun on hiipinyt mukaan vastakkainasettelun piirteitä.
Suomi tarvitsee monipuolista osaamista. Tasa-arvoinen lukio- ja ammatillinen koulutus, jossa molemmat väylät antavat jatko-opintokelpoisuuden, on koulutuspoliittisesti kestävä ratkaisu.
Ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen vastakkainasettelun sijaan tarvitsemme lisää yhteistyötä, kuten sujuvia koulutuspolkuja sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Esimerkiksi uusien teknologioiden käyttöönottoon tarvitaan koulutusrajat ylittävää yhteistyötä sekä ammatti- ja korkeakoulutettuja. Kukaan ei varmastikaan ajattele, etteivätkö vaikka telakoiden tai datakeskuksien työntekijät tuota Suomelle talouskasvua tai että puhdas siirtymä olisi mahdollinen ilman käytännön tekijöitä. On tärkeää ymmärtää, että erilaiset koulutustasot täydentävät toisiaan ja luovat yhdessä pohjan kansantalouden ja yhteiskunnan kehitykselle.
Polku ammatillisesta ammattikorkeakouluun toimii jo varsin hyvin. Lähes puolet opinnot aloittaneista on suorittanut ammatillisen tutkinnon. Tämän lisäksi tarvitsemme nykyistä paljon enemmän ammattikoulutaustaisia yliopistokoulutukseen. Odotamme paljon yliopistojen valintakoeuudistukselta tässä asiassa.
Koulutustasokeskustelussa on jäänyt varjoon ammatilliset jatko-opintoväylät. Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot mahdollistavat ammattiosaajalle työelämälähtöisen osaamisen kehittämisen kustannustehokkaasti työn ohessa. Euroopassa on herätty jatkuvan oppimisen tarpeeseen ja mallia haetaan Suomesta.
Yritysten osaajatarpeesta noin puolet kohdentuu ammatillisen tutkinnon suorittaneisiin. Mikäli jatkossa yhä useampi nuori siirtyy opiskelemaan korkeakouluun, tulee Suomen panostaa voimakkaasti aikuisten osaamistason nostoon. Nyt kehitys kulkee täysin päinvastaiseen suuntaan. Hallitus on päättänyt leikata ensi vuonna 120 miljoonaa euroa ammatillisesta aikuiskoulutuksesta.
Jussi-Pekka Rode, asiantuntija, Sivistysala ry
Maarit Kallio-Savela, kehittämispäällikkö, Kuntaliitto
Soile Koriseva, toiminnanjohtaja, Elinkeinoelämän Oppilaitokset EOL ry
Veli-Matti Lamppu, toimitusjohtaja, AMKE ry
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
Uutta Kuntaliitolta
Ilman kuntia ja kaupunkeja ei ole toimivaa yhteiskuntaa – Mutta mitä ne oikeasti tekevät?
Laajemman representaation merkitys kuntavaaleissa
Rengasreissulle tutkitusti parhaimpien kuntapalvelujen kuntiin
On aika pohtia kuntastrategioiden päivittämistä
Kuntavaaliehdokkaaksi perhevapaalta? Miksipä ei, sillä kunnissa päätetään arjen asioista
Kuntalaiset ja kuntapäättäjät eivät kannata kuntaliitoksia – yksi toteutuu kuitenkin vuoden alussa
Valtion kuntapäätösten soppa vuodelle 2025 ei maistu hyvälle
Onneksi on kunnat!
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.
Mukaan verkostoperuskoulu-hankkeen päätösseminaariin!
Hankkeessa on haettu uudenlaisia ja joustavia ratkaisuja sekä yhteistyötä koulutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaamiseksi.
Muutoksenhakuohjemallit varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla
Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää