Kuntaliitto selvittää MAL-sopimusmenettelyn tilaa ja kehittämistarpeita

mal

Kuntaliitto tekee parhaillaan selvitystä MAL-sopimusmenettelyn tilasta ja kehittämistarpeista. Tavoitteena on tuottaa tietoa seudullisen suunnittelun ja kuntien ja valtion välisten sopimusmenettelyjen kehittämiseksi. Selvitys on ajankohtainen, sillä ensimmäisten MAL-aiesopimusten solmimisesta on kulunut lähes kymmenen vuotta ja keväällä 2021 sopimukset laajenivat kolmelle uudelle kaupunkiseudulle. MAL-sopimukset ovat myös herättäneet laajaa keskustelua mediassa viime aikoina.

Selvitys koostuu kirjallisuuskatsauksesta, kyselyistä ja haastatteluista. Kesäkuussa tehtyyn kyselyyn saatiin 66 vastausta. Vastauksia tuli kattavasti jokaiselta MAL-kaupunkiseudulta ja jokaisesta sopimuksen allekirjoittaneesta toimijaryhmästä. Haastattelut kattavat edustajia MAL-seuduilta ja valtion organisaatioista.

Selvityksen alustavat tulokset julkaistaan loppuvuodesta 2021 ja lopullinen raportti keväällä 2022. Alustavasti haastatteluissa on ilmaistu vahva tuki MAL-sopimusmenettelyn jatkolle ja se koetaan toimivana välineenä sopia kaupunkiseudullisen kehittämisen tavoitteista ja kumppanuudesta valtion kanssa tavoitteiden saavuttamiseksi.

MAL-sopimukset ovat valtion ja Suomen suurimpien kaupunkiseutujen kuntien välille solmittuja maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksia. Keskeinen idea on MAL-teemojen yhteensovittaminen, seudullisen yhteistyön vahvistaminen sekä valtion ja kuntien välinen kumppanuus. MAL-kaupunkiseutuja ovat Helsinki, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Kuopio ja Lahti. Sopimusten piiriin kuuluu yhteensä 64 kuntaa ja 56 prosenttia Suomen väestöstä.

Kuntaliiton MAL-selvityksen vastuuhenkilö on suunnittelija Mervi Hemminki. Lisäksi selvityksen toteutuksessa ovat olleet mukana kaupunkikehityspäällikkö Henrik Lönnqvist, asumisen asiantuntija Laura Hassi ja liikenneasiantuntija Johanna Vilkuna.

Lisää aiheesta:

https://ym.fi/maankayton-asumisen-ja-liikenteen-sopimukset

https://kuntalehti.fi/uutiset/ymparisto/mal-sopimusten-tavoitteet-saivat-kyytia-keskustan-puheenjohtajalta-kuntaliiton-varatoimitusjohtaja-nakee-sopimusten-edistavan-ilmastotyota/

Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää

Löydä lisää sisältöä samoista teemoista

Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan

Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.

Tutustu Kuntaliiton ratkaisuihin!