Odotettu vuokra-asetus kuntien ja hyvinvointialueiden siirtymäkauteen on annettu
Valtioneuvosto on antanut asetuksen kunnan ja hyvinvointialueen välisen siirtymäkauden vuokrasopimuksen vuokran määräytymisestä vuosina 2023–2026.
— Annetussa asetuksessa on huomioitu lausuntopalautetta, ja vuokran määräytymisperusteet ovatkin lausunnolla olleeseen versioon nähden joustavammat. Vuokrien joustavammat määrittelyn periaatteet otetaankin kunnissa varmasti vastaan tyytyväisinä, arvioi Kuntaliiton tilapalvelupäällikkö Jussi Niemi.
— Ylläpitovuokran määräytymiseen oli myös tullut joustavuutta mahdollistavia kirjauksia ylläpitovuokran määrän, sisällön ja kohdentumisen suhteen.
Asetuksen merkittävin puute on se, että maapohjaan sitoutuneesta pääomasta ei synny vuokratuottoa kunnalle, eikä esimerkiksi rakennuksen keskeinen sijainti arvokkaalla maapohjalla vaikuta siirtymäkauden vuokran määrään.
— Tämä on mielestämme harmillinen puute asetuksessa. Maapohjaan liittyvä arvostuksen puute saattaa aiheuttaa tarvetta neuvotella sopimuksia uudelta pohjalta heti siirtymäkauden jälkeen, Niemi arvioi.
Kunnan sisäisen vuokran järjestelmien mukaisia tietoja voidaan käyttää
Kunta ja hyvinvointialue voivat sopia, että vuokrasopimuksessa vuokra määräytyy kyseisessä kunnassa käytössä olevan sisäisen vuokran järjestelmän mukaisesti asetuksessa annettujen ehtojen puitteissa. Sisäisen vuokran järjestelmien hyödyntäminen vähentää vuokran määrittelyprosessiin liittyvää työmäärää.
Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen voimaanpanosta annetussa laissa säädetään kunnan järjestämän perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen käytössä olevien toimitilojen vuokraamisesta hyvinvointialueen käyttöön 3 + 1 vuoden siirtymäajaksi 1.1.2023 alkaen. Siirtymäkauden ajan kunnan ja hyvinvointialueen välinen vuokra määräytyy annetun asetuksen mukaisesti.
Lisätietoa vuokra-asetuksesta:
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan
Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.