
Onneksi on kunnat!
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.
Tilastokeskuksen tuoreimman väestöennusteen mukaan Suomessa ei 15 vuoden kuluttua ole enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän ihmisiä kuin kuolee, jos syntyvyys pysyy nyt havaitulla tasolla. Maamme väkiluku lähtee nykyisellä kehityksellä laskuun vuonna 2031.
Viimeisen 10 vuoden aikana koko maan väestö on kasvanut noin 200 000 asukkaalla. Väestönkasvusta merkittävä osa on ollut maahanmuuton ansiota. Väestönkasvu on keskittynyt voimakkaasti suurimmille kaupunkiseuduille, kun samaan aikaan valtaosa kunnista on menettänyt väestöään. Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan jo menossa oleva kehityskulku vahvistuu entisestään.
Ennusteen mukaan väkimäärä kasvaa vuoteen 2040 mennessä ainoastaan 52 kunnassa ja vähenee 259 kunnassa. Väestönkasvua tapahtuu lähinnä suurimmissa kaupungeissa ja niiden kehyskunnissa.
Helsingin seudun kasvu on omaa luokkaansa, 230 000 uutta asukasta vuoteen 2040 mennessä. Pelkästään pääkaupunkiseudun osuus tästä on 210 000. Tampereen kaupunkiseudulle ennakoidaan noin 40 000 asukkaan lisäystä ja Turun kaupunkiseudulle noin 25 000. Myös Oulun ja Jyväskylän kaupunkiseuduille ennakoidaan kasvua, joskin maltillisemmin. Kuopion ja Joensuun kaupunkiseuduille ennakoidaan hyvin varovaista kasvua ainoastaan keskuskaupunkeihin.
Mitä pienemmästä kunnasta on kyse, sitä voimakkaammin väestön ennakoidaan vähenevän. Voimakkain väestökato kohtaa pieniä alle 5000 asukaan maaseutukuntia. Näissä kunnissa väestö vähenee ennusteen mukaan keskimäärin lähes viidenneksellä vuoteen 2040 mennessä.
Väestöennusteen mukaan huoltosuhde nousee koko maassa nykyisestä 61:stä 66:een. Syntyvyyden lasku, väestön vanheneminen ja poispäin suuntautuva muuttoliike nostavat huoltosuhteen erittäin korkealle tasolle väestöltään vähenevissä kunnissa. Mitä pienemmästä kunnasta on kyse, sitä heikommaksi tilanne kehittyy ennusteen mukaan.
Huoltosuhde kertoo, kuinka monta ei-työikäistä on yhtä työikäistä kohden.
Jokainen meistä käyttää joka päivä kuntapalveluja, vaikka ei ehkä sitä tule edes ajatelleeksi.