Palvelemme kuntien henkilöstöä ja luottamushenkilöitä heidän tehtäviinsä liittyvissä asioissa. Neuvontapalveluita varten suosittelemme käyttämään ensisijaisesti neuvontapyyntölomaketta.
Opetuksen epäämiseen, kurinpitoon, muutoksenhakuun ja rehtorin toimivaltaan muutoksia elokuusta 2022
Perusopetus-, lukio-, ammatillisesta koulutuksesta ja tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta (TUVA) annettuihin lakeihin on tehty muutoksia.
Lakimuutokset tulevat voimaan 1.8.2022.
Mistä muutoksissa on kyse?
Opetukseen osallistumisen epääminen on turvaamistoimenpide poikkeuksellisia tilanteita varten. Sen enimmäiskestoa on perusopetuslaissa pidennetty. Myös opetuksen epäämiseen ja kurinpitotoimiin liittyviä menettely- ja toimivaltasäännöksiä on muutettu eri koulutusmuotojen lainsäädännössä.
Samalla lukioiden ja ammatillisen koulutuksen opettajat ja rehtorit on lisätty ilmoitusvelvollisuuden piiriin. Jatkossa tietoon tulleesta koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta on ilmoitettava niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan opiskelijan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.
Koulutusta koskevista laeista on poistettu niissä aiemmin olleet listaukset päätöksistä, joista asianosainen voi valittaa ensiasteessa hallinto-oikeuteen. Jatkossakin oppilaan ja opiskelijan oikeutta tai velvollisuutta koskevat päätökset pitää olla mahdollista saattaa tuomioistuimen ratkaistavaksi. Koulutuksen lainsäädäntöön sisältyvät edelleen luettelot niistä nimettyä oppilasta ja opiskelijaa koskevista päätöksistä, joihin ensin haetaan oikaisua aluehallintovirastolta.
Kunnille uusi lakisääteinen tehtävä
Lakimuutosten yhteydessä kunnille tuli uusi lakisääteinen tehtävä: ammatillisen koulutuksen lakia muutettiin siten, että yksityisten ammatillisten koulutuksen järjestäjien toimivalta päättää oppivelvollisten opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta sekä kurinpitotoimista siirtyy oppilaitoksilta kunnille. Kunnille tämä on uusi tehtävä.
Kyse on merkittävästä muutoksesta nykytilanteeseen. Yksityiset ammatillisen koulutuksen järjestäjät eivät siis enää 1.8.2022 jälkeen voi päättää oppivelvollisten opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja palauttamisesta tai tietyistä kurinpitotoimista.
Kuntaliitto on julkaissut yleiskirjeen lainsäädäntömuutoksista.
Aiheesta lisää
- Perusopetuslakiin, lukiolakiin, TUVA-koulutusta ja ammatillista koulutusta koskevaan lakiin muutoksia 1.8.2022 lukien
Kuntaliiton yleiskirje, Minna Antila 10.6.2022
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
- opetus- ja kulttuuritoimen lakiasiat
Kuntavaalit 13.4.2025
Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!
Perusopetuksen järjestäminen kuntien yhteistyönä
Tämän julkaisun tarkoituksena on antaa tietoa kuntien julkisoikeudellisen yhteistoiminnan mahdollisuuksista perusopetuksen järjestämiseksi.
Mukaan verkostoperuskoulu-hankkeen päätösseminaariin!
Hankkeessa on haettu uudenlaisia ja joustavia ratkaisuja sekä yhteistyötä koulutuksen saatavuuden ja saavutettavuuden turvaamiseksi.
Kuntajuridiikan ytimessä: Turpakäräjät Live
Webcast-sarjamme tarjoaa kuntajuridiikan näkökulmia ajankohtaisiin teemoihin.
Selvitys radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisevästä työstä on ilmestynyt
Millaisia valmiuksia, osaamista ja käytäntöä kuntatason toimijoilla on radikalisoitumisen ja väkivaltaisen ekstremismin ennaltaehkäisemiseen?
Muutoksenhakuohjemallit varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen toimialalla
Erikoislainsäädäntöön sisältyvät muutoksenhakusäännökset syrjäyttävät kuntalaissa säädetyn muutoksenhaun. Lue lisää