Tervetuloa digisumpeille!
Digisumpit on torstaisin pidettävä etätilaisuus kuntien digikehittäjille. Digisumpit on tarkoitettu kuntien osaamisen jakamista ja verkostoitumista varten.
Tärkeä kuntien digikehityksen vauhdittaja ja mahdollistaja on yhteiskehittäminen. Se tarkoittaa osaamisen ja tuen jakamista kunnissa sekä yhdessä oppimista. Parhaimmillaan kuntien yhteiskehittäminen voi synnyttää yli kuntarajojen skaalautuvia digiratkaisuja, jotka luovat kuntiin lisää elinvoimaa, ketteryyttä, kestävyyttä ja säästöjä.
Kuntien yhteinen kehittäminen ei ole vain tämän vuoden keksintö, vaan pitkällisen verkostointityön tuottama tekemisen filosofia. Samaa yhdessä tekemistä harjoittavat nyt parhaillaan myös muun muassa ”Kohti eKuntaa” -hankkeen pohjoissavolaiset kunnat, jotka ovat yhdistäneet voimansa sähköisten palvelujen kehittämisessä.
”Mielenkiintoisen ulottuvuuden Kohti eKuntaa -hankkeeseen tuo se, että mukana olevista kunnista pienimmässä asuu noin 1500 asukasta ja suurimmassa eli Kuopiossa noin 120 000 asukasta”, kertoo hankkeen projektipäällikkö Petri Kejonen Savogrow-kehitysyhtiöstä. ”Skaala on siis laaja”, Kejonen toteaa.
Kohti eKuntaa -hankkeen alkuperäinen rahoitus tulee EU:n Euroopan aluekehitysrahastolta Pohjois-Savon maakuntarahastolle, joka ohjaa resurssit hankkeelle. Kejonen tiimeineen on tekemisissä suoraan maakuntarahaston kanssa, joka puolestaan raportoi hankkeesta ja sen tuloksista EU:n aluekehitysrahastolle.
Kejosen vetämän hankkeen keskeisiä kehityskohteita ovat muun muassa seudun hoivapalvelut, joita laajennetaan digitaalisilla välineillä. ”Virtuaalinen kotihoito mahdollistaa hoitajien etäkäynnit, jolloin hoitoa tarvitseville pystytään tarjoamaan aiempaa nopeampaa ja säännöllisempää yhteydenpitoa. Koronakevään aikana hankkeessa kokeiltiin erityisesti virtuaalista kuntoutusta asiakkaiden kanssa”, Kejonen kertoo.
”Hankkeen myötä pyritään kasvattamaan myös hoitoa tarvitsevien digitaalista osallistumista, jolloin he pääsevät tiedottamaan voinnistaan ja voivat kysyä arkisiin tilanteisiin liittyvää apua. Hätätilanteita varten on kehitetty turvanappi-palveluja niin asiakkaiden kuin hoitotyötä tekevien käyttöön. Turvanapin avulla puheyhteys hoitavaan tahoon on mahdollista avata myös akuuteissa kriisitilanteissa”, Kejonen tarkentaa.
Pohjois-Savon kuntien yhteiskehittämiseen kuuluvat myös digitaaliset rakennuslupa -palvelut sekä osallisuutta lisäävät digiratkaisut. Tähän mennessä toimivia osallisuussovelluksia Pohjois-Savossa ovat muun muassa NÄPPI By Iisalmi sekä Varkaudessa toimiva TaskuWarkaus. Molemmista sovelluksista kuntalaiset saavat tietoa ajankohtaisista kunnan asioista ja kunnan päätöksenteosta.
Uusina kokeiluina Kohti eKuntaa-hankkeessa on alkamassa parhaillaan kunta-chatbotin hyödyntäminen sekä videoavusteinen palveluneuvonta. ”Tärkeää on, että kaikki kuntalaiset tuntisivat kuuluvansa yhteisöön ja pääsisivät nauttimaan kehitystyön tuloksista”, Kejonen summaa.
Lisätietoa hankkeesta: kohtiekuntaa.fi
Yhteiset digiratkaisut -kehitystyössä Kuntaliitto järjestää viikoittain digisumppi-tapaamisia kuntien keskinäistä verkostoitumista varten. Sumppien pitäminen on aloitettu keväällä 2020 ja se jatkuu vuoden 2020 loppuun saakka. Toiveena on, että kunnat löytäisivät toisista kunnista yhteistyökumppaneita ja oppia, joka rakentuisi jo tuotetun tiedon ja toteutusten varaan. Pyörää ei siis kannata keksiä joka kunnassa uudestaan, vaan jokainen kunta voi tuoda olemassa olevaan ”pyörään” omat, olennaiset lisäosansa.
Yhteiset digiratkaisut on Kuntaliiton ylläpitämä yhteiskehittämisen verkosto, jossa jaetaan tietoa digitalisaation uusista avauksista, avoimen teknologian hyödyntämisestä, digitalisaation rahoituksesta ja yhdessä oppimisesta. Verkosto vahvistaa kuntien digikyvykkyyttä paikallisesti ja valtakunnallisesti.
Nostamme esille kuntien toteutuksia ja hyviä käytäntöjä sekä kunta-alan osaajia.
Digisumpit on torstaisin pidettävä etätilaisuus kuntien digikehittäjille. Digisumpit on tarkoitettu kuntien osaamisen jakamista ja verkostoitumista varten.