Kuntaliitolta uusi säilytysaikaohjeistus ympäristönsuojelulle
Kuntaliitto on valmistellut yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa ympäristönsuojelun uutta säilytysaikaohjeistusta. Ohjeistus sisältää sekä Kansallisarkiston määräykset pysyvästi säilytettävistä asiakirjoista tai asiakirjatiedoista että Kuntaliiton suositukset määräaikaisten tietojen vähimmäissäilytysajoiksi. Säilytysaikoja sovelletaan takautuvasti 1.3.2000 kertyneisiin asiakirjatietoihin.
Ohjeistus perustuu kansallisarkiston päätökseen 3.2.2020 pysyvästi säilytettävistä kuntien ympäristönsuojelun asiakirjatiedoista. Annettu päätös täydentää Kansallisarkiston aiempaa vuonna 2002 annettua päätöstä. Kansallisarkiston esityksessä ei oteta kantaa asiakirjojen säilytysmuotoon, koska edelleen ympäristönsuojelussa kertyy sekä analogista että sähköistä aineistoa.
Kansallisarkiston päätöksen mukaan pysyvään säilytykseen määrättyjä syntysähköisiä asiakirjoja ja tietoja voidaan säilyttää digitaalisessa tai analogisessa muodossa riippuen kuntatoimijan valmiudesta. Syntysähköisten aineistojen pysyvä säilytys pelkästään digitaalisessa muodossa edellyttää sitä, että tiedot ovat pitkäaikaissäilytykseen soveltuvassa muodossa metatietoineen tai ovat sellaiseen muotoon muunnettavissa Kansallisarkiston antamien ohjeiden mukaisesti. Mikäli kunnalla ei ole valmiuksia säilyttää tietoja pitkäaikaissäilytykseen soveltuvassa muodossa todistusvoimaisesti, säilytetään asiakirjat pysyvästi myös analogisessa muodossa.
Kuntaliiton sivuilta löytyy Kansallisarkiston päätökset pysyvästi säilytettävistä asiakirjoista sekä Kuntaliiton tekemä taulukko säilytysajoista. Lisätietoja saa erityisasiantuntija Tuula Sepolta ja ympäristöpäällikkö Miira Riipiseltä.
Kuntaliiton asiantuntijat, jotka voivat kertoa lisää
- Maankäyttö, asuminen, liikenne
- Kuntatekniikka ja turvallisuus
- Ympäristö- ja ilmastoasiat
Kuntavaalit 13.4.2025
Kuntaliitto kampanjoi kuntavaaleissa kuntien ja kaupunkien roolin esiin nostamiseksi. Onneksi on kunnat!
Kuntaliiton ratkaisut teknisen toimen osaajapulaan
Teknisen alan työvoimapula on pahenemassa. Kunnista puuttuu kaavoittajia, rakennustarkastajia, kiinteistöinsinöörejä ja rakennuttajia sekä monia muita maankäytön, rakentamisen ja infrapalvelujen ammattilaisia.