Tuulia Innala
- Jätehuolto
- Vesihuolto
- Hulevesien hallinta
Olemme julkaisseet ohjeen yleisiltä alueilta roska-astioihin kerättävien ja maasta siivottavien roskien koostumuksen selvittämiseksi. Ohje liittyy EU:n kertakäyttömuovidirektiivin 2019/904 (eli ns. SUP-direktiivin) toimeenpanoon Suomessa.
Direktiivin myötä tiettyjen muovituotteiden tuottajien tulee muun muassa osallistua kustannuksiin, joita kunnille syntyy julkisten alueiden säännöllisestä puhtaanapidosta. Jotta kustannusvastuuta voitaisiin jakaa SUP-tuotteiden tuottajien kesken, on tarpeen tutkia yleisiltä alueilta siivotun kertakäyttömuoviroskan koostumusta.
– SUP-tuottajien kustannusvastuu ulottuu vain tiettyjen direktiivissä mainittujen kertakäyttömuoviroskien jätehuoltoon ja siivoamiseen, joten on tärkeää tunnistaa SUP-roskien osuus kaikista roskista tuottajien kokonaiskustannusvastuun määrittämiseksi. Lisäksi on tarpeen eritellä eri SUP-tuoteryhmien, kuten tupakantumppien, erilaisten ruoka- ja juomapakkausten sekä kosteuspyyhkeiden osuudet roskien joukossa, toteaa kuntatekniikan kehittämisen erityisasiantuntija Tuulia Innala.
SUP-roskan koostumustutkimusmenetelmän on kehittänyt Kuntaliiton ja Ympäristöministeriön toimeksiannosta Ramboll Finland. Menetelmä sisältää:
Menetelmä on kehitetty Kuntaliiton, Suomen 21 suurimman kaupungin (KEHTO-kaupungit), ympäristöministeriön ja SUP-tuotteiden tuottajien ja tuottajayhteisöjen yhteisessä hankkeessa, jossa tarkoituksena on koostumustutkimusmenetelmän kehittämisen lisäksi selvittää SUP-roskan koostumusta yleisillä alueilla tämän menetelmän mukaisesti. Hankkeessa tehtävät koostumustutkimukset tulevat käyttöön SUP-direktiivin toimeenpanoa koskevan lainsäädännön kehittämisessä.
– Myönteistä on, että kunnat ja tuottajat ovat yhdistäneet voimavaransa, selvittävät uusia asioita hyvässä yhteistyössä ja pyrkivät siten auttamaan varsin monimutkaisesti toteutettavissa olevan EU-lainsäädännön toimeenpanoa Suomessa, toteaa projektikoordinaattori Satu Ojala.
Julkaisimme alkuvuonna myös ohjeen jätehuoltomääräysten laatimiseen. Ohje on tarkoitettu kuntien jätehuoltoviranomaisille ja kaikille kunnallisen jätehuollon parissa työskenteleville. Se on apuna lukuisten jätelaissa ja -asetuksessa tapahtuneiden muutosten huomioimisessa kunnallisten jätehuoltomääräysten päivityksessä.
Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.